Beogradske opštinske novine

Број 34

- 189 -

Год. XIX

XI По ирочитању молбе ТеоФИла Вуковића, чинов. општ. трошарине, АБр. 6784, којом са разлога у истој изнесених моли да се ослободи плаћања општини београдској дужног 6°/о интереса на дуг од калдрме у 703,21 динара а за време од 15. маја 1893 г. па на даље, као и по прочитању извешћа општ. књиговодства по истом предмету АБр. 7318, — одбор је решио: Да се молилац Вуковић са разлога изнесених у овој његовој молби ослободи плаћања општини београдској дужног 6 °/о интереса на дуг од калдрме у седам стотина и три динара и двадесет и једну пару дин. а за време од 15. маја 1893 г. па на даље и да се дужни интерес колико буде износио по општинским књигама расходује, пошто ово решење одбора буде одобрено од надлежне државне власти. XII По прочитању претписа Управе града Београда, АБр. 5225, којнм сироводи суду напоступак жалбу Милке М. Ћелешевићке, удове, што јој општина или не дозводи, да подиже грађевину на њеном имању у Немањиној удици, или исто не експроприше за регудисање исте улице, већ је усдед тога штети; као и по прочитању извешћа грађевинског одељења по истом предмету, АБр. 6934, — одбор је решио: Да се за регулисање Немањине улице експроприше целокупно имање г-ђе Милке Ћелешевић, удове, које постоји на углу поменуте и Краљ Милутинове улице и да се у томциљу сходно закону изврши процена истог па сопственици саопшти и одбору на решење изнесе. XIII По прочитању процене, АБр. 7249, имања Косаре Мадетић овдашње, извршене на дан 10. јуда тек. године, — одбор је решио: Да се ова процена усвоји и да се вопственици Малетић на терет буџета регулационог Фонда из општинске касе, кад иста буде у могућности, исплати за земљиште које јој се одузима и зграде које јој се руше свега осам хиљада пет стотина тридесет и девет динара, пошто све зграде од којих материјал остаје у њену својину, о своме трошку поруши и пошто како земљиште које јој се одузима тако и оно које јој остаје нивелише а по извршењу и осталих законских Формалности. XIV По прочитању извешћа граћевинеког одељења, АБр. 6242, по молби грађана Господар Јевремове улице, којом моле, да се иста удица између Вишњићеве и Кнегиње Љубице улице иивелише и поново калдрмише, обвезујући се, да ће о своме трошку своје куће у том делу поменуте улице подзидати, малтерисати и оправити, — одбор је решио: Да се овај предмет врати грађевинском одељењу, да изради детаљан план и предрачун за извршење нивелисања и понтвног калдрмисања означеног дела Господао Јевремове улнце; а сем тога да одељење одвојено изради и план и предрачун за регулисање исте улице и извешћа поднесе. XV По прочитању извешћа комисије о земљишту за основне школе на Савинцу, АВр. 6229 и акта диквидационог одбора I укопног друштва у Краљевини Србији АВр 7ћ29, којим извештава

општински суд, да ће на дан 10. септембра тек. године јавним надметањем продавати пдац са свима зградама истог друштва, који постоји у Макензијевој улици бр. 40, — одбор је решио: Да ужи одбор у који да уђу одборници г. г. Милутин Божић, Стојан Пајкић и Дамњан Стојковић изађе на лице места, прегледа ово друштвено имање и увере се има ли општина рачуна да исто лицитира од суме у 80.000 динара и купи за са виначке школе и ако има онда до које би се суме исто имање имало лицитирати за општински рачун, па о томе поднесу извешће. Рад овога ужег одбора пуноважан је кад су на окупу била два члана истог одбгра. XVI По прочитању акта која с,е односе на, откопавање рампе пред имањем браће Дајмака у удици Милоша Великог, АБр. 5681, — одбор је решио: Да се откопа рампа у улици Милоша Великог и пред имањем масе пок. Јована К. Дајмака под бр. 67 а да се исто имање у колико је потребно услед тога откопавања рампе пред истим подзида и осигура о општинском трошку на терет буџетске партије на одржање калдрме и друмова. XVII За остаде предмете стављене на дневни ред за данашњу одборску седницу и то: решење по предмету издавања тантијеме управнику трошарине за прошлу годину у вези са тражењем кмета г. Косте Симића по истој ствари; одобрење кредита за набаву једне вертикадне директне четвороструко дејствујуће компаунд дуплекс пумпе и једног притискујућег и једног сисајућег ветреника за црпљење воде из гдавног бунара за Фидтар на Белим водама; решење по дуговању општине београдске маси Боже Боди; тражење Дим. Ђирковића трговца, да му се накнади вредност барака на Зеленом Венцу; саопштење наредбе управе града Београда да се Г)г. Јован Станковић, општ. лекар, отпусти из службе иди без одлагања премести из кварта палилудског; и претрес пројекта уредбе о трошарини града Београда, — одбор је решио: Да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

