Bodljikavo prase

Урединштво и адмииистрациЈа Београд, Косоасиа 39/111 ПРИМЕРАК 4.— ДИНАРЖ Претппату прима вПреса« за продаЈу ноаииа и часописа, Београд, ВлаЈковићева 8. Претплата, тромесечио 48.— дин., полугодишње 94.—, годишње 188 динара.

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

■К>Ш |АРН!1А ПЛАћЕНА У Г010ВУ

БЕОГРАД, СУБОТА, 1 МАЈА " БРО*5?^?ГОД. I*. РУКОПИСИ СЕ ПРИМАЈУ, ПА" ШТАМПАЈУ ИЛИ БАЦАЈУ

Осетљивост бољшевичиих џелата

Лондон, априла. — На питање Сикорског шта Је било у Катинској шуми и где су остали Пољаци, Стаљин Је одговорио: — С каквим правом да се ви мешате у наше послове) Ми смо поубијали толике милионе Руса, па узгред и десетак хиљада пољских официра. То радимо из на-

вике, и из чисто културних побуда. Наша црвена цивилизација лочива на високим гомилама лешева. То Је наш понос и наша слава и то зна цео културни свет, а што се ви сада изненађуЈете Ја вас кажњавам са прекидом односа и неЂу с вама више да разговарам. ПРЕКИД ОДНОСА

АИЕРИЧКА БРЗИНА

Портленд, 1 маја. — Данас су сви бродоградилишни радници у

ПРЕНОСЕ БРИГУ НА ДРУГОГА Лондон, маја. — После издате енглеске наредбе, да се од емигрантског злата узима такса за лежарину, енглески министар финансија изјавио је: — То 1е због Јенкија, пошто они траже од нас већи ушур, то ми преносимо ову услугу на наше штићенике. Право је да се и њихово злато истопи кад је наше већ отишло преко океана.

свечаноЈ поворци прославили 1 маЈ и упутили се у луку да присуствуЈу свечаном спуштању уморе »Кајзерових сандукаа. Од три брода спуштена у море, два су се распала иа двоје, а трећи Је одмах потонуо. Одмах Је улућена честитка генијалном Американцу која гласи: Аферим! Ми смо поносни на ваше бродове, и слажемо се с вама. Боље Је да наши бродови потону празни него да натоварени ратним материјапом, буду жртва непријатељских подморница.

ЗБОГ СЕКИРАЦИЈЕ Лондон, априпа. — У Доњем Дому Је поднета интерпелациЈа о броЈу потопљених бродова од Нове године али Је претставник мииистарства морнарице одбио да одговори са овом мотивациЈом: ■Мало Је нама главобоље око срачунавања губитка него нам још и ви стаЈете на жуљ и потсећате нас на ову невољу па се само секирамо. А нама требају нерви зато морамо да избегавамо секирациЈу. Из тих разлога не можемо да дајемо никакве информациЈе да се не би секирали.

ТРЕБА ИМ НОВО ОРУЖЈЕ Лондон, априла. — Заменик Черчилов Атли, иначе лабуристички првак, пошто није могао да се сети ниЈедног енглеског херојства у овом рату, говорио је о борбама на Галипољу пре 28 година. До душе и онда су Енгпези добили батине али је Атли забораван или можда веруЈе да је свет заборавио како су се Енглези и одатле »славно повукли«. Али када не може да се позове на храброст и побеед, Атли прибегава, као и његов колега Черчил, вицевима па каже да када већ оружје Британаца није Јако треба се наоружати правдом и поштењем. И нехотице он је признао да су им баш поштење и правичност одавно пали у море. КРАЈЊИ БЕЗОБРАЗЛУК Москва, априла. — Пошто се емигрантска влада Сикорског усудила да се заинтересује за кпаницу у Катину, МаЈски Је добио налог да |о| саопшти да Москва прекида са њоме дипломатске односе због краЈњег безобразлука. Уместо да се захвали Москви што Је поубијано толико Пољака она се усуђуЈе да се заинтересуЈе за оваЈ случаЈ. Ко протестуЈе против бољшевичких злочинаца он Је петоколонаш и издаЈник.

БОЉЕ НИЈЕДАН НЕГО ЈЕДАН Вашингтон, маја. — Пошто нам је од сви* носача авиона остао само један, ми смо решили да и њега приложимо богу Нептуну. Јер када нема више шта ^е нам и тај јединац. Зато нам Ј *е част саопштити да је наш носач авиона »Ренџер« воскреснуо на Ускрс и сада смо ту врсту бродова укинули. ИЖЕ, ИЖЕ, СВЕ НА НИЖЕ... Чунг-Кинг, 1 маја, Англосаксонски најамник Чанг-Кај-Шек никако нема среће. Или му Јапанци пресеку неку везу ипи му заузму неко важно место. Он тоне полако апи сигурно. Зато је његов последњи телеграм Рузвепту овако гласио: в...Иже, иже, све на ниже...« ИЗГУБИО СЕ У МАГЛИ Лондон, маја. — На последњој седници Доњег дома Черчил се опет није појавио. Његово место камуфлирао је Атли, али неки посланик се побунио: — Зар опет нема мистер Черчила? Други Је добацио: — Тражите га у бироу за изгубљене ствари, или на седници неког треста, пошто тамо не допире ваш делокруг рада.

— Оптужени, шта можете да кажете у своју одбрану због десет хиљада жртава у Катину! — Шта има да кажем) Прекидам односе са сведоком Сикорским .