Bitef

LEGENDA

■ Ovaj komad, prvì koji je napisan za scenu Katakaii, deio je Rajah de Katarakara, a bazira na tradicionalnom junaókom spevu Ramajana.

■ Ramajana je junački spev o Rami, prvorodenom sinu kralja Dasarate od Ajodine. Da bi ispunio želju svoje tašte, Kaikeji, Rama napušta Ajodinu za period od 14 godina. U pratnj.ì svoje supruge Site i svoga mlađeg brata Lakšmana, on nalazi svoje übočište u šumi Pančavati.

■ Havana je moóni kralj demona Lanke. Njegova sestra Surpanaka je očarana lepotom dvojice brace Rame i Lakšmana. Posto oni obojica odbiju njene ponude, ona zapretì Laksmani da óe ga prinuditì silom, U barbi koja castane Lakšmana je naruži i otera. Surpanaka dođe kod moćnog Havane i place pred njim. Havana se zaikünje da óe se osvetiti dvojici brace.

SCENA I - PAVANA I MARISA

■ Havana se dogovara sa svojim stricem Mariéom; oni stvore zajednički pian kako da se osvete Rami. Odluóe da otmu 'Raminu suprugu Situ.

SCENA II - PANČAVATI

■ Dok Rama 1 Sita razgovaraju, na scenu se pojavi jedan lepi paun. On se igra trčeći dko Site, koja je očarana lepotom ove ptice. Ona pokušava da ga uhvati i pnipitomi za svaga pratiioca. Paun lukavo izmiče i staine je izvan ojenog domašaja. Ona zatraži pomoó od Rame. Rama pokušava da ga uhvati, ah paun pobegne.

■ Rama pozove Lakšmanu i zamoii ga da pripazi na Situ dok on goni patina. Uskoro posle odtaska Rame, Sita i Lakšmana zaòuju glasan doziv za pomoó: »Sita, Lakšmana, dođile, spasite me!« Čuvši Ramin glas, Sita se uznemìri i zamoii Lakšmanu da mu pritekne u pomoó venujuói da je Rama upao u kiopku demona Rakšasa ili napadnut od divljih životinja. Lakšmana pokušava da je umiri govoreói joj da je Rama sposoban da se sam odbrani. Ali, u svojoj strepnji, Sita Ijutito napadne Lakšmanu i naredt mu da smesta otrôi u pomoó Rami.

■ Lakšmana poznaje opasnosti koje vrebaju u šumi i ne zeli da ostavi Situ samu. Ali nemajući drugog iizbora pred razjarenom Sitom, on je, na svoju veliku žaiost, ostavija i odlazi da traži Ramu.

■ Posle odlaska Laksmane sa scene, pred Sitom se pojavi jedan Saniasi (hinduski kaluder ogrnut dzakom i pòsut pepelom) koji prosi milostinju. Sita izide iz svog skioništa da daruje >ovog svetog óoveka. Na svoje iznenadenje, ona primeti da je on iščezao. Pred njom je stajao moóni Havana. Ona zanemi od straba. Havana se nasmeje wideói je tako nesposobnu i silom ie odvuóe u svoja leteóa kola. Povede je u Lanlku (Cejton).

■ Òuvsi Sitine krike, o.rao Jataju, kralj ptica i stari prìjatelij Raminog oca, prepreói put Ravani I s njim povede boj. Bìtka je bila teška. Havana se poigrava sa pticom, pokušavajući da je pogodi u najosetljiviju taóku. Ustoro se bitka zavréi. Havana ođseče krila ptice i ostavi je da umre u teskirn imiikama, a on produit put sa Sitom.

■ Kad se Rama : Lakšmana vrate u svoje šumsko sklonište i wide da je Sita nestaia, oni shvate da su bili žrtve užasne obmane svojih neprijateija. Rama nije uspeo da uhvati Fauna i zato ga je probo strelom. Paun se pretvorio u Marišu i počeo da zapomaže glasom Rame, onim isfim glasom koji je obmanuo Situ. Posto je übio Marišu, Rama se uputio natrag u šumu i na putu sreo Lakšmanu. Kad su se obojica vratili u skloniste, konstatovali su da Site wise tamo nema. U svom bolo pošli su za Ravanom i stigli -do mesta gde je Jataju ležao ranjen.

a Rama doznaje od Jataje da je moóni Havana oteo Situ. Jataja savetuje Ramu da nastaWi put i da traži pomoó od Sugrive, kralja majmuna, a zatim umire.

PAU Z A

SCENA 111 - SAVEZNIŠTVO RAME I SUGRÌVE

■ Bali ,i Sugriva su braca Bali, prvorodeni, vlada kraIjevinom majmuna Niškinda. On mnzi svoga brata Sugrivu i oteo mu je ženu. Sugriva žiVi skriven i ceka momenat daise osveti Baliju.

■ Rama i Lakšmana sreóu Sugrivu. On im pokazuje nakit Site koji je ona bacila u momentu kad je Havana oteo. Rama i Sugriva stupaju u savezništvo. Rama pomaže Sagrivi da übije Balija, a Sugriva obeóava da svoju anmiju stavi na raspoioženje Rami za borbu protiv Havane.

■ Sugriva izlazi na scenu -u formi trad'icionalne Tiranoku. Lice se pojavlijuje iiza Tìrasile (zavese) koja se polako spušta uz zvuke dohoša i oimbala. Ova ceremortija se ponavija svaki put kad se na scenu pojavljuje lice izuzetne moói ìli lice sa zlom namerom.

SCENA JV - RATNIČKI POKLIČ SUGRIVE

■ Osnažen savezništvom sa Ramom, Sugriva izlazi iz svoga skioništa i ’izaziva Baiija na borbu.

SCENA V - SMRT BALIJA

■ Moóni Bali ne veruje svojim ušima. Sugriva koga je on oduvek smatrao kukavioom, pozìva ga sada u borbu. Bali silazi iz svoga dvorca i stupa u bonbu sa Sugrivom. U teškoj bitói koja nastaje, Sugriva nije dostojan protivnik Baliju. Rama, sakriven iza jednog drveta, pogada Balija svojom strelom. Padajuói, Bali shvati da je pogođen strelom Rame i prebacuje mu sto ga je napao s teda. Čuvši Balijevo zapomaganje, njegova zana Jara i njegov sin Angada dotróe k njemu. Uminuai, Bali poverava svoju porod'icu brizi Sugrive ì umire sa àmenom bogova na usnama.

DHANASI - (Poklon)

■ To je ustvari poslednja igra u kojoj se glumci klanjaju pred bogovima Ì pred publikom, što predstavlja kraj izvedene legende. G'lumac 'koji je tumaoio Ramu u legendi, daruje ovaj Ohanasi.

10

BITEF 212