Bodljikavo prase

I

Страна 2

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Брр) 50

Смрт другог фронта — Балада Ко |езди тако позно Кроз ноћ н ветар та| То Винстон на беену нту У црвен јурн раЈ... Ватар ужасно урла И етрашну слику пружа хоризонт У рукама старог и седог Винстона Дрхти од стра, синчнћ »Други фронт«. Баука зар не видиш, оче, Он, чуЈ, има страшан глас... Беж'мо... Убике нас... У бекству нам |е спас... ...А, кад ноћ Језива мину, И Вннстон се нађ« пред раЈскнм вратима... Ужасну се, Јер... Мртав спаваше »Други фронт« На његовим старим грудима

Чаробњан из Америке

— Ништа се не секираЈ, бато, чика зна где те сврби.

ИСТД МЕТА - ИСТО ОТСТОЈДЊЕ

РУЗВЕЛТ: — Ова| све слабије вуче. ЧЕРЧИЛ: — Јер је мамац од прекјуче.

ч Д ју^--- -

Метеоролошни извештај

Европа: Лепо и тихо време, без ветра и мрааа. Једино је на граничпим морима врло рђаво време, са пљусковима н бурама. Нарочито на енглеском острву владају непрекидне кише и ветрови, док на Малти и целом Средоземљу не престаје грмљавина. На истоку је и даље врло рђаво време. Азија: Хладно али тихо. Ма гла у Иидији и буре на океанима. У Средњој Кини повремени пљускови и кошава. Африка: У делти Нила непогода траје али без икаквих штетних последица. На морима и океанима око континента буре и олује. У Суецком Каналу грмљавина и ссвање. Америка: Барометар падл. Ка тастрофа код Соломонских острва допринела је да нагло ззхладни па су замрзнуте мнпге наде и прогнозе. У флоти и н1оружању промаја, у саобраћају клизавица. АустралпЈа: Време променљнво. Антициклони у Коралном мпру. Нагло захлађење на северозападу Аустралнје. ГАЂАЊЕ У МЕТУ Осовински стрелци постигли су велике успехе приликом утакмиие у стрељању. Скоро сви су погодили баш у круг на стрељачкој табли, који је био обележен речју: Малта.

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД

Ит&ц, ао- у. <ма1ли Гуска > — ЛаЏа Сп&не као- луска

С' Пацмфика вести етнгле да Је опет била прпа Код острва Соломонскнх УЈка Сама Јапан дрпа И од флоте некад силне, сада оста само сенка А Јапанци кад их воште, еае певаЈу: »тераЈ Ленка.« Америка када аиде да трнкови ич не пале Копирала компањоне, па сауд мења адмирапе А енглескоЈ флоти иде Још и црње Где ЈоЈ било цва*е сада свуда трње На земљиноЈ иугли данас нема тачие Где им стеари ратие иису наопачке Лете*е тврђаве трошне ио пептири Залуд Черчип ееира на еиреискоЈ пир ОбеКања сеЈе, гушке иего плеву Али не угуши од побуна ареву И од Палестиие до слободне Бурме Свуд су откривене енглеске уЈдурме Ганди Је иренуо борбу аа слободу Ираи и Сирија Још чекаЈу згоду Све енглеске наде одоше низ аоду.

Због острва Санта Круца У белоЈ се кући штуца Осула Је паљбу љута пропаганда Победу унапред саирала Је банда Тресла се Је гора, родио се миш А од »офанзиве« оста буккуриш И та нова звезда тазе команданта

Угаси се брзо само оста канта. А када лробити нису могли тамо Они сада вепе: била шала само И већ објашњење сила из рукааа Ничу иове лажи ко из земље трава И за нову бруиу фластери се траже За кукаво лето, успех се одлаже Од памука може да постане гаожђе Кад на арби роди урма или грожђе.

Код СовЈета Јадних баш не цвату руже 1 На ортаке своЈе вечито се туже Врло су им вешто извуили асуру ' Па су само они изгутапи фуру 'На њихова леђа цео терет паде А за фронт нови већ немаЈу наде Виде Јасно да су прогутали жабу Па од Волге праве последњу тарабу Због нестанка нафте будућност им горка На Кавказу сасвим упрскаше чворка Од Црнога мора па све до Терека Свуда губе битке, нигде нема леиа Не помажу брда ни беспутне стазе Трупе осовине већ свуда пролазе Ни зима ни степе нису им препреиа Кавказу не вреди сада апотека А код Стаљинграда дошло се до ираЈа Банкротство се спрема бољшевичког раЈа.

-Н ■

Енциклопедија

Американа

ЛАЖ — наЈуспелије оружје КОНВОЈ — Погребна поворка ПРАВДА — Заштитна етикета за бофл робу ОБЕЋАЊЕ — Артикл за спеку* лациЈу ПОШТЕЊЕ — Болест и оптерећење БОРБА — Мутна вода у коЈоЈ се лови риба КОМУНИЗАМ — Покварене конзерве које треба лиферовати малим народима. ЧАСНА РЕЧ — Пословни трии ПОРОДИЦА — Корзо за беспосличаре. НОВАЦ — ПоезиЈа и лепота.

Публици

Има много оних Што проносе вести А нико ти не да Ни пити ни Јести Зато ти »пророци« Шире глупост саму Са »вестима« својим Млате празну сламу.

Амерички бизнесмени

Моша: — Јесам ли ти увеи говорио да из топова цуре дуиати.

БЕЗ КОМЕНТАРА Амерички часопис „Лајф" доноси чланак у ироничном тону: — Енглеским ген^ралима не може се порећи извесна стратегиска способност. Пре битке они знају сасвим тачно, зашто битку морају добити, а после битке знају тачно у длаку зашто су морали битку изгубити. ЗНАЈУ УНАПРЕД „РаЈтеровОм" дописнику дао Је ннтервју генералмајор Клсрк, командвнт сувоземних амернчкнх трупа у Европи: — Ја идем преко к Немцима. Хоћете лн и ви поћн с нама да се бнЈемо заЈедио у НемачкоЈ нли ћете и даље овде седетл и цепати панталоне. На ово му је одгОворепо с енглеског меродавног места:

— Боље да иам се и дере тур; него да се запраши. И НА ЊИХ ЈЕ РЕД „башиигтон Пост" констатује, да су енглески генерали до сада показали само неспосоСност и зато у будуће може биТи главнокомандуЈуНи амсричке и енглеске армије само Амернканац. Сада Не бар и амерички генервли, који имаЈу велико искуство у борби са луткама, имати прилике да се обрукају. " НЕОГРАНИЧЕНЕ иогућности Амерички часопис „Пик" пише да је страшио кад се чује како у богатој Америци гладује у букћалном смислу, ни мање ни више него девет милиона деце. Али зато ова деца, ако немају довољно хране у „земљи благостања" имају оно што се у демократијама назива „слобода"!

ивљао

Иидиски елон Је подивљао, али Черчил уверава свет да нема разлога да се ситуацији |г ИндиЈи сматра озбиљном.