Н А Р Е Д Б А У интересу одржавања што примерније чистоће у варош и чувања народног здравља, Управа града Београда, на основу §. З26.крив. закона, издаје следећу наредбу: 1.) Од дана обнародавања ове наредбе,. на пијацама београдским не сме се ништа више продавати ни куповати после једанаест сахати пре пола дана, према чему пијачно време трајаће свакога дана само до 11 сати пре подне; 2.) После пијачног времена, сви пијачни производи, који су трулежу подложни, морају се са пијаце дићи и уклонити, тако, да пијаца остане чиста и слободна. За извршење ове последње тачке, оставља се рок до петнаестог септембра ове године. Ко противу ове наредбе погреши, биће кажњен по закону. Од Управе Београда 4. Септембра 1901 год. у Београду, Број 23577.

0 Б Ј А В А ' ■. < ■ "< • .. * - .... Суд општине београдске, држаће на дан 13. тек. мца од 2 па до 5 сати после подне, јавну усмену лицитају за израду потребног одела за општинске позорникв и служитеље, Лицитација ова држаће се у канцеларији економног одељења суда општинског. Позивају се мајстори кројачи да на ову лицитацију дођу и лицитирају. Од суда општине београдске 7. Септембра 1901 год. АБр 8304, у Београду.

0 Г Л А С На основу одобрења Господин Министра Грађевина од 30. августа Бр. 6687 Грађевинско одељење општине београдске држаће на дан 12. ов. м. усмену лицитацију за израду коњушнице на тркалишту. Кауција за овај посао не полаже се него ће се предузимачу задржати од зараде. План, предрачун, услови и остала техничка документа могу се видити сваког канцеларијског дана. Од Суда општине београдске 5. септембра 1901 г. ГБр. 2392.

К 0 Н К У Р С Општини београдској потребне су од 1. Новембра тек. год. две зграде и то: I Једна зграда за смештај канцеларија грађевинског одељења Управе града Београда. Ова зграда треба да је приближно у близини Главне Полиције; и II Једна зграда за смештај Савиначких основних Школа. Ова зграда треба да је приближно у средини Макензијеве улице, или у побочним улицама које просецају средину Макензијеве улице. Позивају се сопственици који имају подесне зграде за горње цељи, да Суду општине београдске поднесу своје понуде најдаље до 1. Октобра т. г. Понуђачи треба у својим понудама тачно да означе, каква је зграда, колико има одељења, у којој је улици и под којим бројем и најнижу цену по коју би желели да општини своју зграду под закуп уступе. Од стране Суда општине београдске 1. Септембра 1901. год. АБр. 6537 и 7556 у Београду.

0 Б 3 Н А Н А Управа града Београда претписом својим од 9. ов. м. Бр. 20.975, спровела је општинском суду на знање и управљање распис господина Министра народне привреде од 4. ов. м. ПЈ№? 12141 који гласи: „Дознао сам, да и ове године покушавају извесни продавци грожђа, да ово продају, и за извоз спремају, још недозрело. „С тога, у интересу гласа наших добрих сората грожђа, нарочито оних које су подесне за извоз, као и да би се спречиле очевидне штете које би произвођача, услед такве неправилне радње, могле постићи, решио сам: