Beogradske opštinske novine

Бр ој 34

- 188 —

Год. XIX.

Исто тако да се ослободе плаћања трошарине: слатко, дунст, маџун, парадајз и остало, што је кући за зиму потребно, а што београдски грађани, који имају имања ван трошаринског рејона а у атару општине београдске, справљају од воћа и поврћа, које на тим својим имањима производе и у варош само за своје домаће потребе, а не ради продаје, уносе. ДаУправа општинске трошарине пропише поступак за извршење овога решења, како би се отклонила свака могућа злоупотреба. XIX На молбу Главног одбора друштва Срба из Старе Србије и Маћедоније АБр. 7722, — одбор је решио: Одобрава се Друштву Срба из Старе Србије и Маћедоније да у корист набаве изгорелог војног санитетског материјала приреди бесплатно концерат на Калимегдану 9. септембра тек. год. или другог кога празника у истом месецу ако и надзорна власт одобри држање тога концерта. XX Застуииик председника општине извештава одбор, да ће се ускоро закључити погодба за израду „Јахте" коју општина београдска има предати Њиховим Величанствима Краљу Александру I и Краљици Драги као свадбени дар од стране општине београдске. При закључивању оваквих погодаба купци обично дају извесну суму од погођене вредности у напред, што ће сигурно и у овоме случају бити. С тога моли одбор да изволе одобрити на ову цељ општ. суду извесан кредит у вези свога решења од 20. јула 1900 год. АБр. 6613, а кад погодба де®инитивно буде свршена и кад се вредност „ Јахте" буде утврдила суд ће учинити одбору предлог да изволе одобрити и кредит за исплату ресто вредности исте „Јахте". По саслушању тога, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може на ову цељ утрошити за сада суму од педесет хиљада динара на терет ошптинске готовине, а по добивеном за то надлежном одобрењу Господина Министра Финансија. XXI За остале предмете стављене на дневни реД за данашњу седницу и то: молбе Петра Јовановића, деловође грађев. одбора ћ Ђорђа Поповића, десетара пожарника за осуство; молба Наума Николића, за повраћај трошарине; молбе: ТеоФИла Вуковића, чиновника трошарИНе и Илије Милованчевића, за осдобођење интереса на дуг од калдрме; одобрење кредита за набаву једне вертикалне директне четвороструко дејствујуће компаунд дуплекс пумне и једног сиеајућег и једног притнскујућег ветреника за црнљење воде из главног бунара у Филтар на Бедим водама; извештај суда по предмету откопавања рампе пред имањем Браће Дајмака у улици Мидоша Великог; решење по дуговању општине београдске маси Боже Боди; тражење Дим. Иирковића трговца, да му се накнади вредност барака на Зеленом Венцу; понуда Ђоке Јовановића, вајара, да му општина откупи бисту Милоша Великог; молба грађана Господар Јевремоне улице за нивелисање и калдрмисање исте између Вишњт ћеве и Књегиње Љубице улице; извештај ко мисије о земљишту за основне школе на Савинцу; решење по предмету издавања тантијеме Управнику трошарине за прошлу годину у вези са тражењем кмета г. Косте Симића по истој ствари; модба Милеве М. Ђелешевић, удове због

регулације Немањине улице; саопштење процена општ. земљишта у бари Венецији која се имају додати имањима Јеврема Живковића и Јанка Гинића у цељи регулације; претрес пројекта уредбе о трошарини града Београда, саопштење наредбе Управе града Београда, да се Вг. Јов. Станковић, општ. лекар отпусти из службе или без одлагања премести из кварта палилулског; одобрење накнадних кредита на канцел. материјал за све школе и шкодски одбор и на набаву цртаћег и канцелариског материјала, и са" општење процене имања Косаре Малетић, одбор је решио: Да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

