Bodljikavo prase

Уредииштао и АдмиииетрациЈа Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 3— ДИНАРА Претплату прима „Преса* аа продаЈу иовина и часолиса, Београд Вла|коаи1>ева 8. Претллата, тромесечно 36— дин.. полугодишње 71.—. годишње 144 динара.

ПОШТ^ИНА ПЛАЋЕНА X ГОТОВУ

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

■шннпов БРОЈ 40 — ГОД. Н

Ко дрзтоме јаму копа...

За невољу

СЈАШИ КУРТА ДА УЗЈАШИ МУРТА

Агенци]а »Рајтер« јавља да је генерал Александер наименован за наследника Очинлека на положају врховног заповедника на Средњем Истоку. Да би оправдао себе Черчил је сменио Очинлека. Као што Је у своје време сменио Вавела, аатим Очинлека, па Ричија и сад

је сменио опет Очиниека. И место неспретњаковића довео је другог још ве^ег, ко)и се истакао својим славним бекством из Денкерка и Бурме. Овде је, дакле, уствари, дошла до изражаја народна изрека »Сјаши Курта, да узјаши Мурта«.

Капитал н рад

шшшвшжшшшшштш БЕОГРАД, СУБОТА, 2> АВГУСТ 1942

А ОНИ НИСУ »Вашингтон Пост« констатуја да су до сад само енглески гснерали показали своЈу неспособиост. Стога у будукности може врхоано заповедништво над енглеском и америчком војском да се ловери само Американцу. Како кажу снег пада, да лиеице покажу траг. КО ЋЕ КОМЕ ПРЕ ПОМОЋИ

Вашингтон, августа. — Како се сазнаје специјални Рузвелтов иаасланик Бредли је на конференциЈи у Москви тражио као против-услугу за давање аеке помоки Совјетском Савезу, да се прими захтев Сједињених Америчких Држава за развијање веКе активности Совјетског Савеза у ИсточноЈ Азији. Совјети траже помоН од С. А. Д. а сад ево Америка тражи од Совјетског Савеза. Ко ће коме пре помоКи?

: ПОСЛЕДЊА ВЕСТ Лондон, августа. — Према последњим весгима сазнаје се да су савезничке трупе искрцане код Дијепа. стигле већ далеко у унутрашњост Француске у заробљеничким колонама ..

бабу воде, кад девојке

5АЦГО

МОКТА1.Е!

ке каходе

Лондон, августа. — Нагло отварање другог фронта на француској плажи код Диепа, привукло Је у Лондон многе америчке новинаре, па међу њима и познатог »стручњака« Кникербокера. У времену од 8 часова, кад је Кникербокер изашао из »Трафалтер« бара« па до 12 часова, послао је својој редакцији 20 дебелих каблограма заливених оптимизмом вискија и отварању сезоне плаже код Дијепа. У пет сати по подне његов последњи каблограм био Је кратак: — Други фронт је затворен, због јаког ветра! Агенција »Јунајтед Прес« одговорила је кратко: — Тако је то1 За невољу бабу воде, кад девојке не находе!

Стаљин: Скачи, ја одговарам!

ПРОБАЛИ, ПА СЕ... Лондон, августа. — После неуспелог англоамеричког искрцавања код Диепа у циљу отварања другог фронта, Черчил је изјавио америчким новинарима: — Ја сам вам лепо говорио, да се не искрцавате. Ми смо код Сен-Назера и Булоња пробали па смо упрскали. А ви хо^ете по сваку цену. Сад сте се на лицу места осведочили, како то изгледа, па сад извол'те и други пут мечки на рупу.

РЂАВО САСТАВЉЕНА ТРУПА Вашингон, августа. — АмеричI ка штампа надугачко и нашкфо_ко избегава да коментарише неуспех дилетантске трагикомедије код Дијепа. Али како ипак неко мора да је крив, Американци су уверења да је неуспех произашао из тога што Је позоришна трупа била састављена из сувише /аного статиста који су требали да преузму главне улоге. Или се можда европској публици не допадају амерички комади!?... НЕКЕ СИТНИЦЕ . »Њујорк Хералд Трибјун« доноси: Уједињене нације имају »извесне тешкоће«: проблем Индије, Арапи, други фронт, — тонажв, Стаљинов реуматизам, парализа енглеских генерала и још неке ситнице.

ВАВЕЛ ДАЈЕ САВЕТЕ Кујбишев, августа. — У Москву је био дошао и Вавел где се саветовао са Ворошиловом, Тимошенком и другим совЈетским командантима. Кад је Вавел дошао да даје савете Совјетским командантима, онда можемо очекивати од стране Совјета заиста »Вавеловске успехе«.