Bosanska vila

Стр. 434

1902. БОСАНСКА ВИЛА 1902.

Бр. 28.

рада и тридесет година како је учитељ. Нешковић је уређивао листове: „Учитеља“, „Нову Школу“, „КЕњиге за школу и учитељство“, „ачку библиотеку“, „Пчелицу“, „Нашу прошлост“ и „Нови Васпитач“, који излази ево већ 15 година. Шисао је много по српским листовима. Најзнатније му је дјело: „Историја српеких школа у Аустро-Угарској. То је један од најплоднијих и најбољих педагошких писаца и један од најбољих учитеља, коме честитамо прославу и желимо да још дуго и много послужи на корист српскога народа !

Библиотека одабраних српских писаца. Др. Фридрих (О. Краус, у Бечу почиње од нове године издавати „Библиотеку одабраниг српскиг писаца у њемачком преводу. У свакој свесци биће и биљешке о кретању српске књижевности. У првој свесци изаћи ће Нушићев драмат Џучина.

Муслимански ђаци у Цариграду. Читамо по новинима да ће од сада сваке године у Цариграду бити примљено 10 муеломанских ђака из Босне и Херцеговине. Они ће продужити средње и више школе о царскоме трошку. Од ових ће бити 10 Босанаца и 5 Х ерцеговаца. Петорица најбољих примаће се у царски лицеј у Галата-Серају.

Народне школе у Србији 1803.—1815. Тако се зове нова књига професора Андре Гавриловића, у којој је описао основне школе у Србији за вријеме првог устанка, као скице за ослобођење Србије. О великој школи и богословији писао је у дјелу Доситије у Србији. Овај потоњи рад штампаће „Учитељско удружење у Биограду као свој прилог етогодишњици устанка.

Добротвор српских учитеља. Бивши Дабро-босански митрополит Хаџи Сава Косановић оставио је све своје имање у Босни у корист српских учитеља. Он је наредио да се начини фонд, који ће се капиталисати за тридесет година. Кад се наврши то вријеме фонд ће толико нарасти, да бе се од прихода његова моћи издавати пензије српским учитељима и њиховој сирочади. Тиме је Косановић доказао да није заборавио е је и сам некада био српеки народни учитељ. Овај племенити смјер његова фонда требало би да ускоре други богати Срби, оставивши на исту сврху као и Косановић, коме нека је вјечита слава и хвала.

Прва лампа с петролеумом. Госпићски лист Орбин доноси ову биљешку: Често човјек не би вјеровао, да је тек недавно умрђо човјек, који је први употребио петролеум за освјетљење. „Џетролеум, плин (гас), електрично освјетљење, то све скупа да се метне у један обични људски вијек“, — ускликнуће многи. Па ипак је тако! Августа 3 по новом умрђо је у Хакенсагу у Њу-Џенци у Америци А. К, Ферис, који је постао преко ноћ славан, када је у Њу-Јорку изложио прву лампу, која је горела петролеумом. Проналазач лампе доживио је 84 године, те је на писао више расправа о свом проналаску.

Народна књижница. Милан Ј. Путниковић свештеник започео је у Пожаревцу издавати „Народну књижницу у свескама. Главна му је сврха да подигне и ојача вјеру у Бога и докаже добра и врлине вјере. Прва свеска носи натпис „Верујте у Бога!“ Цијена 10 пара или потура. |

Из Маћедоније о Маћедонији, Тако се зове нова брошира, која је љетос изишла у Новом Саду. Написао је Србин Србиновић Војвођанин, а под тим псеудонимом крије се име једног врло одличног српског књижевника, који добро познаје ту српеку земљу, јер

је живио у њој. Брошира црта садашње стање и прилике у Маћедонији, те је вриједно да је прочита сваки, који мисли о тој српекој земљи, на коју су многи зинули да је прогутају. Ињига стаје 50 пара или потура. Може се набавити у књижарници браће Поповића у Новом Саду, или у дворској књижарници Мите. Отајића у Биограду.

Одликовање. Иван Иванић, српски књижевник и вицеконсул краљевине Србије у Скопљу у Отарој Србији, одликован је од Њ. В Султана командирском звијездом —- „Османије“, — а његова госпођа Делија Берка пок, Херцеговачког војводе, Србина католика, Дон Ивана Мусића, одликована. је од Њ. В. Султана орденом „Пефакалаа“ у дајамантима.

Српска књижевна задруга. Скоро су готове књиге и једанаестог кола Српске књижевне задруге. У овоме су колу: 1. Приповијетке Њуре Јакшића [. свеска; 8. Тарас Буљба, од Н. В. Гогоља, превод с руског; 8. Порекло и постанак народности, од В. Бепхота: Скупљени драмати Јована (. Поповића: 5. Причања Вука Дојчевића Ш. свеска од От. М. Љубише; 6. Џутешествије по Србији, од Јоакима Вујића и 7. Приповијетке Борисава Станковића Уписза Х.и ХГ коло може се још вршити. |

Покушај за библиографију о Црној Гори. Марко

· Драговић, члан окружног суда у Улцињу хоће да

штампа друго поправљено и умножено издање свога дјела: „Покушај за библиографају Црне Горе“. Књига ће се дати у штампу најдаље до 1. маја 1908. Цијена је круна.

Педесетогодишњица, Најстарији данас српски педагод књижевник и дугогодишњи управитељ српске учитељске школо сомбореко славио је јесенас педесетогодишњицу свога књижевнога и педагошкога рада, Ми га за сада поздрављамо, честитајући му прославу, док се и друкчије не одужимо.

Листови за омладину. Ове јесени започеше излазити у Биограду, у малом размаку, три омладинска листа: „Џргглед за омладину“, „Бачка Вила“ и „Ђачки Гласник“. Сва три су, по оцјени других листова, почетнички покушаји појединих омладинаца. Ми не добивамо ни један, за то и не можемо ништа рећи о њима.

Ко има сувишан !. број 1901. и 2. број ове 1902. год. нека нам изволи послати те бројеве, па ћемо му или слати читаву четврт у 1908. или платити за сваки по круну.

јев— Још један број па се свршује ова година, а код нас око 800 претплатника не п'слаше још ни паре за ову годину. Џа док толика наша вересија лежи разасута по свијету, ми се овамо мучимо, вадужујемо и мјеницама плађамо лист, товарећи тако све већи и већи дуг, на којџ морамо плаћати и интерес. Такав немар наших читалаца не води добру овај једини српски књижевни лист у овим српским земљама. Ми не тражимо ништа више, до оно јадне претплате, која је „Босанској Вили“ једини извор живота. да то молимо свакога, који је примао лист преко године, да га плати бар сада, на крају године, када се