Beogradske opštinske novine

Број 46.

4. -

Година XXII'

ове изјаве председника општине и одборника г. г. Цинцар-Јанковића, Бугарчића и Петровића. © • Одборник г. Урош Благојевић наводи да је у неколико београд. дневних листова прочитао а и да се по вароши пронео глас, као да је одбор општински са свим избрисао име Дубровачке улице и целој овој улици дао име Краља Петра, ма да је одбор име Краља Петра дао само делу Дубровачке улице од Душанове до Карађорђеве. Вели да би се требало тим листовима о овом да пошље исправка. Одборник г. Марко Трифковић вели да је разговарао са више дубровчана који су дошли у Београд на крунисање Његовог Величанства Краља Петра и да је њима било врло жао што је одбор избрисао име Дубровачке улице из списка беог. улица, и да га је стало доста труда док их је уверио, да име Дубровачка улица није избрисано. За то би требало дати о овоме исправку, јер би глас да је општински одбор избрисао име Дубровачке улице жалосно одјекнуло код наше браће Дубровчана. Одборник г. Др. Манојло Смиљанић наводи, да у тој исправци нарочито треба нагласити да су баш на томе делу Дубровачке улице од Душанове ка Дунаву коме је одбор општински оставио стари назив Дубровачка улица, према најстаријим историским подацима, постојали стари дућани Дубровчана, што је и руководило одбор да томе делу остави стари назив. Председник изјављује да због нагомиланог посла последњих дана није приметио ту погрсшно донесену вест међутим наредиће да се одмах учини исправка. По саслушању тога, — одбор је примио к знању : ове изјаве председника ошптине и одборника г. г. Благојевића, Трифковића и Смиљанића. V. Одборник г. Тома Динцар-Јанковић пита председништво мисли ли се што предузимати противу друштва за електрично осветљење за овако рђаво осветљење. Председник објашњава, да је Суд предузимао све што је по уговору могао предузимати, и пошто из свега досадањег рада безименог друштва излази : да ће се морати приступити и последњој мери, а на име тражењу да се раскине уговор, наредио је да се прикупе и среде сви подаци о неиспуњавању уговора од стране друштва, како би се исти могли ставити на расположење нарочигој правничкој комисији која ће се морати што скорвје образовати ради проучавања питања о раскинућу уговора са безименим друштвом. По саслушању тога, одбор је примио к знању ове изјаве и председника општине и одборника г. Цинцар Јанковића. (Свршиће се)

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Додатак општинских новина. — Уз прошли (45) број Оиштинских Новина послали смо читаоцима 15-ти табак зборника општине београдске, у коме су штампана: иравилаза извршење закона о оиштинској мерини, иравила о образовању стручног одбора за израду иројеката за каналазацту, ке и иристаниште Београда, иравилник стручног од-

бора, иравила о дужностима и иравима шефа канализационог одсека, наредба за уво1јење иризнаничних књига (јукста) за извршиои,е, расиис М. У. П. о задобијању сриског држављанства и иравила за службу на новом гробљу оиштине београдске. Уз идући број Оиштинских Новина пуштамо 16-ти табак овог зборника, у коме се налази продужење иравила за службу на новом гробљу оиштине београдске. Влажни станови у Београду. — По наредби општинеког суда, санитетска комисија извршила је преглед станова у Београду и нашла, да има но свима квартовима влажних станова, који нису за становање, и то:

У

кварту врачарском • •

• • 44

»

„ теразиском • •

• • 38

п

„ савамалском •

• • 23

»

„ варошком • •

• • 20

п

„ дорколском • •

• • 19

п

„ палилуском • •

• • 7

Свега .... 151

Према овоме, суд је свима сопственицима влажних станова наредио, да исте не смеју давати иод закуп, све дотле док их не оправе и санитетска комисија огласи их за здраве.

Објава. На основу решења Суда општине београдске од 5. ов. мес. држаће се усмена лицитација за премештање звонаре и израде нужника и шупе на новом гробљу, у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 2. новембра тек. год. од 3 сата по подне до 5. када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 2746 - 65 динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 280. дннара и то: у готовом, вредећим државним папарима или интабулацији. План, услови, предрачун и осгала техничка и погодбена докуменга, изложени су сваког радног дана у поменутој канцелариЈИ. Позивају се предузимачи, којн право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења ошптине вароши Веограда, 28. октобра 1904. год. ГБр. 4742.

Објава. На дан 9. новембра тек. год. од 2. до 5. часовд ио подне, држаће се у канцеларији економног одељења Суда општинског, поново јавна усмена лицитација за издавање под закуп поткивање општинских коња, пошто на раније државној лицитацији није према закону био довољан број лицитаната. Кауција је 200 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији свакој радног дана за време канцеларијских часова и при лвцитацијв. Од Суда општине београдске 25. октобра 1904. год. АБр. 9993. у Београду.

Објава. На основу решења Суда општине београдске од 10. ов. мес. држаће се усмена лицитација за израду чекаонице на новом гробљу и пећи за спаљивање сандука у канцеларији грађевинског оделења општинског на дан 2. новембра тек. год. од 3. сата по подне до 5. када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 1705*70 динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 255 динара и то :у готовом, вредеКим државним папирима или интабулацији. План делова, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења општине вароши Београда. 27. октобра и904. год. ГБр. 2667.

Објава. Да неби грађанство плаћало вишу потрошњу воде, која обично долази или од рђавог материјала или од несолидне израде инсталатера, приликом инсталирања водовода по кућама — управа водовода опомиње грађанство и инсталатере да се при инсталирању водовода по својим кућама строго придржава „Правилника" управе водовода и да увек у таком случају Јаве управи водовода, која ће и у свом и у интересу грађанства — увек бесплатно, на лицу места, преко својих органа, извршити преглед и материјала и солидноот израде. Тек по извршеном прегледу и издатом уверењу од стране управе водовода, могу сопственици плаћати рачуне инсталатерима водовода. „Правилник* о инсталирању водовода може се добити у управи. Из канцеларије управе Водовода ВБр. 2924 27. октобра 1904. год у Београду.

Објава. Достављано је Управи водовода. да многи правни и бесправни инсталатери водовода, иду, као неовлашћени од Управе, по кућама и варају грађанство, да им је неисправна водоводна инсталација, стварајући себи рада без контроле Управе водовода. Да тога у будуће неби било Управа водовода јавља грађанству, да Управа водовода, преко својих органа у сваки три месеца, један пут, приликом читања водомера, врши преглед инсталације и јавља сопственику зграде ако му је што иеисправно. Ако би у том међувремену, сопственик куће осетио да му је што год на инсталацији неисправно или га на то упут ,10 ма ко ненадлежан — нека се одмах обрати Управи водовода, која ће га преко својих органа обавестити шта му вал>а предузети. Из канцеларије Управе водовода ВБр. 2953. 27. октобра 1904. год. у Београду.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ЈЈЕОГРАДСКА Одговорви уредник ВОЈИСЛАВ ЖИДОШЕ1Ш1Ц кмег беогр. општине, Сарајевска бр. 26. Нова електжчна штампарија ПЕТРА ЈОЦЕОВИЋА, Бранкова ул. 1>\ — ТелвФон бр. ЗЗС.