Bitef

j delia cavcavadze (kuvurica) gulnadze bah- adze (sluzavka) nanuli savadzisvili (sluzavka) kavlo sakandelìdze (veliki knez, stavi tnlekadzìja, muz) lamzira cheidze (zena) tatuava tavhnìsvili, tatuava dolidze (dve plemkinje) lejla gambasìdze (seljanka) vuslan tnikabevìdze, levi gapvindasvìli, e. sahlthucisvili (najamnici) dzetnal gagatxidze (gvusin bvat, svekav) mattana gamcemlidze (aniko, zuzana) lejla dzigvasvili (svekvva) vano gogotidze (najamnik klipan, josif, gvusin muz, dvugi advokat) vamaz chikvadze (vamaz chikvadze) david uplisasvili (lekav) otav zautasvili (invalid) otav lomidze (muzikant na svadbi, hvomi) soso abvamasvili (konjusav) gulnazi bakvadze, lili buvbutasvili, lavìsa kevlìsvili, dall tnacabevidze, jelena cavcavadze (svadbavi)

s 1. Uskrs. Parodica gubernatora Abasvilija svecano palati и sabovnu crkvu. Narad prvi put vidi guhernatorovog naslednika malog Misiko. К net Kazbeki cestita gubernatoru praznik. Nista ne remeti praznicnu atmosfera : и crkvi se sluzi liturgija, a vojivk dvorske straze Simon Cacava izjavljuje ljubav sudoperi Gruse Vacnadze. Gubernatorova zena inasta о popravkama и dvorcu. Ali, iznenada, pronosi se glas da je и prestonici izvrsen drzavni udar. Veliki knez uspeva da se skloni, a zaverenici se razracunavaju sa pristalicama svrgnute vlade. Pogubljen je i gubernator Abasvili. Simonu Cacavi povereno je da izvede iz grada gubernatorovu zenn Natela Abasvili. Prilikom ispracaja, Gruse Vacnadze zaklinje mu se na vernost. U opstoj pometnji Natela Abasvili »zaboravlja« Misiko. Napusteno dete prihvata Gruse i hezi s njim iz zapaljenog grada.

Tezak je i opasan Geusin put: za solju mleka gearnzivi seljak oduzima joj poslednji novae, plemenite dame izbacuju je iz koeija i, samo cudom, ona uspeva da umakne zandarmima, koji teagaju za malim Mihailom. Gladna i iscrpena Geusa pomislja da smesti dete и пеки imuenu porodicu, ali, posto ga je zavolela, ne maze da se odvoji od njega i usvaja ga. 2. S teskom mukom Geuse stize do svog beata Laveentija. AH » nezakonito dete « veeda moealna osecanja njegove bogate zene, i Laveenije je peimoean da se na bilo koji nacin oslobodi sestee. U susednom se lu amie e mladi seljak Josif. Snalazljivì Laveentije dogovaea se sa Jcsifovom majkom, koja za novae peistaje da svog na smet bolesnog sina ozeni Geusom. Posto пета deugog izlaza, a da bi spasla dete, Geuse je peinudena da peihvati ovaj dogovoe. Pokazalo se, medutim, da je Josif bio lukaviji od Laveentija, jee, cim je stigla vest о zavesetku eata, Josifu se iznenada veaca zdeavlje i on ustaje sa svog sametnickog odea. Peevaeena Geuse peinudena je da podnosi teeet udate zene, ali ona ostaje veena Simonu Cacavi. Iz eata se veaca i Simon Cacava. Saznavsi da se Geuse udala, on je, poeed svih njenih uveeavanja, napusta. Neseeca nikad ne dolazi sama. Po poveatku, gubeenatoeova zena teazi svoje dete. Geusi oduzimaju rnalog Mihaila i pozivaju je peed sud. 3. Onog duna kad su zaveeenici peeuzeli vlast, seoski pisae, pijanica Azdak, peuza utociste nekom staeom izbeglici. Odlazeci, gost ostavlja pismo iz koga uzasnuti Azdak saznaje da je peikeivao naeodnog nepeijatelja, Velikog kneza. Azdak keece и gead и nameei da peizna svoju nehotienu keivicu i da se podvegne zasluzenoj kazni. Jedan od zaveeenika, knez Kazbeki, pokusava da na polozaj vehovnog sudije podmetne svog necaka. Azdak eazoblicava meacne mahinaeije kneza Kazbeki i neukost njegovog necaka. A oklopnici, za inai knezu Kazbeki, bieaju Azdaka za sudiju. 4. Azdak na neobican nacin vodi sudske spoeove: peima mito od bogatih, ali ih ipak kaznjava, dok je peema sieomasnim uvek peavedan; oslobada postenog lekaea koji besplatno leci svoje bolesnike, a osuduje licemeenu Zuzupu i njenog svekea, koji su optuzili nevinog eadnika. Politicko stanje и zemlji se menja. Veliki knez se panavo veaéa na vlast. Azdaku peeti smetna kazna, ali Veliki knez, setivsi se pomoci koju mu je svojeveemeno ukazao Azdak, veaca ga na duznost sudije. Sudbina se osmehnula i Geusi. Veacaju joj dete, uz Azdakovu pomoó eazvodi se od mula i, zajedno sa