Bodljikavo prase

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД

Демократе хвата грч - удари им Стаљин врч

Век годину дана Рузоелт п«у|е, *уче Стаљина 6и *тео тамо да довуче Пиеао **у писма, љубазно га звао Смешкао се стално и лимун му слао " А Черчил је опет у истоме циљу По Европе дао њему на роштиљу Наравно да Стаљин мора сам да узме Обећане земље силом да заузме А да то оствари, још »ситница« фали Треба прво џина на земљу да свали А да то не може, већ је свима јасно И поход на Дњепар дошао је касно Зато Стаљин жели да утиша врење Па Рузвелта зове он на поклоњгње Али Рузвелт храмље, не може да шета Па му шаље Хала м чичу од сто лета А N Черчил не сме да иде на мину Па му шаље Идна, ову птицу фину Што европске ствари стално запетљава А стално налицкан, па у фраку спава У Москву ће доћи велики и мапи На договор братскм — ко коме подвали.

Америка обвкава Филжтинима еамосталност послв поновног осаајања. ПРИЈАТЕЉСКИ РЕЗУЛТАТИ Лондон, окотбра. — Да би се реванширали за обе^ани други фронт, бољшевици су помогли Енглеску да произведе што више угља. Тако је последњи месец произведено најмање угља у току целв године. Кад је пријатељство искрено, резултати се не могу сакрити. ГЕНЕРАЛ ВЕЗУВ ' Палермо, октобра. — Пре две хиљаде година Везув је уништио Помпеју, а сада је генерал Клерк поново уништио Помпеју бомбама из ваздуха. Због овог „херојског дела" на „војнички објект", генерал Клерк је добио назив „генерал Везув".

ТАЛЕНТОЗАИИ ЗА ПОЗАДИНУ Лондон, октобра. — После говора великог рабина британске осме армије, запитали су га неки дописници неутралних листова зашто палестински јевреји не учествују и у борбама? Велики рабин, непријатно дирнут оваквим дрским питањем, објаснио је кратко: — Јевреји би се борили и с оружјем, али нису вични и не стоји им то добро. Они су више талентовани за позадину, у комори и разним лиферацијама, јер ту може да падне пара. А славу препуштају другима. По томе се најбоље види да ми не спречавамо друге да ступе у прве редове. — Одк уиутра, пустику те напоље.

ТАКСА НА ОСЛОСОЂЕЊЕ Алжнр, октобра. — У Алжиру су разрезани иови порези од 38 од сто прихода. Овај порез назван Је »ослободилачки«. Пореска управа гарантовала је да пзрез кеће никако прећи 100 од сто. После ове радоске изјаве, иасТвло је народно вссеље.

ИталмЈом ду»а неки чудан оетар Па ортаци иду све по сантнметар Веле да им смета неко време бурно Зато ни да макну од реке Солтурно Офонзиво њина никад није лака Напредују брже од СЕакога рака Да до Рима дођу треба им још доста Неђе Тибар видет пре ускршњег поста И то само тако ако Немци хоће Јер им офанзиоа шзпће и клоиоће Али зато Србе тентају и учо Да што пре пропадиу и да се ожуче Увек траже друге да подметну леђа Јер топовска паљба с|1ине уши вређа Једино им прија женска игра фота Ил звецкгње злата, шуштање банкнота То им је оружје, ратују са тиме Док будале нађу да живот тсслиме Ал у Шумади|и нема више хлеба Не тражимо савет, мира нама треба Србии неће више за другог да гине.

С1ра|Јс

Кад неиа девојке... Вашингтон, октобра. — На по- вали неке руднике у Северној вратку пет америчких сенатора Африци. Профит баш неће биса „разних ратишта" дочекала ти велики, али кад нема девојке их је група америчких новинара добра је и баба. и салетела их питашем како ће се искамчити победа? — Хм, одговорио је један стари чича — сенатор, знате, победа је женског рода и врло је тешко с њом. Не можеш је ухватити ни за уши ни за реп. Таман мислиш да си је ухватио за косу, а она нестане. Ми смо кренули на пут пред Бадољев пуч и мислили смо да повежемо победу са талијанском индустријом, али нам се посао измакао. Једино што смо покупо-

ЛЕП УСПЕХ Лондои, октобра. — Британски мииистар унутрашњих послова Морисои одржао је говор у којем је похвалио резултате америчке инвозијо у Енглеској. Највећи успех су постигли казнени заводи, где су питомци порасли, последњих година, од 10.300 на 12 .400. Ов|а завидан усћех прилисуја се америчком мешању у •нглеске прилико.

Код Стаљина бич и узда Хоће да их све обузда Да покупи шњур Сад ортаклук тужно стење Ал' иду на поклоњење У Москви Је жур. Цео план се сад уроља ЗСог Вкктора и Бадоља Залуд био труд Сад се нова песма ори Неће нико да се бори Споразум на — дуд! ❖ Лондон Србе за нос вуко Ал' се сада већ обруко Пао на талон У СрбиЈи сад зна свако Отуд лажу подједнако Пепић, Харисон.

НИЈЕ КИКАКВО ЧУДО »Дејпи Хоралд« критинује оштро амсримка-британску воЈну упраоу као чисто плутократску установу. Није никакво чудо, када на челу сртгка стоји Једна пондонска банка. УТЕХА О судбини 1847 индиских официра и 71.693 вјоника не може војно одељење бритачско-индијскв владв никакве податке дати, јер су нестали без трага. Вавел може ипак да се утеши,

јер Ке сазнати где су ове трупв онда, када Бозеова армија умаршира у Индију. У АМЕРИЧКА »СЛУЖБА. БОЖИЈА« У Ричмонду (С.А.Д.) говорио је на »утакмици предика« неки секташки свештеник 48 сати без престанка. Тада је изгубио свест и -однет у бесвесном стању у болницу. Само Ј *е питање ко га Ј *е однео пошто су његови слушаоци морали давно пре њега пасти у несвест.

Канађани и Енглези

РаниЈе се говорило о Канађанима, да је за њих част, када <в могу борити у енглеској армији. Сада је Монтгомери пзоменио овај однос и дослооно рекао, да је права част за осму армију, што се у њој боре Канађанин,

ЏОН БУЛ: — На здравље ти Европа, само пази да не поломиш зубе!

јер без њих Сицилија не би иикад била у енглеским рукама. Прво је била част за КанаНане, а сада за Енглезе,' што им Канађани ваде кестење из ватре. СЛОБОДА И ФРАЗЕ Енглески часопис »Статист« пише дословно: »Званично се боримо у овом рату за слободу, али у ствари су то само фразе«. Карте се не могу увек држати скривене, већ св мора изићи е фарбом на средину, као што то овом приликом и »Статиста« ради. Само што то зна давно већ и цео свет, сем неких романтичара и слепаца.

ПРЕД УТАКМИЦУ КАИРО, октобра. — Посла доласка Пурићевв екипе наишла јо и екипа са Истока са Дхмитровом на челу. Док Пурић тра>ки да со игра на нсутралном тлу, Димитров Је тражио да с« утакмица одигра у Москви, а у Каиру само предигра. У египатским круговнма предоиђаЈу јаку навалу скипо са Истока .