Bodljikavo prase

2

ЕОДЉИКАВО ПРАС

СПОЛзНИ ПРЕГЛЕД

БОЉШЕВИЧКИ ВАЛ ЈЕ ПРЕСТО ■ САДА ТРАЖИ МЕКО МЕСТО

Комснтари разни пробише нам опиу Са пажима хоће за врат да се попну Лондон вели једно, Москва друго миски Ортаке су разни терети притисли Од једа је Рузвелт озледио жучку Јер Стаљин им хоће да потера сучку Ла други фронт тражи. скоро заповеда Да се даље врда, он ревносно не да Оки виде да се затрчали глупо Инвазија клета коштала је скупо И цео би посо хтели да батале Али Стаљин вели да ту нема шале Јер његова војска са снагом при крају А ортаци помоћ никакву не дају Па се чиле брине да не буде грешке Јср долазе борбе крваве и тешке Победиће онај који буде бржи А црвена војска нећс да издржи Зато је на југу он искуство стеко На север се сели, мисли да је мехо Апи залуд лупа главом о бункере У његовој војсци празнине се цере Да пробој направи — он није у стању Зато целу војску шаљс сад у бању Патријарх не вреди, муфтија још мање Код њега је опет очајничко стање.

Савршено г дивно мигтер Идм! Шта, мој говор) — Не, него ваш иови иапут!

Месеци одмичу, мабе гопке речи Чсрчил се Је моро подуже да лечи У Мароку он |е лежао на плажи И причао приче, ал то слабо важи Па на крају та|но дошо до острва Да одржи говор брига му Је првв Црвеном се Кремљу сада мање клапв И не даје внше сјајна обећања Од како прележа лажно запаљеи>е Он све саветује сада на стрпљење Рокове не даје, види Да је тврдо Због јадних Пољака много се узврдо Атлантска се карта цепа јер је трула Енглеска моница важи као нупа Што год обећао, испунио није Зато крокодилскс сада сузе лиЈе Рузвелта подмећо у завршном чику Да сада исправља ову криву Дрину А он кнедле гута види да Је грешка Па жалостан стално по носу се чешка Јер Енглези треба сад да узму пушку И да крвцу пију за друга баћушку А то они нсће, Јер их рат нервира Зато Черчип нову мупећину бира.

ПРЕГЛЕД СТРАНЕ ШТАМПЕ

ВЕЛИКА ОАНТАЗИЈА Амерички часопис »Мјеркури« мисли да је мистер Нокс човек без фантазије. Напротив. Нокс има исувише велику фантазију, кад је покушао да претвори поразе у Пацифику — у победе. ЛЕПИ ИЗГЛЕДИ У свом последњем говору, Руавалт је обећао америчким војницима, да ће после рата доби|ати помоћ из фонда за незапослене. Сада, бар вмерички војници имају један циљ за који се боре.

ЧУДО ОД СЛОБОДЕ Уредник »Чикаго Трибјун«-а пише: »Америчка цензура је нечасна и опасна, јер се народу сакриза истина.« Откуда то да у »земљи слободе« није слободна штампа, сем ако није зато што су цемзори сами јевреји? ОДРЖАЛИ ОБЕЋАЊЕ Палермо, јануара. — Данас се укрцало неколико бродова са десетином хиљада Италијана, који су позвани у Енглеску и Америку да виде како изгледају конзерве, хлеб и колачи, што су савезници обеКали да Ке послати у

»ослобођену ИталиЈук. Пошто нема довољно бродова за дотурање ових намирница, ови људи ће узгред радити и у рудницима. Они који остају у земљи добиће слике обећаних намирница, како би се одржало обећање. НИ ПРВИ НИ ПОСЛЕДЊИ ПУТ - Вашингтон, јануара. — Пошто је Рузвелт увео нов систем рационирања, коЈи Је раннје критиновао и називао га најпогрдннјим

НА КРАЈУ ЋЕ СЕ ЗНАТИ Лспдон, јануара. — У добро обавештеним политичким круговима сматра се да је нота америчког министра спољних послова Хала, упућена Совјетима само проба, да се види .дали Стаљин верује у америчког ортака или мисли да се ради о подвалама, као до сада. Од сда не би требало да буде сумњичења, пошто је ситуација бистра као боза, а именима, његов пични пријатељ I. сенатор Џон Вилсон напао га | 0 '>ортаклук није нека лутрија

ПРЕД СКОК

на последњоЈ конференциЈи у БелоЈ нући: — ОваЈ енстем рационирања у■Лвепи су Немци Још давно у вропи, а ви сада копирате нвше неприЈатеље. Зар смо то дочонали у земљи »неограничених могућностиа! — Шта сам |а све грдио и напад&о, па ипак сам морао све да изврнем. НиЈе то ни први ни последњи пут, одговорио је лакоиски Рузвелт. ЕПИГРАМИ Нова брига сад искрспа Због Пољака тиква прспа И наишо чвор! На ортаке Москва љута Зато Черчип кнедле гута Све иде на зор1 Звог Волтурна и Абруца Свуд енглесна брука пуца Смех или бламаш Иза пужа дошла хора Покушава преко мора Да прави вираж • Већ је прошло шесет дана Од жура и Техерана Треба држат' реч А ортаци Још не знају Како да со искрцају Свуд вуна и нреч!

јер се тек на крају видеТи ко ^е коме да подвали.

СЛАБИ ПРОФИТИ Њујорк, јануаро. -^> Америчкм фабрикант муиициЈе Дев»Јс протестовао је код впаде у Вашинттону, што |е његова фабрика X прошлу годину исппатипа акцио* нарима свега 70 процената дивиденде иако је он обећао да !>• им се капитал сваке године удвостручити. На крају |е Девис завршио сво« Је писмо речима: — Ако овако маптретирате иаше акционаре и не дате нам могућност да зарадимо више, онда вам у идућем рату ни један од моЈих акционара неће уложити паре у ратну индустриЈу.

— Дођавопв — ако ие будом добро проскочиоП-

Главни уредник: Тсодор Докић Власник и издавач: »Просвстна заЈедница« а. д. Толефон редакцијо: 25-681. Штампа »ЛУЧА«, Београд, Краљицо НатолиЈе бр. 100.

ЗАНУАР У ЛОНДОНУ

— Кажите ми зашто ови људи причвршћуЈу пишћа на дрвсћу! — Зар ви не знате шта Је Черчип рскао, да и Нсмци бити оотучсни пре нсго што опадне пишћс.