Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 78

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 3

Број 422.

Окружница*)

Свему срШко -православном свештснству Дабро-босанске Архидијецезс : а ујсдно тгроттрезвитсјшма и надзиратељима на извршењс.

Поводсш тијем, што су неки ирототтрезвитери и надзирате.ви, а п неки свештеници, обраћали се с питањем овој духовној власти: „да ли су укинуте вјенчанице, (вјенчапп муревп — печати), које су у неко вријеме побпране од сваког вјенчаног пара" ? Ради знања п обавјештења овом „Окружницом" саопштава се пречасном свештенству Натие Богом-храниме епархпје: Да АЕ М. конспсторија остаје при својој окружництт од 10. јула 1886. број 958.; 3. фебруара 1886. број 150. и 26. повембра 1887 број 177 7. као и прп ријешењу од 23. августа 1890. број 1386. и 4. октобра 1890. број 1673. — те сви протопрезвптери и иадзттратељи нротопрезвитерата ове архидијецезе имаду право побирати т једну форинту од сваког вјенчаног пара у своме протопрезвитерату, за њихов трошак и труд око отправљања послова у протопрезвитерском уреду. И ушљед тога свештеници су обвезани, да свом надлежном протопрегоди- и

звитеру, и надзирате.ву, предаЈ} шњп рачун за такозване „вјенчанице

прп поднашању „исказа", сходио консисторијалној окружипци од 22. децембра 1888. број 1853. (впди. „Источнпк" од 1889. стр. 15.), као п то: да свештенпци од сваког вјенчапог пара у својој парохији, нрпје вјенчатва, поред своје наттлате за вјенчање, п за вјенчани мухур — ттечат наплатн 1 фор., пли иак да упутп страику надлежиом ироти, илп надзирате.љу ради вјенчаног печата и дозволе. Ове вјеичанпце истина укипуте су окружпицом од 10. јула 1886. број 950. п то само за Архпјереје, а нс за проте, одиосно надзпрател.е, као што је и Впсока Влада у своје врнјеме о том обавијештена била; и за то протама и и адзирате.вн ма дужии су подручнн свештенпцп без протгтв.љења да тачно и уредио предају вјенчанпце свакп из своје парохије, п за сваки вјеичани иар но 1 фор. Из консисторијалне сједнпце. •У Сарајеву, 28. фебруара 1891. АЕ п Митрополит дабро-боеански Ђорђе Николајевић.

*) Ради боље јаеноети и да старије свештенство узмогне добијати окружнице што читки]е: консисторија је одредила, да све окружннце изилазе у овом листу штампане, и да свештенство из „Источника" својом руком нреписује их у своје „циркуларне нротоколе", на што дотнчне ироте и надзиратељи треба до пазе. Уреднлштво.