Beogradske opštinske novine

Број 4

- 30 —

Год. XX

ако стоји то, да се овакви прегдеди врше једном у четири године. Интереси здравља грађанства изискују, да се оваквн прегледи врше што чешће. Одборник 8. ЈанаКко М. ЈанковиК је за вршење истог прегледа што чешће а најмање после свака четири меееца. Одборник г. Косша Др. РтниИ налази да Ј е жалосно, што се овај преглед врши тек посде четири године. Објашњава потребу вршења истог прегледа, што чешће. Предлаже да се исти преглед врши најмање свака три месеца, а да лекари имају права наолаћнвати ову таксу, сем од оних, који су сиротног стања. Одборник г. Милушин Божић налази да одбор не може даиздаје наредбе санитету Удраве града Београда под којим су општински лекари, кад ће и како ће да врши ове прегдеде. Надази да општинска управа може да учини Управи града представку, да интереси здравља грађанства захтевају, да се ови прегледи врше што чешће и даумоди Управу, да нареди да се исти прегледа што чешће врше, с тим да се такса за прегдедне наздаћује од оних, који су сиротног стања. С тога нреддаже да се пређе на дневни ред са овом мотивацијом: да председништво опшине учини представку Управи града, даје потребно шхо чешће вршити ове прегдеде и да умоди Управу да изводе наредити да се исти што чешће врше с тим, да лекари немају права наплаћивати таксу за ове прегдеде од лица сиротног стања. По саслушању свега тога, — одбор је решио: Да се усвоји овај предлог одборника г. Вожића. V Београда АБр. 11558, 11643, ШГи 11658^и иследног судије првост. суда за вар. Београд АБр. 11633, 11634 и 11635, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио : Да су доброг владања и доброг имовног стања: Михаило Живадиновић, адвокат, Стеван ЈосиФОвић, Оима Николић, Коста И. Јовановаћ, трговци, Никола Бошковић, абаџија, Лазар Првуловић, дензионер, Јован Борђевић. војно-еудски пуковник, Радован Глишић, машиновођа Јован Антонијевић, пензионер, Никола Протић, пензионер, Ђорђе Митић, мењач, Јосиф Предић, проФесор, Димитрије Христић, благајник, Атанасије Петровић, благајник канделарије Краљевих ордена. Драгутин Денић, гостионичар, Сида жена Давида Дајча, трговца и Светолик Савић, овд. штампар; да му је непознат Јован Радосављевић, шпајзтрегер; да су доброг владања и средњег имовног стања: Никола М. Денић и Андра Јовановић, штампар. VI Прецседник извештава одбор, да је општински суд решењем својим од 15. децембра тек. године АБр. 11564 одлучио: да цена хдебу за ДРУгу подовину месеца децембра тек. године т. ј. од 16 истог месеца искључно буде иста која је била и за прву подовину јистог месеца, т.ј. двадесет и пет пара дин. по килограму, а хлеб да се продаје по двадесет и петпара дин. у тежини од 1000 грама. По саслушању тога и по прочитању поменутог решења, — одбор је примио к знању са одобравањем ово решење суда о одређеној цени хлебу за другу половину месеца децембра тек. године.

