Bodljikavo prase

1ШШ1ЛРИНА ПЛАћБНА Ј1 Г010АХ

Кал се чо

ЊујоркГ марта. — У америчком јавном мишљењу влада велико незадовољство због незахвалности генерала Жиро-а. Сви њујоршки листови доносе чланке у овом смислу: — Зар ми превезли на наЈд/ој подморници Жиро-а из Француске у Африку, уз његову часну реч, да ће нас слушати, а он сада прешао па енглеску страну. Енглески „Обсервер" на ово само је кратко одговорио: — Чик да пређе Жиро на америчку страну! . Генерал Жиро, видећи себе у улози магарца, нашао је за сходно да се брани: — Море, какве часне речи и какви бакрачи, то код мене слабо пали. Куд могу да приђем Американцима, па да прођем као Дарлан. ДА ИСПРЛВИ КРИВУ ДРИНУ Вашингтон, марта. — Пошто су у Африци сасвим замрсипи ствари, па се не зна ко пије а ио ппаћа, ангпосаксонски ортаци су дошпи у ћор-сокак. Од Африке има|у само штете која расте из дана у дан, па зато би сад жепепи да оваЈ дефицитан посао пиквидирг{у ако већ не може да се санира. За пиквидатора је изабрсн Антони Идн који |е познат као аранжер многих закуписних ствари и иао човек који је нарочито окретан са дамама. Зато се верује да *.е он наЈвише преговарати са го спођом Епеонором и другим да мама из Пете-АвниЈе, коЈима се порд Хапифакс ни мапо не свиђа. Дко Идн не успе, Черчип *е поспати неког још мпађег, Јер афричка спекупација прети банкротством. МОДЕРНО ИЛОРУЖАЊЕ Алжир, марта. — Француски силовољци Жиро-а и Де Гола, који треба да се туку у Тунису за Енглезе и Американце, а који се између себе гложе као жути мрави, упутили су молбу Ајзенхауеру да им се да оружје, пошто су обе^ања врло лепа ствар али у модерном рату још нису проглашена за оружЈ 'е. Из штаба америчког команданта стигао је одговор да они од оружја имаЈ *у на лагеру само обећања и то читав арсенал. ,

страда

— Бојс, овзј пут смо среЋно изБггли немачким подморницамаГ..

НЕ МОЖЕ ДА ИЗГОВОРИ Лондон, марта. — Наш источни савезник има Једну говорну ману па извесне речи не може да изговори. На пример речи: Доњец и Кубан, никако не може да изусти. Ова Је мана неизлечива пошто већ одавно има много речи коЈе Москва никако не може да изговори, зато је свет већ огугпао на оеаЈ фелер.

Навалио Стаљин смело Жели црно или бело Ал' отупи шпиц СаД у Москви лице криви Јер од целе офанзиве Оста само виц.

СВЕ ПО СТАРОМ Капштат, марта. — У првој половини марта ситуација је остала иста иа Атлантском океану. Сваки конвој који је пошао преко мора или је уништен или преполовљен. Али смо зато постигли други успех. Сада подморнице мора да јуре океанима и траже наше бродове пошто смо мн готово остали без лађа.

ТРАЖЕ ПРОЛОНГАЦИЈУ Москва, марта. — Овде Је стигла порука из Америке у коЈоЈ ортаци траже да се пролонгира рок њиховој меници »други фронт«; пошто су сад инсолвентни и у немогућности да плате. Чак ни иитерес не могу дати • о исплати ни помеиа. Због ове поруке Је код бољшевика изазвала велику нервозу пошто би плађање менице могло да их извуче из шкрипца. Стаљин је упутио оштар прекор своЈим дужницима преко мора, али нема изгледа да 1,е их нагнати да испуне обавезе.

ИСТОПИ СЕ ЗИМСКИ САН Лондон, марта. — Како је наступило неочекивано рано пролеће енглески политичари нагло се тргли из зимског сна. Сви ружичасти снови нестадоше као мехур од сапуна. Огде се сада увиђа, нарочито после пада Харкова да ће се морати објаснити енглеском народу да засуче рукаве и стегие још више кајиш. Сада увиђаЈу сви да Је узалуд Еврсла поклоњена бољшевицима, кад су они »стидљиви« па неће да је узму.

МАЛЕРОЗНЕ ПРОГНОЗЕ Кујбишев, марта. — Дописник »Рајтера« из Москве Харолд Кинг позват је на одговорност што је малерисао совјетску одбрану Харкова, пошто је јавио свој'ој агенцији, да ће то бити други Стаљинград. Харолд Кинг бранио се пред политкомом речима: — Моје је да вам проричем лепо време али не због вас, него због Енглеза, пошто сте ви једина њихова на.за и узданица, јер ми сецујемо само на вашу карту, пошто смо остале проиграли. МЕЊАЈУ ТЕМУ Лондон, марта. — Бољшевички мехур од сапуна ко.ји се иазивао офанзива распрснуо се. Да ли је томе крив ветар који је дунуо са запада или рђав сапун ђаво ће га знати? Важно је то да су Енглези и њихова пропаганда изгустиралр ову тему па сада готово и не говоре о бољшевичко.ј офанзиви. Њихов новинар Кинг, који седи у Ку.јбишеву, послао је своме листу кратак извештај од свега три речи: Пиши кући пропало! рј

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредништво и администрациЈа Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 4.— ДИНАРА Претплату прима »Преса« за продаЈу новина и часописа, Београд, ВлаЈковићева 8. Претппата, тромесечно 48.— динполугодишње 94.—, годишње 188 динара.