Beogradske opštinske novine

ОПШТИНОКЕ ВЕСТИ Одсуство председника општнне. Председник општине београдске. г. Коста Д. ГлавиниГг, добио је од одбора општинског гаесто-недељно одсуство од дужности, које ће употребити у приморју, ради поправке здравља. На пут полази сутра, ако га каки хитни послови пе задрже. — Ми му желимо, да своје одсуство корисно употреби и да се свеж и крепак врати, како би могао понова са досада осведоченом енергијом предузети руковођење општинских посдова. СреКан иут и до ви/јења, г. иредседниче. Заступник председника. — Председника оиштине заступаће у дужности за време љеговог одсуства, по закону, најстарији по годинама кмет г. Михаило ЕрновиЛ. Канализација Београда. — У данагаљем броју доносимо извегатај стручног одбора за канализацију Београда о своме раду за мај месец ове год. На овај извештај скрећемо пажљу наших читалаца а нарочито молимо представнике наше гатампе, да ове извегатаје пажлгаво прате јер ће се из њих најбоље обавестити о целом овом важном питању и о његовом развоју. Мађарски тровци. — Већ је утврђено, да ће мађарски трговци вратити пагаим трговцима летогању посету на дан 8. октобра ове год. Нарочити одбор већ је утврдио и програм тога дочека. Опгатина београдска узеће званично учегаће у овом дочеку. По гато ће председник општине г. К. Главинић бити тада на одсуству, то ће госте са нангим трговцима дочекати па железничкој стапици општински одбор и суд а помоћник г. председника I кмет правник г. Михаило \ МарјановиЛ поздравиће их кратком беседом на српском јсзику, коју ћемо донети у наредном броју Оишшинских Новина. Сем тога општина ће прирецити гостима банкет, на коме ће госте, у име опгатин. одбора, поздравити г. Д-р Марко Леко, одборник и ректор Белике Школе. Ми желимо, да овај састанак трговаца двају суседних народа допринесе већом економском и културном зближењу њиховим, јер је економска истина, да су добре трговачке везе суседа најбољег срсдство за подизиње економскога благостања и културнога напретка њихових земаља. Измене и допуне у закону о општинама. — Суд опгатине београдске поднео је Г. Министру Унутрашњих Послова свој пројекат за измене и допуне у садашњем закону о општинама, јер је г. Министар вољан, да се одазове жељи Београђана, да се за сада у закон о општинама унесу најпотребније допуне за Београд, који у многоме има другаче потребе од осталих општина у Србији, док се о њему не донече нарочити закон, Хвала г. Министру, а уверени смо, да ће и влада и иародно представништво радо акцептовати ове допуне, јер се њима иде лакшем и бржем унапређењу престонице.

Пензиони фонд породица чиновника општине београдске. — Пројектованим допунама у закону о општинама предвиђено је образовање пензионог фонза породице чиновника општине београдске. За овај цил 3 до сада је опгатина београдска уложила из својих буџетских партија код Управе Фондова 38.000 дин. Шеф грађевинског одељења општине београдске. — За гаефа овог одељења изабрат је г Михаило Валента , виши ишкињер округа подринског, са годишњом платом од 8.000 дин. Уговор о служби предвиђен је за сада само на годину дана, колико ће г. Валента добити одсуства у државној служби. Надамо се, да је у овом избору погођен добар пут и да ће нас г. Валента о томе уверити и задужити. Честитамо!

Објава. Суд општине београдске, продаваће путем јавне лицитације плац са зградом од тврдог материјала — регулационог фонда, постојећи у Скадарској улици под Бр. 15. Ли итација ова држаће се у канцеларији економног одетења Суда општинског на дан 5 октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне. Кауција се полаже 10% °Д излицитиране цене. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариских часова и при лицитацији. Од суда опгатине београдске 24. Септембра 1904 год. АБр. 9013 у Београду.

економног оделења суда опгатинског ева ког радног дана за време канцеларисш часова и при лицитацији, Од суда општине београдске 21. Се® тембра 1904. год. АБр. 8918, 8919, 892(Ц 8921., у Београду.

