Beogradske opštinske novine

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XXII,

НЕДЕЉА 26. СЕПТЕМБРА 1904.

Број 41.

И 3 Л А 3 Е 11 Е Д Е Л> II 0 .1 Е Д А II - II У Т ЦЕН А:

За Србију на годину . . . на пола године . За стране зелл.е на годину

6 динара 3 . 9 ,

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ II Е II Д А Т, Е II А П II С М А II Е ПРИМАЈУ С Е

Рад на канализацији Београда Одбору оиштипе београдске х 1аст је стручном одбору поднети општинском одбору кратак извештај о раду у отсеку за капализацију, присганиште и ке у току прошлог месеца. Овај се одбор конституисао 27. априла т. г. и изабрао је себи за председника г. Николу И. Стамепковића. Од тога дана па до краја маја, одбор је држао осам редовних и две вапредне седнице. На тим седницама претресапа су ова питања, која се односе на израду пројекта за канализацију : 1., Трсба ли пројек за канализацију да обухвати сву површину атара београдског или да се ограничи само па ону површину, коју захвата рејон варошки, као што је то рађено у свима до сада израђепим пројектима? 2., Да ли иотоци Булбулдерски, Чубурскк и Мокролушки, који пролазе кроз атар београдски, да се регулишу и да послуже за примање једпог дела метеорске воде за време јаких пљускова? 3., Како се један део атара београдског налази и ла падини Топчидерске реке, то да ли узети у обзир и каналисап.е Топчидера? 4., Утврдити начин срачунавања кокачине метеорске воде, која ће се слипати у канале. 5., Утврдити за поједине крајеве ва110ши количину редовне нечисте воде, која 1>е се сливати у канале? 6., Дефинитивно утврдити, који ће обрасци служити за израчунавање димензчја канала као и утврдити типове облнка попречних пресека канала. 7., Изабрати заједничку тачку на Дуплвској страни, где ће се сливати сви |.анали. 8., Утврдити вододелницу између дуI .".вског и савског слива. 9., ОбелеЈкити границе између горњих 1! доњих сливовадунавске и савске падине. 10., Утврдити трасу тунела и висину ш. соа воде у њему. 11., На који начин да се провуче каи.чл кроз Босанску улицу, која делимице |:| > ио лежи, па да се ухвати што већа 1!( 'ршина савског слива у горњи слив? 12., На који начин да се провуче кал кроз Сарајевску улицу, која такође д лимице лежи писко? 13., Утврдити просечну дубину каналп пспод иовршине улица и минималну .V ';;ну, која се може још допустити.

14., Утврдити границе за дубипу капала у улицама,.гдс се јавл.а степа, као и оним које су изложене утицају велике воде Дунава и Саве. 15., Означити улице у којима ће се градити канали са обе стране. 16., Саставити закопске проппсе за право службености да се нечиста и метеорска вода може подземнпм путем спровести и кроз суседпа имања на доњу улицу, где то пије могуће извршити пе посредно. Највећи део горе озпачених питања одбор је претресао, али дефинитивпо решење истих одложено је докле се о тим питањима пе чује и мишљење шефа одсека, који је изабран, али, који је при крају маја дошао на дужпост. Далзи рад стручног одбора је у овоме: Извршен је избор шефа и два инж-!н.ера за канализациони отсек; израђен је нацрт правилника за рад стручпог одбора, израђен је нацрт уговора са шефом канализационог отсека, као и нацрт правилника о дужностима тога шефа ; давата су упуства особху за израду графичких таблица потребних за ерачуњавање димензија канала, као и упуства за пројектовање главних канала горњих сливова на дунавској и савској падипи. Од изабратих инжињера .отпочео је рад у отсеку г. Миливоје Л. Павловић, 13. маја. а шеф отсека г. Дупган Нинковић 28. маја. Инжињер г. Милап 0. Милосављевић примио је државну слунсбу и 30. маја иступио је из општипске службе. У отсеку су рађени у главпом ови послови: Генералпо је пројектовапа мрежа главпих канала за горње сливове дупавске и савске падине; пројектована је мрежа за све улице Дунавског горњег слива изме!)^ градског поља, Позоришне улице, Кнез Михаилове и Душанове улице; извршено је снимање великог Калимегдаиа и горњег града, као допуиа ранијег снимања; прикупљени су подаци о праву на утрошак воде за поједине улице; начињен је спиеак дужина, нивелета и ширина на све улице за које је утврђена нивелација и регулација; срачунати су сливови за сваки део свих улица у реону ; вршеио је бушење подземља у разним крајевихма Београда ради испитивања у којој се дубини налази подземна вода или стена и тога ради до сада је избушено 30 рупа ; одређена су места где да се наместе водомери на Сави и Дуиаву ради посматрања промене стања воде у тим рекама.

Осим тога је особље овог одсека довршило раније започете послове и то: пројект за обезбеђење калимегданског брега од ронења и ситуациони план за измегатање пута дуж Саве поред летњих купатила. Од особља радили су целог месеца у одсеку инжињер и заступник шефа одсека г. Милосављевић, подинжињер г. Миливоје Ј1, Павловић, а од 28. маја шеф одсека г. Нинковић као и још један цртач. На пројекту за пристаииште и ке није иишта рађено, јер одбор стручни није јонт добио одобрен програм за тај пројект. 3. јупа 1904. год. у Београду. Председник стручног одбора Н. И. Стаменкошћ.

Рад општинског одбора РЕДОВНИ САСТАНАК 10. августа 1904. гпд. УТОРАК. Председавао председник београдске општине г. Коста Д. Главинић. Од одборника били су: г. г. Д. Ј1. Симић,, Илија С. Илић, Т. БугарчиК, Мих. МилиКевић, Трајко Стојкоиић, Тодор 'Бурић, С. Ј. Константиновић, Р. Драговић, Тодор Пејчић, М. Петрон.ијевић, Урош Благојевић, Мнлан Марковић. Ј. Станковић, Н. Крстић, Стеван Максимовић, Др. Марко Т. Леко, Н. И. Стаменковић. Др. М. Радовановић, Др. М В. Смиљанић, Ђока А. ДимитриЈевић, А. С. Јовановић, Деловођа. Ђорђе Ј. Јанковић. (Свртетак). XV. По прочитању општииоког реферата економног одељења АБр. 7164., који извегатава суд да је буџетска партија расхода бр. 87. буџета I. на оправку кантара исцрпљена, те је ногребно да се за могуће оиравке до краја ове године одобри још 200 дин., ■— одбор је реши о: Одобрава се општинском суду да може у овој години по добивеном за то падлежном одобрењу утрогаити на оправку кантара поред суме одобрене буџетом за ову годину још и суму од две стотине дииара на терет општинске готовине. XVI. По прочитању молбе г. Л»убе Ћирића, проф. Трговачке Академије АВр. 7622 да му општипа беогр. да на име помоћи за израду албума Београда 2000 дип. а оп да општиии за ту суму да 200 ком. албума, — одбор је решпо: Да се ова молба одобри. XVII. По прочитању молбе Стрељачког Савеза ЛБр. 6986., за новчапу помоћ да би се о свечаном земаљском гађању које ће се приредити