Beogradske opštinske novine

Број 41

— 238 —

Год. ХЈХ

30) Кад пепео или какво друго ђубре треба да се одвоји на страну, док се какав канал, помијара или у опште ђубриште чпсти, онда ће се таква гомила чувати, ноћу и осветлити, о трошку стране којој треба такав пепео и такво ђубре — док не дођу кола да га однесу. 31) Свака врста ђубрета износиће се у колима удешеним за то, тако, да товар из истих не може пспадати на улиду, и ни на каквом пролазу. 32) Коме треба да износи коњско или кравље ђубре и балегу, у колима или колицима, тај мора то учинити пре осам часова у јутру — у годишњем времену од 8-ог Фебруара до 25 Октобра, и пре девет часова од 25-ог Октобра до 8-ог Фебруара. 33) Нико не сме спречавати ток воде кроз канале, олуке или јендеке — до на 180 метара од прве улице, дворишта или куће за становање. 34) Штале и сместишта за коњску или крављу балегу, или какво друго ђубре, а које, у извесним сокачићима, Суд и Одбор општински одобре, распоредиће се тако: да не закрче колски пут и не сметају току воде олуком. Исто тако, ни једна камара од коњског или крављег ђубрета не сме прећи три стопе од зида дотичне штале или краварнице. 35) Сва она лица која тргују са костима и крпама биће дужна да у свако доба држе своје радње, подруме, и друга слагалишта у стању чистоте, које би задовољило дотичног Иншпектора општинског. 36) Нико од таквих лица неће смети, без нарочитог одобрења Суда и Одбора, држати у свом дућану или подруму више од једног товара костију, или крпа, ни више од пет товара таквог материјала на ма каквом отвореном месту, —- овом уредбом означеном. 37) Сваки газда од куће, или дућана, или и празних плацева и простора у вароши, мораће сваког дана пре десет часова у јутру, а по потреби и чешће, да очисти сав снег и лед пред својим имањем, за слободан пролаз и саобраћај тротоаром. 38) Никакви се покровци ни чаршави не смеју трести у друго време сем између седам и девет у јутру, и између девет и једанајест у вече, па и то тек у позадњим сокацима и приватним двориштима — изу зев случаја приватних башта и њима подобних простора — ну и тада — на четрдесет и пет метара од кућа за становање, или јавног пролаза. 39) Никоме неће бити слободно да чисти рибу, ни зелен, ни да пере кола, или судове у којима се риба или зелен носи и држи, око јавних чесама, или на ма каквој улици или дворишту. Казне Ко преступи преко горе-изложених правила и уредаба, казниће се глобом од четрдесет шилинга (педесет динара у злату) за сваку прву кривицу; а ако би исту поновио, онда сумом до пет Фуната стерлинга за сваки дан којега је такву кривицу поновно учинио, или затвором до тридесет дана. Единбург 2-ог Маја 1882. Тома Џ. Бојд председник општине Тома Хаол први судија општ. Виљеан Скинер деловођа општин.

Начелник округа единбуршког (ММЕоЛпап) одобрава и потврђује горње уредбе општинске. Арчибалд Давидеон

