Beogradske opštinske novine

Број 45.

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 5.

Рпд Општинског Одборп ХХХХ\Л — Друга Редовна Седница Одбора Општине Београдске, одржана 16. октобра 1928. год. у 6 часова по подне. Председавао Председник г. Д-р Коста Кумануди. Деловођа, Драгутин Ј. Ранксвић. Од одборника били су г. г.: Влад. М. Петровић, Момир В. Митровић, Јован Дравић, Васа Лазаревић, Милутин Станковић, инж, Мил. М. Аћимовић, Прока Илић, Бог. М. Јовановић, Стеван Стефановић, Давид Николић, инж. М. Сокић, А Станојевић, Мих. М. Живанчевић, Лука Јевремовић, Јов. Гавриловић, Т. Ђ. Цинцар-Јанковић, Драгић Павловић, Свет. А. Ивковић, Д-р С. Марковић, Мил. Ст. Цветковић, П. Кара-Радовановић, Милорад Пантић, Д-р Дан. Љ. Катић, Мил. С. Добросављевић, Д-р Страш, Љ. Миле тић, Д-р Б. Пијаде. 1. Прочитан је и примљен записник претходне седнице. 2. Пре прелаза на дневни ред одборник Јован Гавриловић пита Г. Председника да ли му је познато да су пре неколико месеци акције Баталаке нуђене Чиновничкој Банци по 4.000,— дин. комад, а Општина их сада купује по 12.000,— динара. Г. Председник одговара да му није познато « да ће извидети, 3. Одборник г. Димитрије Наумовић извештава да ће бити на путу десет дана и за то време «еће моћи да присуствује одборским седницама. Одбор ово прима к знању. 4.' Прочитан је предлог АБр. 19900 који гласи: Да се за потребе Електричне Централе набави м то: 2000 вагона лигнита од по 10 тона од фирме „Раоник" рудника „Св. Петар врста угља 150 фр. Шаран 1:270,— динара: Од фирме „Дунав. Кред. Завод" рудника Св. Петар врста угла ровни количина 150 фр. Шаран 1.270,— динара; Од фирме „Пожар. Руд. Друштво" рудника Кленовник врста угља ровни 750 фр. Кеј 1.140.динара; Од фирме „Пожар, Руд. Друштво" рудника Кленовник врста угља ровпи количина 750 фр. Шаран 1.535,— динара; Од фирме „Вајферт" А, Д. рудиика Костолац врста угља ровни количина 700 фр. Кеј 1.150,динара; Од фирме „Веља Томашевић" рудника Пркосаза врста угља количина 150 фр. Шаран 1.500,= динара; Од фирме „Александар Трифунац" рудника Ресава врста угља количина 50 фр. Шаран 3.250,динара; Од фирме „Рад. Микић" рудника Ресава врста угља ровни количина 50 фр. Шнран 3,250,динара. 800 вагона мрког угља од 10 тона Од фирме „Руд Угља у Алексинцу" рудника Алексинац врста угља дупл. пран од 1-30 мм, количина 150 фр. Шаран 2.900,— динара; Од фирме „Карбон" А Д. Сарајево рудника Кукавица врста угља орах количина 200 фр. Шаран 2,400,— динара; Од фирме „ТрбовљеУгљ. Друштво" рудкика Трбовље врста угља орах-грах количича 300 фр. Шаран 2.450,— динара; Од фирме „Рудар" В. М. Јовановић рудника Какањ врста угља орах количина 150 фр. Шаран 2-715,— цинара.

