Bitef

★ VITOLD MROŻEK (Witold Mrozek) (1986) je pozorišni kritičar i kolumnista, saradnik največeg poljskog dnevnog lista Gazeta Wyborcza. Kao član kolektiva Political Critique, teatar doživljava kao deo šireg polja socijalnih procesa - usko povezan sa politikom, kolektivnim pamčenjem i klasnim podelama. Autor je eseja o pozorištu, filmu i odnosu ovih umetnosti prema istoriji i kulturi sedanja. Kao selektor je saradivao sa Pozorišnim institutom i Institutom za muziku i ples u Varšavi, Poznat po svom oštrom pogledu na svet, Mrožek je saradivao sa poljskim kulturnim časopisima kao što su Dwutygodnik i Przekrój, legendarni nedeljnik koji je izlazio od 1945 do 2012. U ovom časopisu, radio je kao jedan od poslednjih novinara koji prate pozorište. Mrožek je takode levo orijentisan politički aktivista i član izvršnog odbora Zelene partije Poljske.

★NAGRADE Žiri Bitefa dodeljuje Grand Prix „Mira Trailovič" za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu za predstavu koja se ističe nekim od svojih segmenata. Pored ove dve nagrade i Nagrade publike, na Bitefu se tradicionalno dodeljuje i Politikina nagrada za najbolju režiju.

★ ŽIRI ZA DODELU POLITIKINE NAGRADE Po 37. put, na Bitefu će biti dodeljena Politikina nagrada za najbolju režiju. Žiri za dodelu ove nagrade sestavljen je od reditelja, kritičara i novinara kulturne rubrike najstarijeg srpskog dnevnog lista. Članovi i članice žirija su: DEJAN MIJAČ, reditelj, predsednik žirija ANĐELKA NIKOLIČ, rediteljka; VESNA ROGANOVIĆ, urednica Kulturnog dodatka Politike ANA TASIČ, pozorišna kritičarka Politike BORKA GOLUBOVIČ TREBJEŠANIN, novinarka Kulturne rubrike Politike. Nagrada če, kao i prethodnih godi na, biti umetničko delo nekog od naših likovnih umetnika.

7

Žiri

48 Bitef 14