Beogradske opštinske novine

Број 12

— 87 —

Год. XXI

није изабрати спомоћни хутор исте дркве г. Миша Полићевић не уводи у дужност спомоћног тутора, пошто је изјавио да не може да се прими те дужности. VIII На преддог управе водовода а по саслушању мишљења одборске секције за водовод АБр. 868 и после потребног обавештавања, одбор ј е решио : Одобрава се општинском суду да може у овој години на терет вишка трошаринских првхода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од хиљаду и четири стотине динара на облагање земљом и покалдрмасање бунара израђеног 1900 године на Белим водама. IX На предлог Управе водовода а по сасдушан>у мишљеља одборске секције за водовод АБр. 865 и посде потребног обавештавања, одбор је решио: Одобравасе општинском суду, да може у овој години на терет вишка трошариискнх прихода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од шест хиљада динара за вршење пробних бушења у Макишу и мокролушкој долина ради испитивања стања воде у истима. X На предаог Управе водовода а по саслушању мишљења одборске секције за водовод АВр, 866 а после потребног обавештавања, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој годинн на терет вншка трошаринских прахода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошати еуму од тра хиљаде динара за засипање и поравнивање свију рупа и ровова на земљишту где су подигнути бунари општинског водовода на Белим водама. XI На предлог Управе водовода а по саслушању мишљењу одборске секције за водовод АБр. 869 и после потребног обавешгавања одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошати суму од шест хиљада динара за ограђивање дрвеаом оградом Филтра на Белим водама, цементирања дворишта истог и направу надстрешница за испрани материјал.

РЕДОВНИ САСТАНАВ 18. Фебруара 1903 год. Председавао вастуаник предеедника београдске општине кмет г. Влад. Лацковик. Од одборника били г. г. Коста Др. Ривнић, Тома Цинцар-Јанковић, Св. Јанковић, К. Н. Ла8аревић, А. Н. Крсмановић, Богоје Јовановић, М. М. Ђорђевић, Др. Јован Данић, Жавојан М. Перић, Ст. М. Весединовић, Милан Димић, Милоиг Валожић, М. Кдидис, Др. Јован Ђурић, Д. Тадић, Тодор МијаиловиЦ Петар Новаковић, А. Ј. Аксентијевић, К. Тодосајеаић, А. Шток, Ј. КонстантиноЕК^, Др. М. Леко, М. Капетановаћ, Јов. Смедеревац, Дамњан Стојковић, Никола И. Д»-митријевић, М. Штрбић, Урош Благојевић, Р. Драговић и Др. Милан Радовановић, ДеловоЈ), Мих. М. Марјзновић. I Прочитан је записник одлука седвице држане једанаестог Фвбруара тек. године. Одборник г. Косша Др. Ризнић изјавжује, да је у прочитани записник а у првом његовом говору по предмету избора ше®а катастарског одсека стављено, да јеказао:

„Што се тиче навода да г. Андоновић, у томе послу раније није успео, не стојикривица до њега већ до општине. Комисија је прегледала тај рад г. Андоновића и нашда, да је општина судом одбивена, а да се рад г. Андоновића налази у општ. суду и до данас не прегледан", а треба у место тога да стоји: „Што се тиче навода да г. Андоновић у томе послу раније није успео и да је општини остао дужан, не стоји тако: мени је та ствар овако позната, да је г. Андоновић, био дужан да изради планове, а општина да одреди комисију да исте прегледа, прими или учини своје примедбе да их г. Андоновић исправи. Он је, господо одборници, свој посао сврпшо, планови су у општини, но она место да по уговору одреди комисију тужи г. Андоновића и тражи му повраћај изузетних сума; земаљски судови па и Касација одбили су општину од овогатражења са тих раздога, што као што сам напреднавео, није извршила оно што јој је бида дужност а то је није прегдедадо комисијски рад, којијеон израдио —- дакле кад овако ствар стоји, ја налазим да замерке појединих господе одборника, као да. је г. Аадоноваћ нетачан био у овом послу, не постоје, ако је ко у опште овде крив, то је само општина а не г. Андоновић." Тражи да се ирочитани записник у смислу напред изложеног исправи. По саслушању тога, — одбор је примио прочитани записник са овом изменом коју је тражио одборник г. Ризнић. II Зашуиник иредседника оиштине има да учини одборуједно саоншгење, које није зајавност. ^ тога моди одбор, да допусти, да пре него се пређе на дневни ред претвори седницу у одборску конФеренцију. Одбор је одобрио нретварање седнице у одборску конФеренцију. После потребног конФерисања заступник председника општине претвара одборску конфвренцију у јавну одборску седницу и извештава одбор, да је на дневном реду предлог одборника г. Живојина Перића, да се одреди дан за избор председника београдске општине. Даљеизвештава одбор да има три празна кметовска места. Па како се по закону избор председника и кметова може да изврши једнога дана предлаже одбору да одреди један дан како за избор председника општине тако и за избор и три кмета за београдску општину, који могу бити инеправници. По саслушању тога, — одбор је у смисду тач. 19. чл. 84, зак. о општинама решио: Да се на дан тринаестог априла ове године одржи збор грађана београдске општине за избор председника београдске општине и три кмета за београдску општину, који могу бити и не правници, анаупражњена места председника општине и кметова. Да општински суд даље по закону постуии. "III Засшуиник иредседника оишшине моли одбор да сходно тач. 16. чл. 84, закона о општинама избере 12 грађана, од којих ће коцком за сваки збор одбор бирати четворицу за гласачки одбор и њихове заменике. По саслушању тога а на основу тач. 16 чл. 84. зак. о општинама, — одбор је решио: Да се од грађана г. г. Косте Др. Ризнића, трговца, Томе Цинцар-Јанковића, управника београд. царинарнице, Светозара Јанковића, рентијера, Косте Н. Лазаревића, бив. дуванџије, Алексе Н. Кр-

