Bitef

stvara, kakotvrdi J. Onimus, »poslednju molbu žrtava protiv ugnjetača, oružje pobunjenika protiv tiranije. Svojom karikaturom doveden do vrhunca nasilja, tiranin uništava samog sebe prasnuvši u osvetnički smeh«. Uprkos činjenici da je imao veoma kratku književnu karijeru, Jarry, koji je umro 1. novembre 1 907. godine od tuberkuloze, svojim delom ipak pridobio odane pristalice među Ijudima od pera, kao i među Ijudima našeg vremena. ■ Romul Munteanu.

MAGBET Magbet i Lady su dva bića, međusobno povezana mesom. Zajedno ili odvojeno, ona su

zanesena Ijubavlju koja ih proždire, fizičkom strašću muža i žene. Ne mogu me sprečiti da pomislim na zanos Romea i Julije. Ako bih rekao da je ova stvarnost turobna, malo bi bilo. U svakom slučaju, ona postoji! Ona je ogrezla u krvi, intriga usijava i izaziva übistva. Glave ljubavnika plove rekom. ■ Jean Vilar.

Samo ovacije i srdačni aplauzi. Mnoštvo ljudi je ustalo na noge: puni su divljenja. Ne mpže se negirati postojeća sličnost između para Caušesku i Kralja Iblja - priča, stara 95 godina, o paru übica, nasilnika jedne zemlje koju i dalje drze pod