Beogradske opštinske novine

Број 45

— 264 —

Год. XXI

поједине своје радове по улицама и јавним местима, разваљују тротоаре и калдрму, па их одмах по свршеном послу не доведе у првобитно стање, већ их дуже време остављају неоправљене или их не оправљају како треба те на тај начин ометају уредност и угодност јавног уличног саобраћаја, — то суд београдске општине на основу чл. 89 и 92 закона о општинама и § 326 кривичног законика Наређуј е: Управама поменутих другатава, да у будуће кад год тротоаре и калдрму разваљују ради извршења својих радова, од мах доводе по свршеном послу у првобитно стање. Не буду ли Управе поменутих друштавапоступалепо овој наредби општинског суда биће кажњене са 50—150 динара новчано поред тога шта ће опшгински еуд > силом своје власти на рачун и одговорност друштва доводити разваљене трогоаре и калдрму у првобитно стање. Наредбу ову доставити на одобрење Управи Београда, па кад је иста одобри, саопштити је Управама поменутих друштава. Од суда београдске опгатине 29 септембра 1903 године К№ 2077, Београд. Управа града Београда, као надлежна а на основу §. 326 кривичног законика одобрава ову наредбу општинског суда, с тим да се казна за непослушност исте може изрицати од 10—150 динара или од 1—20 дана затвора. № 29671. Београд. 3 октобра 19 >3 год Управпик Београда Д. Вујић с. р.

Н А 3 Н А Њ Е Поводом тражења многих грађана да им се врати трошаринска такса на робу коју су унели у варош и платили трошаринску таксу, па је за тим извезли ван реона — одбор општински у седници од 30. септембра ове године регаио је: да сваки који тражи повраћај трогааринске таксе има испунити следеће услове, па да му се трогааринска такса може вратити: 1.) да при увозу робе и плаћању трошарине изјави трошаринском органу, да ће од робе коју увози, све или један део да извезе ван реона, те да му тај орган на признаници о плаћеној трогаарини то назначи ; 2.) да при извозу робе учини пријаву трошаринском органу на извозној станици и поднесе прописну пријаву да му овај извоз овери. У то.ј пријави мора бити словима означен број колета, начин паковања, садржина и нето тежина; 3.) уз молбу за повраћај трошарине мора се поднети:

а.) признаница, да је иста плаћена и да на истој има оверење трошаринског органа, да је роба при увозу оглагаена за извоз ; б.) оверена пријава од трогааринског органа, да је роба изагала ван реона ; в.) товарни лист (Фрахт) отправне станице жељезничке или паробродске, ако је роба жељезницом или паробродом отправљена, из кога ће се видети да је роба приспела на место где је упућена. Без ових доказа који су условљени регаењем одбора, поднете молбе за повраћај трошарине неће се у рад ни узимати. Ово решење одбора саопштава се грађанству ради знања и управљања Бр. 4909. Управа београдске општинске трошарине, 12. октобра 1903 године, у Београду.

Н А Р Е Д Б А Како сада по вароши у велико влада болест „шарлах" која се помоћу трамваја као најјачих посредника за пренос и ширење шарлаха може најлакше преносити по граду, Суд опгатине београдске, на основу тач. 5. чл. 93. закона о општинама, с обзиром на §. 326. крив. законика Наре-ђује: Управи Безименог Друштва за трамваје града Београда: 1, Да у вече сва трамвајска кола која су намењена за саобраћај идућег дана, добро споља и изнутра очисте. 2, Седишта и наслоне у колима добро очистити и поред тога са крпом умоченом у 5^ раствора карболне киселине добро избрисати. 3, Под на колима са истим раствором полити. За тачно вршење и неиспуњавање ове наредбе биће одговорна поменута управа и у сваком противно примећеном случају биће кажњена строго по прописима §. 326, а који законски пропис одређује казну од 10—150 динара или од 1—20 дана затвора. Наредбу ову послати Управи у препису да по истој строго поступа. Од Суда општине града Београда 15 октобра 1903 год. Београд. КЛ? 2230.

0 Б Ј А В А На дан 17 новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, држаће се у канцеларији економног одељења суда општинског јавна усмена лицитација, за издавање под закуп општинског подрума код Текије на Краљевом Тргу. Кауција се полаже при лицитацији у 100 динара у готовом новцу или у срп. држав. харгијама од вредности.

Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења сваког радног дана од 8 до 12 пре и од 2 до 5 сати после подне а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од суда општине београдске 31. октобра 1903 год. АБр. 10537, у Београду.

0 Б Ј А В А Општина београдска издаваће под закуп путем јавне усмене лицитације месарске и пиљарске дуЂане на пијаци „ЦветНОГ трга," којима рок закупа истиче концем ове године. Лицитација ће се држати у каФ. код „Сложне Браће" код истог трга на дан 3-ег новембра ове године од 3—5 сати по подне. При лицитацији полаже се 100 динара на име кауције, за сваки дућан, у новцу или хартијама од вредности. Закуп има трајати годину дана. Ближа извешћа и услови могу се видети у економском одељењу општине, а и при лицитацији. Ово се јавља интересованима, да у означено време дођу на лицитацију. Од суда општине београдске 15. октобра 1903 год. Београд.

0 Б Ј А В А На дан 15-ог новембра ове год. од 3—5 сати по подне, држаће се јавпа усмена лицитација у канцеларији економског оделења општине, за чишћење димњака, цилиндера, чункова и т. д. у свима зградама опшгинским, основним школама и полицијским квартовима, за годину 1904-ту, 1905-ту и 1906-ту. Кауција се полаже у 100 динара у новцу или вредећим хартијама. Ближа извешћа и услови могу се видети у економском одељењу општине. Ово се даје јавности и позивају димничари на лицитацију. АБр. 11762. — Од суда опгатине београдске 19 октобра 1903 год. Београд.

Претплатницима нашега листа Модимо претшгатнике нашега листа који су од 1. овог месеца променили стан да нас о томе известе картом или лично како би знали куда да им шал>емо лист од истог дана. Уредништво Београд. Општин. Новина

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА Одговорни уредник МИХ. МАРЈАНОВИЂ, кмет беогр. општине Делиградска бр. 22. Штаииарија Д. Димитријевића, Иван-бегова уз. бр. 1