Bodljikavo prase

Страна 2

БОДЉИКАВО ПРЛСЕ

Еро) 79

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД

Н8ПРАВИЂЕ НЕКУ ШТЕТУ, ЧИИ У МОСКВИ ЗАИКУ ПЛЕТУ

Код Рузвелта био жур, песма и чајанка Због Черчила била и мала игранка Причали су бајке и певали песме Ваг^н фантазије точнли-из чесме И Стаљину хтели да помогну мало ' Да подмаже грло послали му сало ОбеЂања много и Девиса лично А он нм уздарје повратио слично Два указа лажна и три празне фрзго Блеф згодан за око али није тазе На н >ихове лажи он им врати шгпу Иаже да распушта интернационалу И Још приде хоће да нестане лчзма Да се сад одрекне и од комунизма И да свог кајвња достигне и данце Уписује се у презбитериЈинце Све што |е црвено о« ће да очисти Ал' методи зато сви остају исти Биће фирма нова али иста роба

У 3 РУДУ

РУСКИ МЕДВЕД: »Ето сад имамо и иола, само који *е од нас два вуки, а ко улрављати! РУЗВЕЛТ: А што да се прелирамо, кад сте вас наЈзгодни|и уз руду.

Гепеу ће нове методе да проба Да кињи и коље, да хапси и тлачи Нек осете слаби како дааи јачи. ❖ Јадном Чанг-Кај-Шеку баш је спала тропа Јапанци га деру и млате ко вола И док он у трубу америчку свира Сваког дана њему војска дезертнра Па не само што му војска сваког дана фали Већ од њега беже чак и ђенерали А они ко пацов први све осете Па зато на време из гуреме лете Вавел је у Бурми дошао у кризу Њему баш не лрија непријатељ близу Зато он је ову батвлио борбу НиЈе навикао на папрену чорбу Ал' пораз за њега врло мало значи На радиЈу он се хвали и Јуначи Обећава чуда, лобеде будуће Ал' на време стругне чим му буде вруће.

Воле да копирају

Вашингтон, маја. — За време говора Черчила у америчком Конгресу пукла |е вест да су у многим америчким фабрикама и индустријама гуме избили штрајкови, Сенатор Кинг одмах је дао објашњење: ■ — Ово стање неће трајати вечито. Сада се уређују односи између послодаваца и радника и надамо со да *е Још за време |>ата све бити изглађено. Други сенатор добацио је: — Добро да сте се сетили да сада за време рата уређуЈете односе, када су они у Европи уредили то Још пре рата. Ми увек ускачемо у воз, када је већ кренуо. Черчил је покушао да опробаним фразама заташка целу ствар и прикаже у ружичастој боји. — ЦЈтраЈкова је било и за ареме прошлог рата, па смо опет победили, почео је Черчил. < . — Да, али |е тада било штрајкова и у Немачко|, а даиас их тамо нема, него се ради пуиом паром, добацио Је сенатор Џон Фербенкс, и ако ви._ — Поред свега тога, ја миспим да кемо рат добити_ — У прошлом рату Француска Је била база за наше трупе и морнарицу, а данас |е база у неприЈатељским рукама. Имали смо и Медитеран у своЈим рукама, а сада је у туђим. Имали смо три фронта у Евроли са милионским армиЈама, а сада немамо на европском копну ни Једиог воЈника, ии за мустру. Како ви то, мистер Черчиле звмишљате, да ке оваЈ рат да завршите по копији прошлог, када су све прилике сасвим обрнуте... Време не ради више за нас_ — Ништа то ниЈе, одговорио Је лакомо Черчил, ми ћемо пробати да изменимо ситуациЈу. — Пробати можете, али вм знате ону лричу, шта се догодило оном што Је пробао... /