смановића, трговца, Богоја Јовановића, каФеџије, Михајла М. Ђорђевића, бакалина, Др. Јована Данића, управника болнице за, душевне болести, Живојина М. Перића, проФ. В. ПГколе, Стевана М. Веселиновића, реФерента мин. просвете и цркв. посаова, Милана Димића, индустријалца и Милоша Валожића, књижара, коцком за сваки збор у смислу тач. 16. чл. 84, зак. о општинама бирају четворица за гласачки одбор и њихове заменике. IV За овим је заступник председника општине по одобрењу одбора понова претворио седницу у конФеренцију, и после потребног конФерисања понова претворио конФвренцију у јавну одборску седницу и исту закључио.

РЕДОВНИ САСТАНАК 21 Фебруара 1903 г. Председавао заступник председника општине г. Владимир Лацковић. Од одборника били: г.г. Јоваи Смедеревац, Б. С. Живковић, Тома Цинцар-Јанковић, Д-р. М. Леко, Урош Благојевић, М. 0. Петровић, Ст. М. Веселиновић, Тодор Мијаиловић, Петар Новаковић, К. Теодосијевић, Р. ДраговиЦ Никола И. Димитрлјевић, Димитрије Наумовић, ЈБуба Дојчиновић, Мих. М. Ђорђевић, Милов. Миленковић, Богоје ЈЈвановић, М. Канетановић, А. Ј. Аксентијеваћ, Лазар М. Матић, Милан Димић и А. Шток Деловођ Мих. М. Марјановић I Прочитан је занисник одлука седнице држане осамнаестог Фебруара тек. године и примљен без измена. II Одборник г. Јовхн Смедеревац пита председништво: је ли надзорна комисија вршила Фотометарске пробе уличног осветљења у месецу јануару тек. године у смислу главе VII уговора за осаетљење и ако је, онда до каквог је резултата дошда и са коликом је сумом друштво казнила за тај месец по основу резудтата тих проба. Засшуиник иредседника оиштине одговорио једа му нијенознато дали је надзорна комисија вршида у поменутом месецу ове пробе, па према томе ни остадо. Извидиће до идуће седнице: је ли то урађено, до каквог је резултата комисија дошла, ако је те пробе вршила и са коликом је сумом друштво кажњено, па о томе известити у идућој седници. Одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Смедеревца и заступника председника општине. III По прочитању акта Управе града Београда и њених одељака АБр. 1397, 1402, 1426, 1516, 1517, 1564, 1555, 1596, 1607, 1616, 1634, 1547, 1648, 1747, 1760, 1761, 1777, и акта исдедног судије првост. суда за вар. Београд АБр. 1518 и 1770, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио: Да је доброг владања и сиротног имовног стања: Жарко Ружић, новинар; да су му непознати: Владимир Недељковић, терзиски раденик, Милош Јовановић и Милан Пешић, кочијаши, Драгић Алексић, димничар, Никола Милошевић, калФа памуклијашки, Драгољуб Аврамовић — Бертолд, каФеџија, Славко Ср. Крчевинац ђак, Пера Бац, таљигаш ; Михајило Швајндрок, Феликса Швајндрок, Радосав Јовановић, надничар, Милош Беуховић, бив. бакал. момак, Коста Митић, шпекулант, Исак Катаривас, тргов. помоћник. Павле Крајић, трговац и Стеван Ђукановић, абаџија; да