Bodljikavo prase

Страна 4 БОДЉИНАВО ПРЛСЕ Срој 8

Познато је да је кнез Милсш био велики љубитељ коња. Л^еле^и да побољша одгој коња у земљи, он је мсручивао коње из иностранства, али никако иије имао среће с њима, јер су му коњи због лоше неге /1ли из кога другог узрока цркавали. Путујући по иностранству наиђе он на једног пастува чисте расе и посла га у своју ергелу. Али да му се не би догодило да му коњ цркне као толики други, он најстрожије запрети да смртна казна чека оног ко му јави да му је коњ цркао. На несрепу, у то време појави се нека коњска зараза, те поред других коња црче и тај пастув. Забринуше се момци и надзориик ергеле како да то јзве кнезу. Нико није смео да то узме на себе, бојећи се смртне казне. На имању се налазио и један Ера, који је радио најобичније послове. Једно ју т Р° дође он забринутом надзорнику и понуди му се да за добру награду јави кнезу да му је коњ цркао. Погодише се тако за два дуката, и Ера отпутова сутра за Београд. Кнез је у то време боравио у Топчидеру, и по обичају свако јутро шетао по околини двора. Ера је о томе био обавештен и зато се постерао да као узгред сретне кнеза шетајући тобож уза свога коња, кога бзше узајмио Кнез кад видо коња, упита Еру је ли то његов коњ и

одакле је. Овај му одговори да је коњ његов и да је родом из Љуби^ева. — А кад си из ЈЂубићева, виде ли ти мога новог коња? — Видех га, господару, како да га не видех. — Како је? Је ли је добро? упита кнез. — Па башкари се1 одговара Ера. — Како башкари се? упита изненађено кнез. — Па тако, башка ноге, башка глава, башка реп! одговори Ера тобож наивно. — Па он, значи, цркао! )икну кнез. — Е јест, господару, цркао је ,ма нисам то ја рекао, сЗм си рекао. Тако је Еру мимоишла казна, јер је кнез сам изустио да је коњ цркао.

(фГЕЖПМ МЛЕиШЈиЈЛ ЈЕ гшогто з литрд млЕит по јзиоксово/ иЕни.

ФАРАОНОВ САН У неком друштву повео св разговор о фараоновом сну. Један из друштва рече: — Никако не могу да поверујем да је 7 мршавих крава појело 7 деболих! Један трговац који је некад био врло богат, рече уздишући: — Кад сам се оженио имао сам 7 дебегих тефтера за причод. Моја жена донела је само једну танку свешчицу за расходе. После неколико година њена мала мршава свешчица поједа мојих 7 дебелих тефтера. Ето, отада ја верујем и разумем фаоаоноа сан.

"Ц 1 беоготшски МЕСДР ПРСЛГПВДО ЈЕ. млст по-36дин. 1 кг.

Т'*ТТ 4-1 и^Е. ПРЈЧСЕ. 3*4 БОСхл

ПРИМЕР

Наређено је да се пси не смаЈу без корпи изводити нз улмцу ..

После једне сел.ачке туче, на протресу у суду, претседавајуКи пита сведока: — Ти иам мораш реКи сушту истину, Јер ћеш се на то заклети. — ХоКу, ако се ви мени закунвте да оптужени неке бити ослобођои. ♦Ј«А — Да ли би ми твој кројач правио одело на кредит? — Да ли те познаје?

'нда.„ вероватио. МЛАДА ГЛУМИЦА

— Лудо «ам заљубљен у ои] глумицу, дедице!... — Ако, синко. У твоЈим годи намв и Ја сам бмо заљубљек >

— ПогледаЈ, фифи, како Је угодна к пепа ом корпица...