ПРВИ ЈЕВРЕЈСКИ , ДОБРОВОЉЦИ Њукастп, маја. — Пред овдашњим судом суђено је двојици јевреја, Хари Коену и Адаму Руселу, који су трговали на црној берзи: 1 Русел је некад био и први претседник општине града Њукастела и мало је фалило да се обојица извуку од казне али пошто је свет био огорчен, обојица су кажњени новчаном казном који +\е опет платити енглески потрошачи јер ^е два »добровољца« да наставе свој посао. ВУНА КИЋО .. Лондон, ма|а. — Тобожње распуштање Коминтерне није у целоЈ ЕнглескоЈ изазвало одушевљење. Тако се чланови владе Атли и Гринвуд плаше да се сада комунисти не увуку у лабуристичку партиЈу. Тим поводом Је Гринвуд изјавио да вуи длаку мења али ћуд никако. МЕЊА ЛУФТ Лондон, маја. — Пошто Ј'е Сикорски постао незгодан Енглезима они га шаљу на Оријент »да промени ваздух«. Дупли швиндлерај

Москва, маја. — Рузвелтов де^ат Девис стмгао Је у Москву ("ч мија « Стаљинов ук«» о распуI ч>у Интернационале објављен

Је 22 маја зато сад Рузвелт може да лаже амерички народ пред изборе да Је то његов успех. Међутим Стаљии је унутрашњост

СовЈетије обавестио о том под 1$ маЈем таио да ће он моћи да тврди иако на њега ниио не може утицати.

ПАЛИ НА ИСПИТУ Рангун, маја. — Када су Јапанци заузели Малају Енглези су тврдили да су се сада добро извежбали за рат у прашуми па ке првом приликом, показати Јапанцима. После тога су их Јапанци истерали из Бурме а Енглези су се опет хвалили како је ово друго искуство сасвим довољно. То су иарочито наглашавали уочи последње офанзиве коју су предузели против Бурме, а сада када су их Јапанци улубили као канту они веле да су »испекли занат«. Једино је питање где ће сада Јапанци лупати пошто после сваке овакве изјаве долази до нових батина.

Амерички васпитачи

Њујорк, маја. — Американка Дороти Томсон пише јавно у једном листу да писање америчке штампе о потреби да Америка васпита Европу — изазивају искрен смех. Јер баш у тре-

ЛЕПО ИЗГЛЕДАЈУ Лондон, маја. — Сви емигранти су савили шипке и не говоре нит роморе јер виде да су наишли на мину. Амерички делегат Девис јавно изјављује да »мали народи мора да своје жеље подреде интересима великих народа. А шта то значи показао је Катински случаЈ.

нутку када )"е пао овај предлог, утврђено је у америчкој штампи да је знање Американаца у математици, историји, језику и писању испод нивоа ма које европске? веће државе. Дакле, они кој"и нису у стању ни себе да васпитају хо^е да васпитавају друге. ПРОМАШИО ЋОРАК Штокхолм, маја. — Коментари целокупне светске штампе показуЈ'у да ћор-фишек из Москве са тобожњим распуштањем Коминтерна, ниј "е упалио.

измиче им се тло Вођа британске комунистинке партије, Хари Полит пише у јеврејском часопису »Јевиш Кроникл«, како расте анти-јеврејско расположење у,_ Енглеској. Даље, наводи, како је он приметио, приликом путовања по Енглеској, да анти-јеврејеко расположење расте великом брзином и износи како је видео и овакве плакате: »Енглези, зашто се борите у овом рату за светско јеврејство? Ако се овако брзо отворе очи многим Енглезима, коме ће онда Јевреји да причају приче о »црвеном врапцуа и »несретном Израилу«. НИСУ МУЗИКАЛНИ Енглески часопис »Сферс оп-> тужује у једном опширном члдику пољске емигранте, да су зпоупотребили енглеско гостопримстаа и пребацујв им да се пе држ«! прописаних односа између домаћина и гостију. Часопис затим наставља, да он* који музику плаћоју, морају Да играју он ошто им се свира. Иначе, бике проглашени да ниеу довољно музикални.

Приликом одласка за Москву, Литвино« финкелштајн посетио је у Јерусалиму »Зид плача«.

— Јехова, тн знаш, да смо се добро камуфлирали и да упорно радимо иа томе да »изабрани н »род« буде народ господадо,