Beogradske opštinske novine

Год. XXI

- 160 -

Број 21

ако је спречен да заетупа Краља, вршиће уставну власт Краљевску Министарски Савет по упутетвима која му Краљ даје у границама Устава. Члан 54. Краљ позива Народну Скупштину у редован или ванредан сазив. Он отвара и закључује седшгце Народне Скупштине лично, Престо ;ом Беседом, или преко Министарског Савета, посланицом или указом. И Престону Беседу, и посланицу, и указ премапотписују сви министри. Он има право да одлаже седнице Народне Скупштине, али то одлагање не може бити дуже од два месеца, нити се може поновити у истом сазиву без приетанка Народне Скупштине. Он има право да распусти Народну Скупштину, али акт распуста мора садржавати наредбу за нове изборе у најдаљем року од два месеца и наредбу за сазив Народне Скупштине најдаље за три месеца од дана распуста. Указ о распуштању Скупштиче премапотписују сви министри. Члан 55. Краљ не може бити у исто време поглавар друге које државе без приотанка Велике Народне Скупштине. Члан 56. Ни један акт Крзљев, којн се односи на државне послове, нема снаге ннти се сме изврпшти, ако га наје премапотиисао надлежни министар, који је самим тии за н> одговоран. Члан 57. У Србији влада Краљ Петар I, из династије Карађорђеве. Краља наслеђује његово му«пко потомство из законитога брака по реду прворођења. Ако Кргљ не остави ^лупког потомства, наслеетво Престола прелаз.. на побочну линчју у мушкоме потомству по исгом реду прворођења. (Наставиће се)

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ

ВАНРКДНИ САСТАНАК Председаваопредеедник општине г. Никола И. Стамевковг V. Од одборнака били: г. г. Д. Г Б. Милованови.- Св. Ја-чковић, А. Н. КрсмановЈ Јован Смедеревац, Бг. Јован Данић, Живојин М. ПервА, Љуба До'члновиК, Н'ткода И Диматријевић, Вогоје Јованов^ђ, Мих. М. ЂорђевиК, Милош Валожић, Д. Тадић, М. Штрбв^ Р. Др . 1вић, Петар Новаковић, Лазар М. Матић, Ј. Костантинови^, Тодор Ј. Мијаиловић, Јован Максимовић, Дамњан Сгојков^ћ, Урош Благојевић, Коста Др. Ризнлћ, Тома Цинцар-Јг ковић; М. Клидис, Ог. М. Леко, М. 0. Петроваћ, Ђорђе Н. Петровић, Б. С. Живковић, М. А. Павловић, Милан Димић, М. Капетановић, Др. Јован ТаЈрић, Л. Ј. Аксевтијевик, Милов. Миленковић, К. Н. Лазаревић, Дил х . Наумовић, А Штог и Др. Милан Р р '.овановић. Деловођ Мих. М. Марјановић

Лредседннк опшшинв отворио је содннду и замодио одбор да се у истој као у ванредној не чита занисник прошлог састанка већ да се то остави за идућу редовну седницу, што је одбор усвојио. За овим је председник општине продужио рад седнице овим речима: Гоеаодо Одборници, Вама је познат судбоносан догађај, који је јуче извршен у нашој престоници.

