Bodljikavo prase

Стпана 8

БОДЉИКАСО ПРАСЕ

Бро) 40 1

вмеЉе

Нова собарица Две пријатељицв разговарају: — Замисли, откако сам узела нову собарицу мој муж више не долази куКи. — Можда му је антипатична собарица? — Не, побегао је с њом! Јасноће ради Он: — Овим пољупцем рекао сам ти све, што сам ти имао рећи о нашој љублви. Она: — Ах, драги, понови то, нисам те добро разумела... Праведна подела Мпма полази у шетњу и старијој девојчици да.је два колача: — Ево ти два колача од којих је једзн мањи. Кад буде време ужини, даКеш братићу да изабере који хоће. Кад се мајка вратила, виде да иањи брат једе мали колач. — Па ти ниси дала братићу да изабере?1 — Јесам, мама. — Шта си му рекла? — Илн ћеш узети маљи, или већеш добити иишта. Мера предострожности Марјан је хтео да ожени свог младог роћака и због тога је отишао једном посреднику за склапање бракова. На своје највеће запрепашћење Марјан је мећу фотографијама толиких невеста нашао и фотографију своје жене Даре. Наравно, кад је дошао кући, начинио је својој жени сцену. — Али, забога, Марјане, немој бити смешан! Та се слика налази код атента још од времена кад си ти био тешко болестан! Како је једпн занамљав комад посШао одједном незанимљив Неки млад писац, који је помало муцао, успе да измоли милост од директора позоришта да му прочита свој комад. Само му директор рече да мора брзо да чита, јер је много заузет. Од узбућења и страха, несрећни писац је страшно муцао при читању. На крају првог чина директор рече: — Богами, тај комад је доста чудноват. Сва лица муцају. То би још могло да интересује публику. — Али, господине, одговори писац, не муцају личности, него ја. — А! Ви! Е онда ме више ништа не интересује.

АМЕРИЧНА АФЕРА

Како се иза безначајних афера развија чврста веза

Гост малој Аници: — Па и ти помажеш мами кад има тако пуно соета код вас у гостима? — Још како... Ја увек бројим кашике кад сви гости оду...

Судија (оптуженоме): — Зар не видите да сте скоро два пута већи од тужиоца? Оптужени: — Видим, али мислим да смо ипак пред законом

Женско време

— Ох ти си драги) Збиља да ли знаш броЈ телсфона пожарне команде) Код мене је пожар. А мало касниЈе ћу ти се Ја■ити да мало проћаскамо.

Генијалци писац

— Је ли вам позната драма монден«! — Није, Јер сам Је написала лично.

М о д а

/Бубавни терцет Дирентна примена Питагорине теореме

...Пре толико векова, у ГрчкоЈ, родио се генијални математичар Питагора, вероватно само зато, да бисмо ми једног лепог дана доказали околини, помоћу н>егове теореме, логичност нашаг љубавног терцета... Љубав, та невидљива свемоћна сабласт, свезала нас је својим нитима у један хармоничан терцет, у коме смо улогу катета играли ја и мој брат Миле, а улогу хипотенузе — Зора!.. Замислите молим вас, наша околина сматрала је наш терцет апсурдним!... Зар то није незнање математике... Јер (ево, да се сами уверите) по Питагориној теореми: Зорина љубав према нама једнака је квадратном корону из збира квадрата наше т. Ј. Милетове и моје љубави према њој... И, као што је Питагорина теорема основна ствар од које се полази, кад се жели решавање односа појединих страна у троуглу, тако, је и овај наш поменути став у терцету био основан... Али, то не значи, да смо ми увек ишли у троје... О, не, то се, напротив врло ретко дешавало... Обично смо ишли Зора и ја или Зора и Миле а ретко сви троје... Јер што би ишли, кад је наша хипотенуза, то јест Зора, могла да се задовољи са једним катетом, то јест кад је био присутан само један од нас двојице!.. А шта се за то време дешавало, видећете из ниже наведеног. Рецимо шетају Зора и Миле по Калемегдану, онда после дуже шетње, у вечерњем сутону, и на усамљеноЈ клупи, тражи се вредност синуса пољупца, по математичкој формули: Милетова љубав подељена Зорином љубављу једнака је синусу пољупца... Или, на пример, налазимо се само Зора и Ја. Онда у мраку за време биоскопске претставе тражимо вредност косинуса пољупца... И никада нам Се не деси, да та вредност буде |еднака нули, јер Ја сам забога катета а седим према њој под углом од 180 степени... И, пошто сваких четврт сата пронађемо вредност косинуса, изиђемо после

претставе раздрагани... Оно, »н стина, ти су косинуси негативни (зато што је угао велики), т. Iдеси се, каткад, да поред нас седи каква смежурана бака чије Је »царство« прошло или нека хистерична уседелица зелена, као гуштер, од беса што неће нико да је погледа... и тада, обично се чују речи: »Ала Је данашња младеж негативнаЈ« | ...Тако вам Је, дакле, изгледао терцет... Е, али Једног дана Милету паде на памет да одбацИ онај основни став диктован теоремом и пожеле да наша хипотенуза непрестано буде уз њега, другим речима хтео Је да »• лиминише мене... На Једвите Јаде и под условом: да ми чисти ципеле и чека уместо мене за цигаре, пристадох... За последњИ пут пронађох десет пута вредност косинуса са Зором у биоскопу и, после тога, повукох сеЗнао сам добро своју вредност и нисам био, нимало, забринут. Истина било ми је жао Зоре, моје мале хипотенузе, која ће морати под углом од 90 степени са Милетом да проналази синусе. ...Ступих у друштво Једног мог, колеге и преко њега упознадох једну дивну купу т. Ј. Цану_ Признајем, да наши пољупци, који су дошли одмах после познанства на Калемегдану, нису имали за мене тако велику драж пошто нисам волео угао од 7590 степени, а она није волела биоскоп никако... Па, ипак, живело се некако... И, знате, шта је једног дана било? Дошао ми Миле и под изговором да му је тешко да ми чисти ципеле, предложио ми да се поново убацим у терцет... И пристао сам. После сам дознао да су. на последњем састанку, обоје решили да ме, јер хилотенуза не може без две катете — позову натраг. Напустих Цзну и вратих се окрњеном троуглу... ...И сад наш терцет весело корача кроз живот; блажен је, јер је увидео да мора безусловчо да постоји, а не да се окрњи, пошто је он директна примена Питагорине теореме, која се не може и не сме мењати.

Ситне модне вести Модерно је сада носити уз једноставну хаљину, корпе са пијаце пуне патлиџана, паприка, кромпира и осталог поврћа. Место шешира модерно Је сада носити на глави мараму »а ла шамиЈа« или »нец« за косу, у боЈи хаљине. Уз обичну домаћу хаљину наЈбоље пристаје кецеља и аарјача у руци.

Нова мода у Енглеској Ради уштеде текстилног материјала једна лондонска модна кућа лансира хаљине без комбинеа на наго тело, препоручујући те хаљине беспрекорно витким дамама. Неколико стотина леди чиЈа Је виткост изложена великој сумњи, наручило је те хаљине, не због штедње, аеК да би се и за њих рекло да су ненадмашно витке. Главно Је да се мисли да су и оне витке, а врло важно што у ЕнглескоЈ влада оскудица у текстилним сировинама.

Кратке сукњ е

— Како сте сазнали да сам опе рисана од слвлог црева! — Видео сам вас Јуче на бицн кшг.