Beogradske opštinske novine

Бро ј 19

— 157 —

Год. XX

Да се трава за когаење на великом и малом Калимегдану изда под закуп под прописаним погодбама за време ово летње сезоне Петку Трајановићу, овд. рибару, за дену од двеста осамдесет динара и десет пара динарских. X По прочитању извешћа економног одељења АБр. 3815 о држаној ужој лицитацији за издавање под закуп траве за кошење и попашу код три водоводна резервоара, — одбор је решио: Да се трава за кошење и попашу код три водоводна резервоара и то: код великог разервоара, на тркалишту и западном Врачару изда под закуп под прописаним погодбама за време ово летње сезоне Младену Јовановићу, овд. кочијашу, по закупну цену од сто двадесет и шест динара.

XIV По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 3847, којим спроводи суду процену земљишта, које се регулацијом Симине улице додај'е плацу масе пок. Тоше Селесковића од земљишта које се за регулацију номенуте улице има одузети од Милеве Добриновић, извршене на дан 31 марта. тек. године, као и по прочитању ове процене, — одбор је решио: Да се имању масе пок. Тоше Селесковића у цељи регулације Симине улице арондише четрдесет и четири квадратна метра и педесет и три квадратних десиметара земљишта од земљишта које се за регулацију поменуте улице има одузети од земљишта Милеве Добриновић, а да маса за земљиште које јој се додаје накнади општини по тридесет и шест динара од квадратног метра, свега хиљаду шест стотина три динара и осам пара динарских.

Београду, описано у поменутом решењу одбора, за суму од сто хиљада динара у сребру. Моли одбор да изволе на основу поменутог свога решења одобрити ову куповину. По саслушању тога, — одбор је решио: Одобрава се куповина непокретног имања Управе Фондова пређе Вучка Грудића, овд. адвоката, које постоји у Београду на углу Васине и Добрачине улице, описаног у решењу одбора од 9. априла тек. године АВр. 3854, коју је председник општине београдске на основу поменутог решења одбора на лицитацији, коју је обавила Управа Фондова на дан 20 априла текуће године извршио за рачун београдске општине за суму од сто хиљада динара у сребру. Да општински суд издејствује код Управе Фондова, ако продаја буде оснажена, да иста за куповну цену прими општину за дужника. XIX Председник општине моли одбор да изволе одобрити му на основу друге алинеје чл. 117. зак. о општинама двадесет и пет дана осуства од дужности, ради свршавања својих приватних неодложних послова на страни. По саслушаљу тога, — одбор је решио: Одобрава се г. Миловану Р. Маринковићу, председнику београдске општине, двадесет и пет дана осуства од дужности ради наведене цељи, ко.је ће му се рачунати од дана кад га буде употребио. XX Одборник г. Косша Д. ГлавнииК наводи, да је од одбора изабрат пре подужег времена поред осталих и он у комисију за проучавање пројеката Управе водовода за проширење општинског водовода, међу тим до данас није никако позиват у исту комисију. Пита нредседништво постоји ли за сада какав пројекат Управе водовода за нроширење водовода и ако постоји онда зашто се у поменуту комисију не позива. Председник је изјавио, да сем онога што се већ на водоводу ради а зашта је одбор дао, своје одобрење, Управа водовода до сада није поднела никакав нројекат за проширење водовода и да с тога не само г. Главинић него и остали чланови поменуте комисије нису могли бити позивати. Кад који пројекат буде готов комисија ће бити позвана да га оцени. По саслушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Главинића и председника општине. XXI За остале предмете стављене на дневни ред за идућу седницу и то: молба грађана Високе улице и Живка Кузмановића, трговца, због регулације; молба прве Краљ. Српске повлашћене ткачке компаније Лимитед, због регулације; молба Стојана Б. Поновића, овд. да општина прими за свога питомца на страни сина му Боривоја Поповића, дипломираног машинског инжињера; саопштење решења г. мин. грађевина донесеног по жалби општ. суда противу процене имања пок. Дим. Николића — Беље; молба Бг. Момчила Ивковића, општ. лекара, да му се ставе у свако доба на расположење општинска кола, или да му се одреди месечни хонорар, или да се за палилулски кварт постави још један лекар ради вршења службе у истом кварту; извешће комисије која је проучила тражење масе пок. Боже Боди односно интереса на дуговање општине истој маси; предлог суда за расходовање утрошених а не расходованих сума од 'стране Управе општ.

