Bodljikavo prase

Страна ? • * БОДЉИКАВО ПРАСЕ " Бро) СПОЉНИ ПРЕГЛ ЕД

Код ортака цури лађа - Иосква се са свима свађа

Човечанстоо цело од чуда се згража У Катинској шуми костурница вража Совјетски џелати са чуђењем виде Чак их се ортаци и грозе и стида У немо^ном бесу они руке грче На Пољакв вичу и на Лондон фрче Откривсн им злочин цео свет се гнуша Демантије н>ине нико и не спуша Утврђено кећ је — то нико не криЈе Зверовима овим ништа свето није Сад цео свет види да су то убице И многи им <авно веле то у лице Ал' у очи о»м бацају лрашину С' Пољацима Јато све везе лрекину На ужас м грозу баш Еаропе целе Енглези на ово не кажу ни беле Па изгледа скоро да |е њима ммлс Што се Пољацима све овако збило.

Америка сада већ свира на ноте Остаде без целе океанске флоте И њихоо јединац, носач авиона Потонуо тихо. ко нека бонбона Залуд РузвеПт Дречи да се чудо спрема Кад од силне флоте ни кусура нема Кестаде им пађа, конвоји све тањи А и бројно стање морнара се смањи Ствар озбиљна врло, на помолу криЗа Зато ее и Рузвелт са Стаљином слиза Заборави на сав злочнне и бруке Један другом братски пружили су руке

Бнглези су уступили Америци многе поморске базе на Атлантику за 50 старих разарача. Рузвелт и даље потискује Енглезе из свих колонија и доминиона у Азији и Африци.

место.

РУЗВЕЛТ: — Ове твоје пилике морам да склоним на сигурно >• ЧЕРЧИЛ: — Ах, зашто, зашто смо се срели!

ПОСЛЕ ОТКРИВЕНОГ ЗЛОЧИНД У КДТИНСКОЈ ШУМИ

»Тајмс« горко се јада како су и филмски агенти позвани у пољску артилерију, али су за овај посао сасвим незгодни и некорисни. Много је чудно да ови филмски стручњаци нису за ове лаке топове, када су они у цивилу већ пуцали из великих топова. АКО ЛАЖЕ КОЗА — НЕ ЛАЖЕ РОГ »Дејли Експрес« пише: Из-. градња бродова у С. А. Д. још је у великом заостатку и не задОвољава државне органе Америке. А Нокс и Рузвелт га^ају се астрономским цифрама о изградњи бродова! Лепо каже пословица: ако лаже коза, не лаже рог! СОЛИДАРНИ САВЕЗНИЦИ »Дејли Њус« мисли да Енглеска плаКа високу цену АмерициГ Сасвим природно у њиховој солидарности, ради се о цени и то »искрено-савезничкој« цени!

— бжо, *о, лосле овако доброг кулзња требало би да се мало лротегнем на ово| гимнастичкој справи.

/Јсдан другог хвале и лажу Јуначки Решили да Лондон израде ортачки Ал' Енглези вешти, виде ово скроз Па ортаку вичу: Но прође таЈ воз Чим се двоје нађу, зачуЈу се хвале Како ђе трећему боље да подвале И Черчил и Рузвелт Стаљину су кивн« Али на језику комплименти дивни А кад нема слоге, искрености лраве Ова три ортака мора да заглаве.

Лондонски радио само пажи бљује И наивне душе обмањује, труЈе Више него игде на целоме свету Он Је баш Србима направио штету И што је Србија рањена у живац Баш Лондон Је главни виновник и кривац Он је зађевицу изазвао многу Изазвао врење, покварио слогу И све му Је мало, хтео би и више Баш Је се решио Србе да урнише Неуморно лаже и на зло наводи Обмана код њега увек Је у мОди Ал' ова му мука направи ћор-метак И њему ће сванут' некад црни петак А већина Срба више И не крије Да их због Лондона најве^е зло бије Зато залуд лажу и планове снуЈу СрбИ за њих више неће ни да чују.

Метереолошки извештај Европа: Ведро и лепо. Облачно само над Каналом и на крајњем истоку. Барометар пада у Совјвтији и Британском острву где су врло чеСти пљускдви са грмљави'? '■ ".: "л- .. ''.с . •.' ном. На Атлантском океану великб непогодб и некрекидна грмљавина. У бури је пропао последњи амерички носач авиона. У Средоземном мору антициклон који је одувао многе англосаксонске бродова. АзиЈв! У Чанг-Кај-Шековој војсци слана. У Индији магла И клизавица све већа и ако је врема тихд. У Бурми вејавица и мразеви у горњем току реке Иравади. Мора јако узбуркана и несигурна. Африка: Без промене. АустралиЈа: Барометар пада. Пљускови и грмљавина. АмерИка: Слана и ноћни мразеви. На океанима подморскм вулквни који су укочили саобраћај. У обећањима поледица а х наоружању јак мраз.

ДИПЛОМАТИ НОСАЧИ Шведски лист »Нија Даглигт Алеханда« јавља да у совјатском посланству у Штокхолму персонал броји, око 200 дипломата и намештеника. Оволики број дипломата потребан је зато, што ј/а то стара бољшевичка пракса, да дипломате врше пренос куфера са бољшевичком пропагандом. НЕПОЖЕЉНА ИСТИНА Лондонски »Дејли Мирор« пише о послератним плановима енглеска владе и приказује при томе на садашње енглеске прилике: »Већина становника живи у колибама, по десет до двадесет особа у једноЈ просторији. Није редак случај да понеки леже у кревет са кишобраном, јер прокишњава кров. Ове колибе упра-

во су идеални расадници разних болести. Из овога свега, долази енглески народ до разумевања да је њихов спас у — бољшевизму. У ОФАНЗИВИ Вашингтон, априла. — Први батаљон јеврејских добровољаца всћ је отишао на терен и ступио у „борбу". Особито су се одликовали у црноберзијанским чаркима на житној берзи у Чикагу и ефектно] бсрзи у Њујорку. Други батаљон је забележио велике успехе са прикривањем робе и дизањеи цена. Многи од њих су в еЛ постали милионари а други се журе да то ураде. Зато је број јеврејских добровољаца коЈи долазе на црну берзу и друге „гешсе" воложаје све веЛм.

Самуеп Леви: — Драги моЈ Абрахамв, ми емо ти Једини коЈи знаЈу зашто Сједињена Државе ратују.