Bodljikavo prase

Уредииштао и адмииистраци|а Београд, Косоаска 39/111 ПРИМЕРАК 4.— ДИНАРА Претплату прима »Преса« за продају иовина и часописа, Београд, Вла|ковићева 8. Претплата, тромесечио 48,— дии., полугодишње 94.—, годишње 188 динара.

ТРАМПИЛИ СЕ Бирмиигем, марта. — Један познати енглески трговац одржао је овде говор, у којем је открио садржај новог трговачког уговора између Совјетг и Енглеске. Овај превејани трговац изјавио )е: — Ми смо бољшевицима дали Европу, која иначе ни)е наша, а за иакнаду добили смо милионе совЈетских војника, коЈи се боре на нашо| страни. То |е до данас иаЈбоља трампа, коЈа је направљена у историЈи тргозине, а према староЈ енглескоЈ девизи: »Узми што више, а плаћаЈ с оним што ниЈе енглеско. ЈАКО ДРУШТВО Алжир. марта. — Жиро је видео да иора да се плаши Секретсервиса који му ј е највећи иепријатељ, зато му је сада најпречи пооао да створи своју телесну гарду. Код толико других послова у земљи где се ив зна ко пије а ко плаћа, он ствара гарду. Узгред је сменио гувернера провинције и управника вароши. Види се да један другоме јако верују и да су искрени. Сваки хоће само да влада и командује а нек се бори ко хоће.

НЕ МОЖЕ ДА УПОТРЕБИ Чункинг, марта. — Јапанци су притеснили Чанг-КајШека и на неколико места му потукли војску. Зато је он послао Рузвелту овај телеграм: „Покушао сам да уместо оружја искористим америчка обећања и савете али Јапанци то не бренују; воште ме као вола у купусу. Заго ако не пошаљете оруиф, морам да дигнем руке од свега и бежим у бели свет. Као што и сами видите, обећања не могу да употребим." На овај телеграм Рузвелт још није стигао да одговори пошто има хитније послове. КАКО ЋЕ ДА СЕ ПОДЕЛЕ! Вашингтон, марта. — Америчка штампа Једнако пише о потреби да се ортаци договоре како Ђе да поделе плен. НиЈе важно од кога и како али Је важно да има ћаревине. Тако Американци Јавно траже да им се као накнада за уступљени ратни материЈал уступе неке енглеске колониЈе у Па-

цифику. Али то не дају доминиЈони. На пример, Нови Зеланд. Само ни овај мали доминијон није сигуран пошто Американци баш на њега имају мерак. * Најсимпатичније Је то, што у Њујорку и Вашингтону Јавно кажу да се остали мали ортаци неће ни питати. Заборављене су све приче о слободи и демократиЈи и спмо се гледа на ћаревину. Срећа Је што уопште неће до1.1 до пљачке оначе би се почупали приликом поделе. „СВАКИ СПРОЋУ СВОЈ КАМЕН" Лондон, марта. — Пошто су подморнице пресекле сва ки саобраћај, Енглези сада траже од Америке да их на наки начин помогне са авијонима и оружјем. Али, на ово је дошао следећи одговор: „Пошто је и код нас запело, мораће свакида гледа само себе док се стање не поправи. Јер, преча је кошуља него хаљина а ово мало лађа, што је још остало ,треба за снабдевање А мерике."

Литвинов: Нови фронт г. Рузве лт, нови фронт у Европи, што пре. Рузвепт: Имам Ја други фронт али не могу да га пошаљом јг Европу због трећег фронта, наиме подморница.

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

40ШТАРИНА ПЛАЋЕНА * ГОТОВУ

ТРШ ФРОНТ

БРОЈ 67 — ГОД. № швашшшшштшшшп

пред креП

БЕОГРАД, СУБОТА, 6 МАРТА 1943

Кујбишев, марта. — „*лго »т. су причали Лондон и Вашингтои, није истииа. Престала зима, престале и лажи. У Доњецком базену гутамо ватру и свуда запиње. Зато иаши ортаци са Запа< да иека ману хвалу и рекламу, па нека помогну јер иначе оде све бестрага. Сада иека покажу да су спремии и нека створе други фронт јер ми сами не можемо ништа Немцима". Овако сад гуде Стаљин и компанија а Черчил и Рузвелт се праве Енглези па само дал>е декламују. Зато је сад, између њих, дошло до густог и Бог свети зна како ће се објаснити.

РАДЕ ПУНОМ ПАРОМ Лондон, марта. — Непријатељска пропаганда, која говори" да код нас влада незапосленост није истинита, пошто се у нашим бродоградилиштима налазе цела јата бродова на оправци. Тако, сада се налази око 400 бродова по разним доковима. Ови бродови су имали само незгодан сусрет са подморницама.

ЧИМ ОВ 9 ЕНГЛЕСКОО МВ БЕЗЕРИЏ ОБОДВИО СВОО СОЦИЈДЛНИ ПРОГРДМ,ОБОДВИЛД' ОЕ И Г-ЂД ПЕРКИНС , МИНИСТДР РДДД У С.Д.Д СВОЗ СОШ ЗДМДШНИОИ СОЦИЈОПНИ ПРООЕКДТ. И ОЕДДН И ГИ ПРОЈЕКДТ СУШ т а су копиод ндткрнапсоцмЈапм- стичког здконодд вствд.

социадлаЕМДгошкр

КОНКУРЕНЦИОД

овдмо уаовицЕ,^ сиро чдд '. свдка упдзницД ДДОЕ •ПРДВО нд ЈЕанУ МДСНУ УДОВИЧКУ ПЕНЗИОУ 1 ШТО ВИЦЈЕ ндроа« УЂЕ И ПОВЕРУОЕ ; БИТ=,Е ВЕ ТЧЕ ПЕНЗИЈЕ