ПРАВ ИЛА изра^ена од Председништва, Суда и Одбора града Едиабурга под 9-тии Иартош 1893, а па основу закоза о општини ж полицији града Единбурга од 1879—1891 и дотичвих изиена и донуна Ограда заједничких степеница Овим се опозива тачка 40 општинске Уредбе оограђивању заједничких степеница, коју је донео био Нредседник Општине са Судом и Одбором града Единбурга од 24-ог јануара 1882, а потврдио Начелник округа — Мидлотијана -— под 2-гим Мајем исте 1882 године. Јавни паркови итд. Тачке 6, 7 и 9 Уредбе о јавним парковима, коју је израдио Председник Општине, Суд и Одбор града Единбурга од 24-ог Јануара 1882, а потврдио Начелник округа Мидлотијана под 2-гим Мајем 1882, овим се укидају — односно — замењују следећим одредбама: 1) Никоме неће бити слободно да по јавним иарковима иде с колима, или с точком, другде но по колском путу. 3) Ником неће бити слободно да по јавним парковима или вртовима гази траву, или цвеће или икакву другу, под оградом биљку, као што ником неће бити слободно да се пужа по дрвећу или пентра по огради парка. 4) Нико неће смети вешати рубље, ни хаљине, ни простирке, ни покровце, ни њима подобне ствари на ограду од парка, нити ће иком бити слободно да у самом парку подиже таква вешала. 5) Ником неће бити слободно да веша слике, или објаве, или нлакате, или ма шта томе подобно, на ограду од парка, нити ће смети подизати згоде за то у самоме парку. 6) Никоме неће бити слободно ни да бели, ни да простире ни да суши рубље, хаљине, или ма што томе подобно, у парку — осим на местима за то нарочито прописаним и одређеним од стране Суда и Одбора општинског. Чистота Тачке 22, 23 п 28 Уредбе о варошкој чистоћи, којуједонео био Председник Ошптиие са Судом и Одбором града Един бурга под 24-им Јануаром 1882 и 15-им Мартом 1887, а нотврдио Начелник округа Мидлотијана под 2-гим Мајем 1882 и 24-им Јануаром 1888 — овим се укидају — односно —• замењују следећом одредбом: 7) Нико неће остављати сламу, струготине, изгоретине, парчад од хартије или каквог другог одбаченог материјала, на улицу или на двориште —- осим у часове које је одредио, и на начин који је прописао, Председник Ошптине са Судом и Одбором општине града Единбурга. Према томе: Она лица, која имају сламу или лаке отпадке, па желе да их се опросте, известиће о томе дотичног општинског чистача,

и овај ће бити дужан да види да су сви такви одпадци смештени на дно ђубретарских кола. Ђубретарска кола ићи ће, зарад прибирања одбаченог материјала, кроз извесне улице варопга од 6 — 7, а по осталим крајевима вароши сваког јутра између 7 и 8 часова. Сваки одбачени материјал, рачунајући у то и кућевно ђубре, и парчад хартије, и струготине изнеће ее на улицу у канте или у судове за то погодне, а у часове горе означене, и тада ће их ђубретари, кад с колима прођу, дићи и испразнити. Сва одбачена хартија треба да се сагори, или згужва, пре пего се изнесе у судове на сокак. 8) Заједничке нужнике и помијаре чистиће дотичне кирајџије по недељну им реду. 9) Сопственици разних кућерака и страћара, биће дужни да кровове истих држе у добром и чистом стању. Објаве изнад кућа 10) Нико неће имати нрава — изузев по претходној и писменој дозволи општинског Суда и Одбора — да подиже или намешта у вароши изнад кућних кровова Фирме и објаве. Од овога се тражења дозволе изузимају објаве и плакати на са мим имањима, која се продају или издају под закуп. Одредбе тачке 240 закона о Општини и полицији града Единбурга важе и за ове знакове изнад кућних кровова.

Улични саобраћај и осветљеље фијакера н теретних кола 11) Свако лице које тера ма каква кола с коњима имаће да држи увек леву страну при мимопролазу, а на раскрсницама држаће се левога реда кола, и с леве стране жандара, који је на дотичном поретку; и покораваће се без речи упуту и наредбама истога жандара, и неће нигде застајкивати, ни дангубитп на раскрсницама са својим коњем или колима. 12) Свако лице које тера кола или коње по вароши неће смети да то чини на раскрсницама са већом брзином од четири миље на сахат. А те раскрснице — ове су у граду Единбургу: (И сад долазе имена неких тридесет и шест раскрсница у вароши Единбургу). 13) Сваки Фијакериста, као и сваки други кочијаш, биће дужан да на пола сахата по заласку сунца, па до сванућа има лампе на својим колима, и да исте запали. Казне 14) Ко преступи противу горе-изложених правила, казниће се глобом до пет Фуната стерлинга; а ако не би ову казну платио, ићи ће у затвор.

УР ЕДБА озаковена актои Председништва, Оуда и Одбора града Единбурга од 4-ог Априла 1893, а на основу закона о Општине и Подицији града Единбурга од 1879 до 1891. Тачка 2. Уредбе о јавним парковима, коју је донео Суд и Одбор општински под 7-ог Мартом 1893 — овим се укида, односно — замењује са: