Bitef

prvo u nizu iznenađenja öve sjajne rumunske verzije Kralj ibi sa scenama izMagbeta. Ibija igra Ilié Gheorghe, koji izgleda kao da je progutao ogromnu sijaiicu: toliko je težak da jedva korača. Njegova supruga - igra je muškarac od pedeset godina Valer Dellakeza - obučena u crvenu balsku haljinu i sa apsurdnom perikom na glavi savršen je komičan partner u njihovoj ambidji da sruše kralja Poljske i dobiju krunu. U scenskoj postavei kombinuje se vizuelna grubost i duboko osećanje pozorišnog izuma, specifičnog za Istočnu Evropu. Purcareteova predstava - veiičanstvena, hrabra i divna - nema potrebe da nagiašava upoređivanje s nedavnom istorijom Rumunije. ■ The Daily Telegraph, 21. avgust 91. Robert Gore-Langton.

Misiim da je Teatrul National iz Krajove postiglo jedan ad najvećih uspeha na ovogodišnjem festivalu u Edinburgu, dok je publika na najneobičniji način reagovaia na predstavi. Misiim da su ljudi odavde radoznali da saznaju o svim zanimljivim događajima koji su se odigrali u Rumuniji i tokodé nameravaju da dodu da pomognu Rumuniji. Smatram da Teatrul National iz Krajove ima divne giumce i sjajne ideje. ■ Frank Dunlop, direktor Medunarodnog festivala u Edinburgu.

Posebna dopadljivost ovog rumunskog teatra je u tome što predstava, lakó ima političkih nijansl, ne usmerava ih namerno gledaocima. Pozorišna trupa iz Krajove je maksimaino stilizovana: groteskni stil, koji se dobro poklapa sa ružnoćom i grozotom: demonstrativni stil, koji pokazuje destruktivnu moć režima. Kralj Ibi A. Jarrya je zadivljujuci uspeh. Komád je groteskna i tragična parodija, dja je tema destruktivna moć drugog, takođe dobro poznatog istorijskog režima - Shakesppearov Magbet. Reditelj Silviu Purcarete odlično povezuje obe terne, a Magbet je kao odraz u razbijenom ogledalu. ■ Ma'ariv, 27. maj 1 992. Elyakim Yaron.

Jedna predstava iz Rumunije prvi put stiže u Izrael. Mnogo godina je Rumunija smatrana »pozorišnom kućom inovacije« zbog originalne režije i ekspresivne akcije. Ova postavka, zasnovana na Kralju Ibiju i Magbetu okupirala je festivale iz Edinburga i Braunsvajga. To je nonkonformistička predstava, osvajačka i ekstravagantna i... spektakularna, naravno. ■ Jerusalem Post, 27. máj 1 992. Naomi Dondai.

Pre dvadeset godina Samuel Bunin je »Hacameriju« postavio delo francuskog pisca A. Jarrya Kralj Ibi i doživeo neuspeh. Trebalo je da dođe jedno pozorište iz provincije, iz Krajove i da izraelskoj publici ponovo preastavi ovu satiričnu farsu, staru sto godina, koja bi, da je nije postavio izuzetno maštovit reditelj kakv je Silviu Purcarete, doživela istu sudbinu. Bez veoma dovitljivog reditelja, delo A. Jarrya nema izgleda da prekorad rampu. Ne zbog toga što su diktátor! nestali, već zbog toga što su drugi, »svesniji« autori (Shakespeare, na primer) raspravijali o problemu mnogo dublje. Silviu Purcarete (42 godine) izuzetno je dovitljiv reditelj. ■ Moj časopis, 1. jun 1 992. A. Velureanu-Gal.

...■ Direktorka Festivala Renatte Klett najavila je »senzaciiu« onda kada je u Minhen pozvala Teatrul National iz Krajove sa Kraljem Ibijem. U stvari, ono što Rumuni imaju da ponude istovremeno je i senzacionalno i skandalozno. Sve zbog toga što je to predstavijanje puno energije, fantazije, humora, karikirano i strašno napeto, uz najjednostavnija sredstva za delikatnu koreografiju i zapanjujuće ideje blistave teatralnosti. To je ponižavajuće za naša pozorišta, uhranjena dotacijama, ali sa arterosklerotičnim siromaštvom ideja. Reditelj Silviu