Beogradske opštinske novine

Број 21

— 159 —

Год. XXI

Основно је школовање обавезно. Оно је бесплатно у јавним основним школима. Члан 22. Сваки Србин има право да у границама закона искаже своју мисао: говором, писмено, штампом или у сликама. Штампа је слободна. Не може се установити ни цензура ни каква друга превентивна мера кота спречава излазак, продају или растуривање списа и новина. За издавање новина није потребно предходно одобрење власти. Од писца, уреднива, издаваоца или штампара неће се тражити никакво јемство (кауција). Новине и друге штампане ствари могу се забранити (узаптити) само ако садрже: увреду Краља и Краљевскога Дома, или увреду страних владалаца и њихових домова 1*ли позив грађана да устају на оружје. Али и у тим случајима власт је дужна за 24 часа по извршењу забране спровести др ш суду, а овај је дужан такође за 24 часа оснажити или поништити забрану. У противном случају сматра се да је забрана дигнута. Штампа не може никад бити подвргнута административним опоменама. Сваке новине морају имати одговорнога уредника који ужива грађанска и политичка права. Писац је одговоран за спис. Кад је писац непознат, или кад не станује у Србији, или је неспособан за одговорност, одговорни су уредник, или штампар, или растурач. Члан 23. Неповредна је тајна писама и телеграФСких депеша, осим у случају кривичне истраге и у случају рата. Закон ће одредити који државни органи одговарају за повреду тајне писама и телеграФских депеша. Члан 24. Српски грађани имају права скупљати се мирно и без оружја у зборосе, управљајући се при томе по закону. За држање збора у затвореном простору није потребна пријава власти. За зборове под ведрим небом, који подлеже нарочитим законима и уредбама, мора се предходно власт известити, Члан 25. Српски грађани имају право удруживати се у целима које нису противне закону. Ово право не може се потчинити никаквој превентивној мери. Члан 26. Сваки Србпн има право обраћати се у своје име земаљским властима молбом коју може подписати један или више њих. А као пелнна могу подносити молбе само надлегатва и правна лица. Члан 27. Сваки Србин има право да се жали против незаконитих поступака власти. Ако виша власт нађе да је жалба неоснована, дужна је известити жалиоца у своме решењу с разлозима са којих му жалбу не уважава.

Члан 28. Сврки Србин има право да непосредно и без ичијег одобрења тужи еуду државне чиновнике и званичнике, као и председнике општина, кметове и општинске званичнике ако су они у својем службеном раду повредили његова права. За министре, судије и војнике под заставом важе нарочите одредбе. Члан 29. Свакоме је српском грађанину елободно да иступи из српскога грађанства, пошто испуни обавезе војне службе и друге дужности које би имао спрам државе или спрам приватних лица. Члан 30. Странци који се налазе на српском земљишту уживају заштиту српских закона што се тиче њихове личности и њиховога имања. Али они су дужни подносити терете општинске и државне, у колико се томе не противе међународни уговори. Члан 31. Забрањује се издавање чисто политичких криваца. ДЕО III Државне власти. Члан 32. Све државне власти врше се по одредбама овога Устава. Устав се не може обуставити ви у целини ни у појединим деловима. Члан 33. Законодавну власт врше Краљ и Народно Представништво заједнички. Члан 34. Право предлагања закона припада и једноме и другоме чнниоцу законодавне власти. Члан 35. За сваки закон потребан је пристанак оба чиниоца законодавне власти. Члан 36. 3«"он нема повратне силе на штету права схечених ранпјим законима. Члан 37. Обавезно тумачење закона припада само законодавној власти. Члан 38. Извршну власт има Краљ. Он је врши 1*реко својих одговорних министара по одредбама овога Устава. М^нистре поставља и разрешава Краљ. Члан 39. Судску власт врше судови. Њихова решења и пресуде изричу се и извршују у име Краља а на основу закона. ДЕО IV Краљ. Члан 40. Краљ је поглавар државе. Он има сва хЈрава државне власти, и извршује их по Одредбама овога Устава.

Краљева је личност неприкосновена Краљу се не може нншта уодговорност ставити, нити Краљ може бити тужен. Члан 41. Краљ и његов дом морају бити источно-православне вере. Члан 42. Краљ је заштитник свију признатих вероисповести у Србији. Члан 43. Краљ потврђује и проглашује законе. Никакав закон не може важити докле га Краљ не прогласи. Члан 44. Наследник престола и остали чланови Краљевскога Дома не могу ступити у брак без дипуштења Краљевог. Члан 45. Краљ поставља све државне чиновнике. У његово име и под његовим врховним надзором врше своју власт сва земаљска надлештва. Члан 46. Краљ је врховни заповедник све земаљске силе. Члан 47. Краљ даје војне чинове према одредбама закона. Члан 48. Краљ даје законом установљене ордене и друга одличија. Члан 49. Краљ има право ковања новца према закону. Члан 50. Краљ има право амнестије. Члан 51. Краљ има право помиловања у кривичним делима. Он може досуђену казну кривцу преобратити у казну другог блажег рода, или му је смањити, или сасвим ОГлрОСТИТИ. Прекидање истраге и суђења у току (аболиције) код неполитичких кривица не може бити. Члан 52. Краљ заступа земљу у свима односима са страним државама. Он оглашује рат, закључује уговоре мира, савеза и друге, и саопштава их Народној Скупштини, у колико и кад интереси и си^урност земље то допуштају. Али трговачки уговори и уговори за извршење којих се иште какво плаћање из државне касе, или измена земаљских закона, или којима се ограничавају јавна или приватна права српских грађана, вредеће тек пошто их одобри Народна Скупштина. Члан 53. Краљ стално станује у земљи. Кад би Краљ, по потреби, отишао за неко време из земље, заступа га по праву у вршењу уставне Краљевске власги Наследник Престола, ако је пунолет^н. Ако Наследник престола није понулетан, или