VII По прочитању молбе Косте Ђурића, комисионара, АВр. 11474, којом, са раздога у истој изнесених, моли да се разреши од дужности поротника, — одбор је решио: Да се г. Коста Ђурић, комисионар, са разлога изнесених у овој његовој молби, разреши од дужности поротника, а да поротник за варош Београд за 1902 годину на његово место буде г. Милан Живановић, овд. пензионер. VIII По прочитању молбе Ђоке Макс. Марковића, апотекара, АБр. 11259, којом, саразлогау истој изнесених, моди да се разреши од дужности чдана разрезивачког пореског одбора за занаглијске и све остаде радње за идућу трогодишњу периоду за године 1902, 1903 и 1904 годину, одбор је решио: Да се Ђорђе Макс. Марковић, овд. апотекар, разрегаи од дужности члана разрезивачког пореског одбора, а да на његово место буде члан разрезивачког пореског одбора за занатлијске и све остале радње за идућу трогодишњу периоду за године 1902, 1903 и 1904 Никола Марић, апотекар. IX По прочитању молбе Драге удове пок. Јована Дамњановића, бив. пуковника у пензији и управника општинске трошарине, АБр. 11658, ко10м са раздога у истој изнесених, моли да јој се одреди месечна помоћ из општинске касе за извођење своједеце на пут, — одбор је решио: Да се ова молба као неоснована одбаци, пошто молитељка и њена деца имају пензију. X По прочитању модбе г-ђе Марије удове пок. Јоце Божића, бив. овд. трговпа, АБр. 11324, којом моли, да јој се процени и исплати 11,45 кв. метара земљишта, колико је уступида општини за регулисање удице Кнез Михаидов венац, као и по прочитању извешћа грађев. одељења по истом предмету АБр. 11359 и накнадне молбе молитељице, АБр. 11527, којом изјављује да пристаје, дајој се ово земљиште исплати по ону вредност од квадратног метра, по коју је процењено и земљиште њене суседке Косаре Малетић, које је општина такође експроприсала за регудисање поменуте удице, — одбор је решио : Да се сходно закону у цељи експропријације процени ових једанаест квадртаних метара и четрдесет и пет квадратних десиметара земљишта молитељке, колико је од свога имања устунила општини за регулисање улице Кнез Михаилов венац, па процена молиљи саопшти и даље надлежно поступи. Примедба : Одборник г. Мидутин Божић приликом доношења овога решења није присуствовао одборској седници. XI По прочитању акта грађевинског одељења, АБр. 11338, којом спроводи суду молбу К. М. Шонде, овд.'трговца, којом моли, да му се процени педесет и седам квадратних метара и педесет и седам квадратних десиметара земљишта, колико је од свога земљзшта постојећег у цара Уроша улици уступио општини за регудисање исте удице, — одбор је решио: Да се сходно закону у цељи експропријације процени ових педесет и седам квадратних метара и педесет и седам ква-

дратних десиметара земљишта, колико је молилац уступио општини од свога земљишта, постојећег у цара Уроша улици, за регулисање исте улице, па процена сопственику саопшти и даље надлежно поступи. XII По прочитању модбе г, Косте Симића, кмета депозитара, АБр. 11320, којом, са раздога у истој изнесених, моли да му се изда из општинске касе извесна сума на забројавање за ову годину, — одбор је решио: Да се ова молба као неоснована одбаци. XIII По прочитању реФерата управе општинскв трошарине, АБр. 11391, —а на преддог опппинског суда, — одбор је решио: Одобрава се накнадни кредит у једну стотину динара за ову годину на партију бр. 11 расхода буџета општинске трошарине на ллате старешина станица и магацина, пошто буџетом одобрени кредит за ову годину на ову цељ за толико неће достићи. Издатак овај да се учини на терет овогодишњег вишка трошаринских прихода, по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија. XIV По прочитању реФерата диквидатора, АБр. 11440, и извешћа економног одељења по истом предмету, АБр. 11522, а на предлог општинског суда, одбор је решио : Одобрава се накнадни кредит у шестдесет динара за ову годину на буџетску партију расхода бр. 79 „на потребе административне, техничке, књиговезачке и претплату новина, пошто буџетом одобрени кредит и раније одобрени накнадни кредит на ову цељ за ову годину за толико неће достићи. Издатак овај, да се учини на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одбрењу г. министра Финансија. XV По прочитању ре®ерата ликвидатора, АБр. 10183, и извешћа књиговодства по истом предмету АБр. 11200, а на предлог општинског суда, — одбор је решио: Одобрава се накнадни кредит за ову годину у хиљаду динара на буџетску партију бр. 143 расхода на ванредне и непре двиђене расходе, пошто буџетом одобрени кредит на ову цељ за ову годину за толико неће достићи. Издатак овај да се учини на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија. XVI По прочитању ре®ерата ликвидатора, АБр. 9927 и извешћа књиговодства по истом предмету, АБр. 11524, а на преддог општинског суда, — одбр је решио: Одобрава се накнадни кредит за ову годину у седам стотнна динара на буџетску партију бр. 81 расхода на штампање општинских новина, пошто буџетом одобрени кредит на ову цељ за ову годину за толико неће достићи. Издатак овај да се учини на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија .