Beogradske opštinske novine

одмах подићи на њима зграде и тиме допринети подизању дунавског краја, а друго зато, што ће услед тога и цена околних општин. плацева несумњиво порасти. По сасдушању свега овога, — одбор је решио : Да се накнадне понуде г. Дим. Ђорђевића и Задруге за подизање зграда за хуповину ових плацева укупно одбаце и да се ови плацеви уступе, под прописаним условима као понуђачима најведе цене на јавној лицитацији и то : 1.) плац под бр. I. Добривоју Урошевићу по цени од 1665 динара. 2.) плац под II. Димитрију Стојановићу по цену од 1261 динара. 3.) плац под бр. III. Јанаћку Стефановићу по цену од 1260 динара. 4.) плађ под бр. IV. Николи Д. Кики по цену оа. 1301 динара. 5.) плац под бр. V. Божидару Ђирићу по цену од 1100. динара. 6.) плац под бр. VI. Стевану Максимовићу по цену од 1410 динара. 7.) плац под бр. VII. Божидару Ђирићу по цену од 1500 динара. 8. плац под бр. IX. Свегозару Етињском по цену од 3003 динара. 9.) плац нод бр. X. Луки Живићу по цену од 1122 динара и 10. плац под бр. XIII. Ђорђу Галетићу по цену од 1331 динара. — Да се плац под бр. VIII. за сада не продаје иошто постоји предлог комисије за ревизију регулац. плаиа да се Драчка улица између Банатске и Дунавске не просеца. VIII. Председник извештава одбор да је на дневном реду за решавање н.егова молба за одсуство. Како по члану. 84. зак. о опшгинама он не може да. председава одбору као заинтересован, моли кмета г. Мих. Марјановића, да као најстарији по годинама нрисутни кмет по чл. 88, зак. о општинама заузме место председника одбора. П(1Што је кмет г. Мих. Марјановић заузео место председника одбора и пошто се председник удалио из седнице, прочитана је његова молба за одсусгво АБр. 8914., — и одбор је решио : Да се председнику оиштине г. Кости Д. Главинићу одобри тражено шестонедељио одсуство од дужности ради понравке здравља. (Свршиће се)

ОПШТИНСКЕ ВЕОТИ Изложба планова о канализацијн вароши Београда. — Планови 0 канализацаји вароши Београда, како их је израдило стручно одељење суда општине београдске, били су илложени за четири дана, и то 14., 15., 16. и 17. октобра о. год. увеликој дворници суда општинског. Израђена су два генерална плана о канализацији варошкој: један са сифоном кроз град, који би везивао канале горњега савскога слива са дунавским ; а други са тунелом, који би такође везивао та два слива, почевши од кафане „Тетова" па до краљевих штала. Оба плапа израђена су у размери 1: 4000. Извршење првога плана стало би према дрорачуну б 1 /^ милиона динара. Прорачун

