Bitef

KATAKALI STIL

■ Katakali je složena umetnost koja se sastoji od tri piemenite umetnosti - abhinaje (glume), nritje (plesa) i gete (muzike). To je pantomima li kojoj glumci ne govore ì ne pevaju, veó svoje misli i osećanja tumače putem veoma osetljivih medijuma odgovarajuóih pokreta, pitoresknih poza ruku i živahnih izraza na lieu koji su razumljivi čak i za one neupućene.

8 Katakali je popularna umetnost Kerale u Južnoj Indiji. Skoro svaka aristokratska porodica u Kerali imala je sve do nedavna pod svojim patronatom po jednu trupu Katakali glumaca i muzičara. Jedan keralski pesnìk, uz pomod I saradnju nekolicine prijatelja, osnovao je novembra 1930, godine sada čuveni Keralski Kalamandalam Katakali Institut. Zahvaljujudi konstruktìvnom radu ovog institute, ova stara umetnost sa svojom Ijupkošću, nežnošću i suptilnošću dramatskog izražavanja, postala je ponovo živa tradicija.

“ Literatura Katakalija se sastoji od preko 150 igara, od kojih su oko 20 najpopularnije. Karakteri su mitološki i uzeti su iz Ramajane, Mahabharate i drugih drevnih nauka. Izbor šminke i kostima uglavnom se zasniva na njima, a ne na principima modernog dramatskog realizma.

® Najznačajniji aspekt Katakalija je izražajnost pokreta ili mudrasa koji se u njemu primenjuju. Drugim redima, mudras se upotrebljava kao zamena govornom jeziku i izvanredno je prilagođen plesu i drami. Iz pozadine muzičari pevaju redi jednog dijaloga dije znadenje glumci živopisno prevede na svoj nemušti jezik izraza na lieu, stavova i poza tela i oblikovanja i smisla pesama.

0 Muzika je važan i bitan elemenat Katakalija. Orkestar u njemu se sastoji od dva vokalna muzičara, od kojih prvi peva u taktu sa udarcima dengale, a drugi sa parom cimbala nazvanih elatalam zatim od jednog svirada dende i svirada madalama. Cenda je cilindridni bubanj koji proizvodi glasan ali prijatan zvuk, dok madalam ima izgled velikog mridangama iz Južne Indije. Svi dijalozi u tekstu podešeni su prema muzici i njih ne pevaju glumci već pevadi specijalno uvežbani za tu svrhu.

11

BITEF 212