Пажња Грађанству. Пошто за многе зграде у Београду нису плаћене таксе за воду, то ће унра' ва водовода обуставити давање воде за све оне зграде, које до 10 октобра тек. год. не буду исплатили дугујуће таксс за воду, а по томе наплату дуга тражиш законом прописаним путем. 0 овоме се благовремено опомињу дужници водоводних такса. Из канцеларије Управе Бодовода. 15. Септембра 1904 год. у Београду

Објава. Суд општине града Јагодине држак тродневпи „Богородични" пана"ђур у дане 1. 2. и 3. октобра ове године. На овом пана!)уру продаваће се стока и производи сточарски и пољске привреде, као: земљораднички, шумарски, воћарски, пчеларски и т. д.; пића људска и сточна. Жељезничка станица, пошта и телеграф и телефон постоје у самој варогаи Јагодини, а средином панађуришта води главни друм Јагодина — Београд, звани „Цариградскн друм." Објавл^ује се у ово трговачком и привредном свету, ради знања. Бр. 5606. Од суда општине јагодинске 7. септембра 1904. год. у Јагодини.

Објава. Суд опттине београдске, издаваће путем јавне усмепе лицитације под закуп следећа опгатинска права и добра ито: I. На дан 4. октобра тек год. од 2 до 5 часова по подне месарске дућане у великој згради на цветном тргу. Кауција по 100 динара. Лицитација ова држаће се у или пред кафаном код „Сложне Браће." II. На дан 7. октобра тек. год. од 2 до 5. часова по подне, пренос угља и осталих водоводних предмета иа беле воде Кауција 500 динара. Лицитација ова држаће се у канцеларији економног оделења. III. На дан 9. октобра тек. год. од 2 до 5. часова но подне, пиљарске дућане — надстреганице — на цветном тргу ван велике зграде. Кауција по 20 динара. Лицитацпја ова, држаће се у или пред кафаном код „Сложне Браће." IV. На дан 11. октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, пиљарска места са тезгама у великој згради на цветном тргу. Кауција по 15. динара. Лицитација ова држаће се у или пред кафаном код „Сложне Браће." V. На дан 13. октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, стрводерски рад. Кауција 500 динара. Лнцитација ова држаће се у канцеларији економног оделења. Ближи услови по свима овим лицитацијама, могу се видети у канцеларији

Објава. Пошто је изменама и допунама у закону о панађурима, селу Лесковцу ове општине враћено право држања панађура — то је Господип Министар Народне Привреде, па молбу ово општинског суда, решењем свејим од 6 марта 1904 године Бр. 1521 одобрио држање троднсвног панађура у селу Лесковцу,срезу посавском, округу београдском, а у дане 1, 2 и 3 октобра ове и будуће сваке године. На овоме панађуру продаваће се сви пронзводи дозвољени законом о панађурима. Село Лесковац налази се на врло лепом месту на средокраћи између три среза: космајског, посавског и колубарског (чувених нарочито са своје добре рогате марве) а између два за саобраћај врло добра друма : Београд—Лазаревац и Београд—Ваган од којих до папа!)уришта нема више од пола ч^.са. За безбедносг и потребне удобности на панађуру, суд се постарао. Ово се објавл>ује трговцима и иољоиривредницима ради знања с тим, да ће ако посете овај панађур бити задовољни. Бр. 1446. 15. септембра 1904. год. у Лесковцу (посавипа београдска.) Председник оппггипе Обрад АнђелковиЂ. У осуству деловође Писар Влад. Т. Радоичи*.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАДИЈАЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА ^ Влаеник ОПШТИНА БЕОГРЛДСКА Одгопорни уредник 150ЈИСЛАН МИЛОШЕВИ'Н,, кмет беогр. општине, Сарајевека бр. 26. Нова електична штампарија ПЕТРЛ ЛОЦКОВИЋЛ, Кранкова ул. 1е. — 'ГелеФон бр. 336.