Beogradske opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

7

па онда г. Мића Анић, католик и г. Хасан Ребац, муслиман. Пошто је Одбор заклет извршена је заклетва и Управе, г. г. Милоша Савчића, Мил. Стојадиновића, В. Зађине и Исидора Протића. Г. Д-р Кумануди уступа председничко место г. Савчићу са овим речима: „Допустите, да вам овом приликом честитам Председништво Општине Града Београда. Ви сте п. знати као стручњак и радан човек и зато сам уверен да ће наша Општина бити напредна у сваком погледу. А од господе одборникаЦжелим да вас помогну у раду. У то име ја вам честитам данашњи почетак рада и желим да вам он буде срећан и благословен." Заузевши председничко место г. Савчић је одржао следећи говор: „Господо одборници, после обављене заклетве, молим вас, да ми дозволите да, примајући дужност општинске управе, кажем неколико речи. Сматрал; да нам је заједничка дужност, да пре свега на овој свечачој седници поздравимо носиоца и чувара државног јединства ГБ. В. Краља Александра (Живео!) иКраљевску Владу, као извршиоца Његових идеја. Једвовремено молим вас да ми дозволите да у ике ваше и своје изјавим да ћемо без резерве дати пуну нашу сарадњу и сву помоћ за сретан и успешан рад новога стања од 6. јануара, као и за наиредак Београда, као једног културног центра наше државе. Морамо признати да се у последње време Београд као престоница почео развијати и да је за његово даље папредовање потребно уложити велике напоре V раду и материјалне жртве, како би збиља постао модерни савремени град. Исто тако морамо кинстатовати да је напредак Београда у многоме био отежан партизанском политиком општинских управа, које нису могле показати оне резултате, које би могле према својој способности дати, да нису имале сметње у горњем смислу. Гешкоће од партизанства прекинуте- су новим стањем 6. јануара и последњим изменама и допунама општинског закона и тада се сигурно може рећи да је могућност ту, да у Општпни пођу радови много бржим темпом : на организацији радова, увођење простије администрације, обезбеђењу сталностиопштинских чиновника, јачању општинских финансија, рационалном прикупљању општинских прихода

и т. д. Све те нужне реформе утицаће на побољшање економских и социјалних услова за живот грађана. Познато је да је за умножавање и повећање Београда врло важно да Београд буде у могућности понудити грађанству што боље хигијенске, социјалне и економске услове за бољи, лакши и што јефтинији живот. Да би нова управа могла одговорити свима очекивањима Београђана неопходно је потребно да она свом енергијом прионе на рад и да је Одбор у томе искрено и свесрдно помаже. Толико сам сматра.) за дужност да овом приликом напоменем. Што се тиче програма рада нове управе не мислим га изности. Потребно је прво упознати се са пословима и у коме се стању налазе, Ја лично налазим да је много боље радити него правити опсежне програме. После свега овога поново вас молим, господо одборници, за искрену сарадњу за напрецак Београда. У толико пре што на; на томе путу не чекају лаки послови. Ја са своје стране обећавам, да ћу за тај посао унети све своје знање, снагу, искуство и организаторску моћ, а надам се да сва остала господа неће од овога изостати. После овога Председник г. Савчић закључује седницу у 11.30 часова пре подне. Оверавају: Деловођа, Председник Драг. Ј. Ранковић, с. р. Београдске Општине Милош Савчић, с, р.

Састав нових одборниха по заннмањима Председник г. Милош Савчић, по занимању је инжињер. Први подпредседник г. Др. Милослав Стојадиновић.је Секретар Занатске Коморе, а други г. Војислав Зађина, професор Университета. Кмет-правник г. Исидор Протић је адвокат. Међу одборницима највише је трговаца. Од укупних 45 одборника, деветорица, т. ј. једна петина, припада трговачком сталежу. За њима долазе занатлије, седморица. Затим, пет чиновника; четири професора Университета ; четири адвоката; три инжињера; три лекара; два професора; два гостионичара; два директора банке; два радника; један учитељ и један индустријалац .