XI На молбу женског друштва АБр. 3830, одбор је решио: Одобрава се женском друштву, да може на дан 12. маја ове године приредити бесплатно на Калимегдану концерат у цељи изложеној у овој његовој молби. XII Одборник г. Јхосша Д. ГлавиниЛ предлаже, да се на Калимегдану с времена на време прирођују бееплатно концерти од стране општине, како би и сиротни грађани у слободном времену имали прилике, да бесплатно слушају музику. Председник општине изјављује да је већ но тој ствари предузео нужне кораке и да ће о резултату, до кога буде по истој дошао известити одбор. По саслушању тога, — одбор је нримио к знању ове изјаве одборника г. Главинића и председника општине. XIII По прочитању акта грађевинског одељења АБр 3848, којим спроводи суду процену имања Милеве Добриновић, овд., постојећег у Симиној улици, извршену на дан 31. марта тек. године као и по прочитању исте процене, — одбор је решио: Да се ова процена усвоји. Да се сопственици из општинске касе на терет касе регулационог Фонда, кад ова буде у могућности да исплату изврши, исплати и то: За две стотине двадесет и један квадратни метар и шесет квадратних десиметара земљишта које јој се има заузети за регулисање Симине улице по двадесет и пет динара од квадратног метра, свега пет хиљада пет стотина и четрдесет динара; а за шесет квадратних метара и седамдесет и седам квадратних десиметара зграда, које се такође експропришу за регулацију поменуте улице по четрдесет динара од квадратног метра, свега две хиљаде четири стотине и тридесет динара и осамдесет пара динарских. Дакле, да се сопственици Добриновић исплати како за земљиште тако н за зграде свега седам хиљада девет стотина и седамдесет динара и осамдесет пара динарских, пошто зграде поруши материјал од исгих, који њој да припадне однесе, плац очисти и на општину пренесе тапију од земљишта које се овим експроприше, без икаквог терета.

XV По прочитању акта Управе града Београда АБр. 3909, којим спроводи суду процену непокретног имања Косте Соколовића, овд, које се заузима за регулацију улице: Ратарске и Главашеве, извршене на дан 18. априла тек. године; као и по прочитању ове процене, — одбор је решио: Да се из општинске касе на терет касе регулационог Фонда кад ова буде . у могућности да исплату изврши исплати Кости Соколовићу, овд, за седамдест и два квадратна метра и седамдет и осам квадратних десиметара земљишта, које му се заузима за регулацију Ратарске и Главашеве улице по четрнаест динара од квадратног метра, свега хиљаду осамдесет динара и деведесет и две паре динарске а по извршењу законских Формалности. XVI На предлог грађевинског одељења АБр. 4020, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од хиљаду три стотине деведесет и четири динара и осам пара дннарских на откопавање и планирање земљишта, на коме се има саградити дезинФекциона зграда. XVII По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 3976 а на предлог општинског суда, одбор је решио: Одобрава се онштинском суду да може у овој и идукој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од седамдесет хиљада пет стотина деветнаест динара и пет пара динарских за израду калдрме и макадама у Сарајевској улици, кога је посла извршење одобрено решењем онштинског одбора од 27. новембра 1901 г. АБр. 10961 према чему не подлежи одобрењу оиштинског збора у смислу тач. 7. чл. 84. закона о општинама. XVIII ПредсеЈник извештава одбор, да је у смислу решења одбора од 9. априла тек. године АБр. 3854 лицитирао и купио за рачун општине на дан 20. априла тек. године непокретно имање Управе Фондова пређе Вучка Грудића,адвоката, постојеће на углу Васине и Добрачине улице у