Bosansko-Hercegovački Istočnik

4

Стр. 548

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 10 и 11

или четири редовне годишње сједнице своје. Који са свога нехата иеисиуњаиају наредбу ту, гријеше: 1) тијем, што за наредбе ове претпостављене власти слабо маре и тијем своје упорсгво до некле показују; и 2) штете себи, јер ие договарају се остају назадни. У свештеничким сједницама могу се присутни братски о овом нли оном разговорити, могу посавјетовати, како се и шта радити пма. Ту ће свакгт имати бо.љу ирилику разабрати, какве се наредбе од власти издају, како иа ших одговарати треба и т. д. На сједницама се много лакше може неукнма показати, кпко се капцеларпја парохпјалпог уреда води, како поједииа чннодјејства, ради једнообразија, врше, —- једном ријечн све лакше и бо.л>е, него ли кад сваки живи за себе, без прп-

јатељског и братског збора и договора. IГа, кад то знате, онда зашто пренебрегавати оно, што је свакоме од користи? Нека дакле изволе свн протопрезвитерски уреди еходно издатој иаредби чиннти, и од.ип у Јстуару иду&е нове годгте сједнице држати и своје заииснтсе о извргиеном раду Копзисторији на уважење доставитп, а и даље, у Аирилу, Јулију и Октобру рад свој продужити. (Разумије се сваке године). Сједнице се обичпо држе код протопрезвптерских уреда, али би нужно било бар по двпје и код парохијалних уреда, у селу, одређи вати, којом приликом могла бн се нрегледати архива и протоколи дотичног свештеника. Из АЕ. Мнтрополитске Конзисторијалне сједнице, држане: у С&рајеву, 3. децембра 1892. (М. П.)

Позив иа Наш лист „Босапско-Херцеговачки Источппк" штатпан је до сад у 600 примјерака, па ће се то наставптн и у новој 1893. годнии. На трошкове око штампања тога листа трошп се знатнија свота новаца, п та се памирује једпно од новца, кога претнлатиици шаљу. Многа господа за лист дугују, не само за ову годину, него п за прошле године; а иеки оиет са уплаћпвањем окасне, што све прави сметњу и причињава, да лист не пзлазн иа вријеме, —■ очекујућн, да се сабере новца и штампарији да се исплаћује свака поједииа свеска. Да би се томе помогло и да бп лист у идућој годпии могаотачније пзлазитн, нека пзволе г. г. протопрезвитери и надзпратељи па вријеме од свеиггенства претплату покупити иКонзисторпјикао власнику листа послати; а тако и сви други, који лист примају.

иретплат}^. Бпће најзгодпије, ако се сви претплате одмах у првој половиии јануара за I., а концем јуна за II. полугође, а не крајем годние, као што неки чипе. Умољавају се свп они, који нам што дугују, да одмах свој дуг исплате, а који I то не мисли учпнити, треба да јави. У противном бпћемо прппуђенн њиховаимена изнијети иа "јавност, н поименице их позвати, да подмпре дужну своту. Позппа се и оно пречасно свепггенство пз мостарске и тузланске дијецезе, да се па овај јединп духовпи часоппс у овпм крајевпма претплати и тако га потпомогне. Цијена листу остаје стара, а излазиће и од сад у мјесечним свескама од 2 '/ 2 табака. Администрација.

Прва српска штампарија Ристе Ј. Савића у Сарајеву.