РЕДОВНИ САСГАНАК 28. авгуета 1991 годинв. џ Председавао заступник предеедника општине чдан суда г. Владимир Лацковић. Од одборника били г. г. Младен Никоди 11, Спаса Идић, Петар Новаковић, Дамњан Стојковић, Лауба Дојчиновић, Ђока Тошић, Дим. Миленковић, Мих. Михаиловић, Д. Тадић, Стојан Пајкић, М. Ј. Вожић и М. Штрбић. ДедовоЈ), Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник оддука седнице држане 24. августа тек. год. и примљен без измене. II По нрочитању акга одељака управе града Београда АБр. 7971, 8011 и 8036, којима сетраже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио: Да су му непознати: Коста Ђокић, овд. опанчар, Милева ж. Бошка Јосиповића пиљара, Алојзија ж. Алојза Холечека, кобасичара, Никола Митић, ћевапџија и Пауло Белади, посластичарски помоћник; да је , доброг владања и сиротног имовног стања Михаило Бакић комичар и да је доброг владања и средњег имовног стања Влајко Костантиновић, електротехничар. III Заступник председника општине износи одбору на мишљење молбе: Јелене уд. Филипа Васиљевића, бив. дрвар. трговца, Руже Ф. Вшетечкове и Милке С. Хаџић, удове, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби Ст. Бр. 1815, 1821 и 1825, — одбор је изјавио мишљење: Да се молитељкама могу дати тражена уверења о породичном односу. IV По прочитању молби за оеуство : Петра Јовановића деловође грађевинског одбора, ГБр. 2246, ради поправке здравља и Ђорђа Поповића, дссетара, пожарника ради свршавања својих приватних послова у месту рођења, одборје решио: Одобрава се осуство и то: Петру Јовановићу, деловођи грађевинског одбора, двадесетодневно ради поправке здравља, које ће му се рачунати од дана када је употребио осуство, које му је одобрено решењем суда од 25. августа тек. год. АБр. 7939, у дужности ће га заступати цргач г. Фердинанд Розелт; Ђорђу Поповићу, десетару пожарника, двадесетпетодневно, ради свршавања својих приватних послова у месту рођења, које ће му се рачунати од дана кад га буде употребио. V Но прочитању извештаја управе општинске трошарине АБр. 7841, по молби Наума А. Николића, трговца, за повраћај трошарине, — одбор је решио:

Да се из овогодишњег прихода трошаринских врати Науму А. Николићу, овд. трговцу шест динара и пет пара динарских наплаћене му општ. трошарине на сто двадесет и један литар минералне воде коју је по том извезао ван трошаринског рејона. VI По прочитању акта Ђоке Јовановића, вајара, АБр. 6081, којим нуди општину, да му откупи једну бисту Мидоша Великог по цену од 1500 динара, — одбор је решио: Да се преко ове понуде пређе на дневни ред. VII На преддог општинског суда АБр. 7175, — одбор је решио: Одобрава се за ову годину накнадни кредит у шест стотина динара на буџетску партију расхода бр. 192, на канцеларијски материјал за све школе и школски одбор, пошто буџетом предвиђенн кредит за ову годину на ову циљ за толико неће достићи. Издатак овај да се учини из општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра финансија. VIII По прочитању ре®ерата економног одељења АБр. 7696 и извешћа књиговодства по истом предмету АБр. 7781, а на преддог општинског суда, — одбор је решио: Одобрава се за ову годину накнадни кредит у три хиљаде динара на буџетску партију расхода бр. 78 „набавка канцеларијског и цртаћег материјала и монополисаних хартија", пошто буџетом одобрени кредит за ову годину, на ову цељ за толико неће достићи. Издатак овај да се учини из општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. IX По прочитању процена АБр. 10966 и 11016 општинских имања, која се налазе у бари „Венсцији", а која се имају арондисати имањима Јеврема Живковића, овд. абаџије и Јанка Гинића, овд. каФеџије, одбор је решио: Да општински суд противу ових процена изјави жалбу надлежној власти пошто исте нису по закону извршене, јер извршењу истих није присуствовала ни општинска ни полицијска власт. X. По прочитању молбе Илије Мидованчевића, бив. ср. начелника, АБр. 7003, којом са раздога у истој изнесених моли, да се осдободи цдаћања општини београдској дужног 6% иатороса на дуг од калдрме у 872,86 динара а за време од 1. децембра 1896 г. па на даље, као и по прочитању извешћа општ. књиговодства по истом предмету АБр. 7016, — одбор је решио: Да се молилац Милованчевић са разлога у овој његовој молби изнесених ослободи плаћања општини београдској дужног 6% интереса на дуг од калдрме у осам стотина седамдесет и два динара и осамдесет и шест пара дин. а за време од 1. децембра 1896 г. па на даље и да се 1 дужни интерес колико буде износио по општ. књигама расходује, пошто ово решење одбора буде одобрено од надлежне државне власти.