Тим је догађајем наша држава остала и без владаоца и без владе. Благодарећи присебности и пожртвовању иаших виђених суграђана, одмах је образована влада, која је у исто доба предузела у своје руке сву управу државну. Наступили су дакле веома озбиљни дани за нашу нрестоницу и домовину. У тако озбиљном добу дужност је наша као представника престонице, а дужност је и сваког грађанина на по се старати се, да се у најстрожијем смислу одржаваред у Престоници; јер и најмања непажња или какав нерасудан корак, може у овако тешком времену изазвати недогледне зле последице како по Престоницу, тако и по наш држрвни опстанак. С тога сам Вас, Господо, позвао да седоговоримо и да упугимо проглас грађанству којим ћемо га умолити да строго пази на одржање реда, да избегава сваке мани®естације и да усрдно потпомаже људе који су прихватили управу земље у овом тешком и судбоносном времену. По саслушању тогаипо прочитању нацрта прогласа који је општ. суд саставио, одбор је усвојио једногласно овај предлог председника општине и изабрао ужи одбор у који су ушли председник општине и одборници г. г. Живојрч М. Перић, Др. Јован Данић и Урош Благојевић, да овај нацрт прогласа редигује. За овим је председник одштине прекинуо седницу неколико минута, док ужи одбор за то време редигује проглас. Пошто је ужи одбор редиговао проглас председник је понова продужио седницу и пошто је прочзтан редиговани проглас, — одбор је једногласно решио: Да се грађанима београдским изда проглас следеће садржине: Познато је београдским грађанима, да су ноћу изме|у 28. и 29. ов. месеца погинули Краљ Александар и Краљица Драга. У овом озбиљном и судбонос^ом тренутку пријатељи Србије и Сриства споразумели су се и образовали вла^у с уверењем, да ће се Народ искупити око ње и помоћи јој да свуда у земљи одржи ред и безбедност. Београдски грађани, заступљени из свију редова занимања, треба једнодушно у овој прилици да покажу да су вазда били и да осаају браниоци реда и буд..и чувари безбедности, пријатељи државне независности и националне идеје српске. У оваком времену дужностје и сваког грађана на по се, сгарати се, да се у најстрожем смислу одржава и одржи ред у престоници; јер и најмања непажња или какав нерасудан корак, може у овако тешком тренутку изазвати зле поеледтце како по престоницу, тако и по наш државни опстачак и српски национални задатак. Одбор београдске општине као законити преставник београдеког грађанства овим само изјављује наду, да ће бео^радски грађани и овом приликом сво.јим држањем послужити за пример грађанима осталих општина своје домовине у одржавању реда и старању за безбедност својих суграђана. У то име Одбор београдске општине моли београдске грађане, да мирно продуже своје послове, да избегавају скупљање у гомиле и м ^ниФестације, те да на тај начин осведоче колико су вољни да се у земљи нарочито у овом мо-

менту одржи примеран ред и безбедност који већ постоје, и да усрдно подпомогну људе који су прихватили управу земље у овим тешким и судбоносним данима. Да овај проглас потпишу председник општине и сви присутни одборници, па да се одштампа и по вароши разда. II Прецсецник отитине, с обзиром на то што су војници београдског гарнизона, поводом догађаја који је извршен ноћу између 28 и 29 овог месеца изложени тежој службн и штрапацима око одржавања реда у Престоници — предлаже одбору, да се војницима од сгране општине изда напојница и предовољство. По саслушању тога, — одбор је једногласно решио: Да се усвоји овај предлог председника општине. Овлашћује се општински суд, да на ову цељ изда из општинске касе потребну суму колику за сходно нађе и на начин како за сходно нађе.

0 Б 3 Н А Н А На основу наређења Управе града Београда од 9. ов. м. Бр. 18712, суд београдске општине објављује београдском грађанству, да ће се онај дан, када Његово Величанство Краљ Србије Петар I дође у Србију и други дан за тим даном, сматрати као државна светковина. Његово Величанство приспеће у Београд 11. овог месеца пре подне. Од суда београдске општине 10 јуна 1903 године АБр. 5297, Београд. 0 Б Ј А В А Наредбом Уираве града Београда Л ЈУЗ 1096 од 22 априла 1903 год. отпочеће каламљење грађанства у граду Београду 8 јуна, а завршиће се 24 августа т. г. Суд београдске општине позива грађанство, да сваке недеље од 3 до 6 часова по подне, доноси своју децу која нису никако каламљена, у зграду „Црвеног Крста" или у локал кварта вр^ча^ског (где је коме блнже) ради каллмљења деце. Тако исго позивају се и сви одрасли гра,ђани који нису за седам и више година никако каламљени, да у одређено време дођу ради каламљења. По свршеном каламљењу, сваки онај ко се не одазове 'овом позиву биће строго кажњен. Од суда општине града Београда Ј1 М 568, 24 априла 1903. год.

0 Б Ј А В А Општина београдска издаје под закуп општинско земљиште више „булбулдера" до миријевског шанца, пређе својина поч. Свет. Милојевића, бив. начел. министарства Финансија. Земљиште се издаје за попашу и кошење траве; а површина му је 11 хектара и 8.63 ара. Понуде писмене и усмепе прима економно одељење општине сваког дана за време канцеларијских часова. Од суда општине оеоградске 28 маја 1903 године, АБр. 4С78, Београд.

УРЕДНИШТВО И АДМИНПСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗД4ЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Одговорни уредник МИХ. МАРЈАНОВИЈг, секретар општине Делиградска бр. 22. Штампзрија Д. Димитријевића, Иван-бегова ул. бр. .1