за други пројекат не може се данас још саставити, пошто се не зна, шта би стало прокопавање тунела ; али се може са поузданошћу пр^тпоставити, да много вигае не би стао ни овај пројекат са тунелом од онога са сифоном. Поменути ситуациони планови за канализацију, поред још неких мапа, које објашњавају положај Београда, његових сливова и других односа, при канализацији потребних, били су по зидовима дворнице, а сви столови били су покри вени планови.\1а уздужних профила појединих канала и једним листом типова зиданих канала. Осим тога били су ту и сви старији пројекти канализације, који речито представљају историју питања о канализацији Београда. На^ првом је месту Хобрехтов пројекат од 1891. године, по којем би сасвим природно вода и нечистоћа савскога слива ишла у Сава а дунавскога слива у Дунав. У иетој години градио је свој план Смеркер, којим је изврпшо ту мисао, да сву нечистоћу ваља одвести једино у Дунав. 1894. године грађевинско одељење општине београдске израдило је план са тунелом као споне између горњег савског и дунавског слива. На тој основици грађен је и план Линдлеа у 1895. години. По том долази план Везена и еина од 1901. године и сад ова два плана нз озе, 1904. године. Према походи ове изложбе канализационих планова највише су интересовања показали енжењери, официри и чиновници, особито железничке дирекције, а по том гра!)ани. највише данашњи и бивши одборници варошки. Услед закл,учка одбора општинског о овим плановима (из године 1904.) имају да изреку сво, суд три стручна,лица, која ће одредити за то умољено надлештво пресгоничке општине берлинске, а по том ће грађевинеки савет нашег министарства грађевина донети своје решење о том, којн ће пројекат да се узме у извршење. Берлинско стручно надлештво најновијим својим писмом тражило је нека обавештаја, који је општински одбор дао у својој седници од 25. октобра и сад се очекујз именовање поменута три стручњака, па да се приступи даљем пословању. Трамвајска пруга Калемегдан — Сла вија. — По жалби управе друштва „трамваји и осветлење Београда" на одлуку овог суда о обустави трамвајског саобраћаја на овој прузи, услед неисправноети исте, г. министар грађевина решсњем својим од 6. ов мес. бр. 8594., као надлежан, усвојио је у свему разлоге овога суда о обустави саобраћаја, нашавгни да пруга није саобразно уговору постројена, по је „известио Управу трамваја, да ће се упустити у оцену именоване пруге тек, кад друштво буде известило општину, да је пругу довело у исправност по примедбама општине, па општина по томе пругу испита и нађе, да налоди друштва не стоје и друштво се ионова њему обрати, да ово питање на основу закљученог уговора расправи." Пз овога се најбоље види оправданост поступка општине београдске, те нека читаоци цене, са колико је истине управа друштвена бранила своје интересе преко јавности.

Прослава двадесет-петогодишњице. Г. Димитрије Јанковић, чиновник општине београдске, и уредник „занатлиског савеза", на дан свога крсног имена, 8. овог месеца, прославио је и двадесетпетогодишњицу свога новинарског и књижевничног рада. Јубилар је тога дана примио многобројне честитке из места и унутрашњости од својих пријатеља из свих редова грађанства. Чиститамо и ми ! Захвалност. — Г.г. Сабо и Костић трг. положили су општ. суду на име помоћи општ. сиротиње 5 дин., а г. Драгутин Јовановић, управник трошарине, преко одборника г. Тодора Пејчића, 4 динара. Суд изјављује дародавцима своју топлу захвалност.

Објава. Г. министар војни није одобрио излицитирану цену за испоруку 1,200.000 килограма зоби потребну овд. гарнизону за 1905. годину, већ је изволео наредити: „Да се путем погодбе све до 16. новембра тек. године потражи повољнија цена, и ако се у томе времену пријаве више конкурената, онда ће им се тога дана саопштити резултат добивених цена с тим, да на записнику закључивања погодбе означе своје последњ; цене, по којима ће тада сљедовати решење г. министра војног." „Закључивање погодбе све до 16. тек. месеца у подне вршиће се у пггабу дунавске дивизије. „Услови пак како о квалитету тако и о испоруци ове зоби могу се видети у канцеларији интендантуре дунавске диви- зијске команде све до 16. тек. мес. закључно у подне. „Овај предмет сматрати као хитне природе." Ово се објављује грађанству ради знања. Од суда београдске општине 12. новембра 1904. год. АБр. 10594 у Београду.

Објава. У канцеларији економног оделења суда општинског, држаће се следеће јавне усмене лицитације и то: На дан 17 новембра тек. год. од 2 до 5 часова пре подне, за продају коњског ђубрета које се налази код општинске штале на сгаром гробљу. На дан 18. новембра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, за продају старе не употребљиве грађе дрвене, која се налази у плацу код бив. сака чесме. На дак 19. новембра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, за продају трупаца и огранака тополових, багренових и кестенових, који се налазе у општинској расадници на доњем Калемегдану. Излицитирана цена полаже се одмах при лицитацији, а лицитација ће важити кад је суд или одбор општински одобри Од суда општине београдске 13. новембра 1904. год. АБр. 10236 и 10434, у Београду.