Bitef

PAVOL LISKA & KELLY COPPER

NATURE THEATER OF OKLAHOMA, NJUJORK, SAD

ŽIVOT I VREMENA - EPIZODA 1

200'

Život i vremena, mjuzikl prema životnoj priči jedne od članica trupe, poslednji je u seriji dela koja su sva proistekla iz snimljenih telefonskih razgovora. Na osnovu doslovnog transkripta preko šesnaest sati snimljenih zapisa kao libreta, trupa je sa herojskm naporom stvorila svoju prvu originalnu muzičku ekstravaganco: priču proisteklu iz jednog jedinog prostog pitanja prijatelju: „Možeš li da mi ispričaš svoj život?"

Daleko od toga da nalikuje na tradicionalno zasvođenu pripovest sa dramskem strukturam i napetošču, izvorni tekst pre liči na krpariju ili paukovu mrežu - lutanja i digresije jedne osobe koja razmatra svoj sveukupan život, ispunjen jednostavnim trenudma uvida, bljescima gotovo zaboravljenih prijatelja, subjekt ove muzičke sage zaustavlja svoj život da bi razmislila o svim trenudma koji su od nje načinili to što je. Pošto joj je život sasvim normalan i nimalo izuzetan, njena priča sadrži mnogo naših

sopstvenih parčića. Setite se igračke bez koje niste mogli... komšije čija je kuća bolja...oca koji je bio tajnovito tih... prijatelja čija vam je majka dopustila da probdete noč... bake koja je služila čaj sa medom u šoljama od finog porcelana... sestre koje nikad nije nosila cipele... To je portret jednog običnog života, epska pripovest kao Frustavo U potraziza izgubljenim vremenom, duboka mapa sedanja koja nas navodi da uronimo u podzemne slojeve vlastite zaboravljene istorije.

?