Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 533

Свагда имај пред својим очима разлику онога, шго предази, од онога, што не прелази, као и разлику лкфу оним што се разуме и оии.м што је у догледу чувственога створења. Навпгсавај со да свагда находиш најчистије задовољство, кад посматраш оио што је непрелазно. Старај со да познаш у самоме себи опо, што те уподобл.ава Богу. Слави п прославл,'1Ј свагда Вога, који те је опредјелпо за вјечпост. Уздпжи свој дух у област вјечнога.

Старај се да тамо нађепт највишу мудрост. Љуби је више свега, вјеруј, да те она води по правоме путу и да мудар много може. Тада ћеш ти у себи покренутп и осјећати снагу за будућ м живот. Вог ће ти се јавити, и ти ћеш доКи ближе Њега. И тада ћеш ти битп божнјн човјек, илн земаљскп анђел. Из: ,.П. М."

Српско-православна црква у селу Колпма п свечапост прп оснећењу звопа. Саопштпо: Петар Ст. Иванчевић, српеки учптед>.

I. Југо занадно од шехер Бањалуке — на Крајпни хвале, а у даљпни око '2 сахата има једио врло лијепо и романтично село, које се зове „Кола". Веле, да је исто село добпло име отуда, што га је Ферат-паша једном приликом свега опколио и начинио читаво коло, па онда то коло — односно данашње село „Кола" придарио џа-

мијн „ФсрадиЈП" у Јјањалуци, коју му Је син гроф I Луспергера Енгелберт начпнио, што га је жпва куки пустио, јер Енгелберт бно јс у битци год. 157(3. од Ферат-паше ухваћен. Село Кола сачиљава само собом једну парохпју, а та парохпја носи име реченог села — „Парохија Кола", или „Кољанска — парохија". Она припада бањалучком протопрезвитерату, а по раздиЈ 'ел,ењу политичке власти котару и округу бањалучком. Парохија Кола остала је и при најповијој оргаиизацији парохија у Дабробосанској епархији непромијењепа, т. ј. нмти јој се што одузело нити придодало; а састоји се пз шест — односно седам махала илп заселака: Рупари, Конатарн, Плавшићи, Рјека, Сјутроцтњица, Доња Кола и 5 кућа махале „Буквалука".

све 110мепуте махале (осим Буквалука, што припада кнежпји села Рекавице) ирипадају кнежији села Кола, и звапнчно се пише само село Кола. Цпјело село им. де 245 кућа, које су као што су уопће по сриским селима у Босни раштркане, и од дрвеног материјала начињепе. Жите .ЂИ ссла Кола све су самп Срби правослапне вјере. Оии су вјешти — готово сваком домакем сеоском занату, као куће правши, палити кречану, начинити сваки суд; а има их, који знаду врло лпјене српске јавор гусле начинити. При српским зборовима јако су весели, па више пута и претјерају. Сви су уонће гостољубиви, а што је најглавније челик су Срби. II. Готово иа српд села, а у заселку Рјеци на једном узвпшеном брдашцу, начињена је црквица, гдје се Србадија сваке младе неђеље и већпјех празника скупља н моли Свевишњем Творцу цијеле васионе за своје н својпјах здравље н спасење душе. Речена црквнца врло Ј - е стара и спромашна, храм јој је Спасов дан. По предању стара је