Bitef

★ PERIŠA PERIŠIĆ je dramaturg, dramski pisać, scenarista, pozorišni i filmski kritičar. Studirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pored dramaturgije studirao je i diplomatiju na Fakultetu političkih nauka. S Jugoslovanskim dramskim pozorištem saradivao je 2008. na predstavi Sanjari Roberta Muzila u režiji Miloša Loliča, koja je na 43 Bitefu 09 osvojila Grand prix „Mira Trailovič”. Godine 2012, u saradnji sa istim rediteljem, u ovom pozorištu je radio i na predstavi Otelo Vilijama Šekspira. Povodom obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata (13/13), pozvan je da kao dramaturg saraduje na inscenaciji stereodokudrame The Night of Gavrito Princip u režiji Miloša Loliča, Maxim Gorky Theatre; Berlin. Bio je koautor poezije, ko-libretista i narator scenske kantate Atlas kompozitorke Anje Đorđević, u inscenaciji Aleksandra Deniča i produkciji Jugokoncerta (JDP, 2008). U svojstvu eksperta za

Oskara Vajlda - potpisuje dramaturgiju i redakturu prevoda drame Važno je zvati se Ernest, u režiji Nikole Zavišiča (Narodno pozorište u Beogradu, 2012). Sa scenografkinjom i pesnikinjom Jasminom Holbus saradivao na multimedijalnim projektima, kao autor dramatizacije, prezentacije i interpretacije njene poetske trilogije Beta - Šestar - Nemir i drugih. Recenzije, kritike, eseje, prevode stručnih tekstova objavljivao u brojnim časopisima, a više godina je pisao za Bitefov bilten, čiji je kourednik bio 2008. Prevodi sa engleskog jezika za izdavačku kucu Rende, a u svojstvu redaktora i lektora sarađuje sa prevoditeljkom Bojanom Denič na prevodima savremenih nemačkih i austrijskih dramatičara (Roland Šimelfenig, Filip Lole, Volfram L0c...) Nedavno je bio na umetničkom boravku u Museums Quartier - Beč, gde se bavio ternom postdrame u korelaciji sa savremenom vizuelnom umetnošču u liku i delu Elfride Jelinek ( What Would Jelinek Do\ 2013).

★ ula KASIUS (Ulla Kasius) (Stokholm, 1951) je scenografkinja, kostimografkinja i rediteljka. Četrdeset godina radila je u pozorištu, operi, na filmu i pri izložbama, sa statusom slobodne umetnice. Sarađivala je sa velikim institucijama, kao i sa malim pozorišnim trupama, pri čemu je učestvovala u više od sto pedeset produkcija. Deset godina radila je kao glavna scenografkinja u Dramatiska Institutu. Dobila je nagradu za izložbu i predstavu August Strindberg i dve nagrade na manifestaciji Svetski scenski dizajn u Kardifu 2013, za rad Utopija u Baka teatru, gde je provela sedam godina, sarađujući sa rediteljem Matijasom Andešonom.

6

48 Bitef 14

Žiri