По овоме предмету говоре: Г. Аца Станојевић: У угљеној политици показује се оклевање и тежња да се и политички обзири задовоље. Цене су високе а нарочито кад се узме у обзир понуда „Немање" покојојугаљ не би коштао више од 1.800,— динара са свима трошковима. Налази да треба имати посла само са једном или две врсте угља. У интересу Цен трале гласаће за предлог. Председник: Угаљ се не узима ради задовољења лифераната него ради обезбеде да ће лиферација угља бити извршена на време. По понуди „Немање" Управни Одбор је решио, да се мајдан узме. али да се прво испитају правне околности нарочито у погледу обезбеђења. То питање сада је пред Касационим Судом и треба сачекати његову одлуку. Г. Драгић Павловић: Чини ове напомгне: 1.) Греши се што се узима у обзирРудник „Ракова Бара", који се искључује из сваке лиферације. 2.) Нисмо сигурни да се лиферују тачне количине Предлаже да се подигну две три ваге за мерење. Угљари пристају да сами подигну те ваге а Општина да им доцније плати од мерине. Г. Председник: Изјављује да ће се питање кантара решити и да има више понуда. Г. Стаматовић: Изјављује да је угаљ из Рудника „Ракова Бара" скуп и да се зато не узима у обзир. За овим је Одбор поменути предлог АБр. 19900 примио, 6. По предмету калдрмисања Немањине улице прочитан је предлог АБр. 20719 који гласи: „Да се усвоји предлог Саобраћајног Одељења о примању разлике од 74.936,72 дин. за калдрмисање Немањине улице на делу од Милоша Векиког до Ресавске, а која разлика потиче усиед тога што је Министарство Грађевина осетно снизило цену предрачуна састављеног у Техничкој Управи. Према томе ову суму од 74.936,72 дин. Општина прима на себе да је исплати, ако се та разлика пригодом извршења радова буде показала. По прочитању овога предлога г. Председник износи детаље и моли да се овај предлог прими. По овом предмету говорили су: Г, Милан Аћимовић: Детаљно је објашњавао ова] предмет и молио да се прими. Г. Јован Гавриловић; Цене су прошле године биле врло скупе, обраћа пажњу да се у Босанској Банци цене обрачунавају по најнижим ценама плус 5°ј 0 зараде. Председник: Увек се држимо уговора и узимају се у обзир и данашње и прошлогодишње цене Г, Тома Цинцар-Јанковнћ: Примећује да се овај не врши из зајма него из Калдрминског Фонда. Г. Милић Сокић: Не троба много размишљати па се уверити да је лицитација најправилнији пут. Техничка Управа требала је на време да има елаборат ове улице. Неспособност Техничке Управе довела је до овог начина вршења послова услед чега имамо иззесве нелагодности. Стање у Техничкој Управи неиздржљиво је јер се свуда налазе заменици, који не смеју примати већу одговорност на себе. Директор г. Вуловић је слаб и збнг тога псслови трпе уштрба. После овога поменути предлог суда АБр. 20799 Одбор је примио. 6. Предмет о калдрмисању улице Војводе Глигора скинут је са дневног реда. Г. Председник је изјавио да се то чини за то што се ове године не може радити. За зимус ће се провизорно омогућити саобраћај. 7. На оредлог АБр .20370 Одбор је решио:

Да се закуп зграде у којој је смештено Ценсрално пријавно Одељење УправеГрадаБеограда (Страхинића Бана бр. 58) продужи без рока.Рок 1. мај и 1. новембар са месечном киријом од 7.000,— динара. 8. На предлог АБр. 9169 Одбор је решио: Да се за потребу Управе Варошке Трошарине набави 10.000 (десегхиљада) комада трошаринских монополисаних признаничних књига, приложеног текста и формата, с тим да свака признанична књига има своју нумеру и серију. Свака оваква књига имаће 100 признаначних листова у дупликату, коричена у меком повезу, са дуплим нимерисањем. Дупликат признанице биће перфорисан. Сваха књига биће перфорисана уз то на два места ради провлачења канапа и потврде о броју листова од стране Управе Трошарине. Ова набавка има да се изврши код Државне Штампарије, с тим, да Општина сваког тромесечја повлачи по 2.500 књига, чију ће вредност по испоруци одмах платити Државној Штампарији, тако да се сва поручена количина од 10.000 књига изузме у току 1929. тод. 9. На предлог АБр. 1659Ј Одбор је решио: Да се члановима и деловођи комисија одређених за процену имања у циљу регулације, исплаћује из касе општинске на име награде сваком по 200,— (две стотине) динара од изласка. с тим до половину ове суме Општина наплати у корист одг. буџет. партије приликом ликвидације експропријације одн. апропрајације Издатак цада на терет буџет, парт. 41. поз 1. до одобрења буџета за 1929. год где ће се предвидети специјална позиција за ову сврху. 10. На предлог АБр. 20381 Одбор је решио: Да се из магацина „Текија" уступи г. Владимиру Рогићу, десетару Општине Града Београда и то: 1 врата мала стаклена 1 „ сред. 1 оквир без стакла 40 комада старих дасака, све за укупну суму од Дин. 440, — . 11. На предлог АБр. 17960 Одбор је решио: Да се два комада шлепова издаду под закуп Завађилу и Другу за цену од 100 000,— динара годишње, рачунајући од 1. новембра 1929. год Кирија да се плаћа месечно у напред. 12. На предлог АБр. 20382 Одбор је решио: Да се по предлогу Парног Купатила и мишљења одређене комисије П.К.Бр. 198од29. VIII. 1928. г. расходује следећи материјал пошто је, исти дотрајао и то: 39 комаде пешкира и 67 комада чаршава. 13. На предлог АБр. 18794 Одбор је решио: 1. Да се предузимачу 111 групе радова, за постављање камених ивичњака на бетонској подлози призна и цена по 24.76 дин по једном дужном метру; и 2. Да му се за разбијање старих бетонских тротоара призна резидирана цена од 3.60 дин по 1. квадратном метру. 14 № предлог АБр. 18950 Одбор је решио: Усваја се мишљење Техничке Секције које гласи: „Техничка Секција је мишљења, да ширина