Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 1 И 2

Стр. 31

Ту еу згодни примјери из наше српске народне прошлости. Сјетимо се нашијех прађедова, који на колцпма мученички душе испугатаху, а не одрекоше се своје народности и једпиосиасавајуће нравослав не вјере... Па непријатељи наоте цркве п народа нек раде шта знају, не ће им труд упалпти,. Узмимо само овај примјер, како нас папство презире. — „Православни Хришћанп пзједначени су незнабошцима, Јеврејима и Мухамедапцима. Православну цркву назнвају „смрдљивим удом и (шега1)141111 рп1пс1пп0 , „Идеја папства јесте господство над цијелим свијетом... Пропаганда или кажимо папство, отргло је у различна времена од православне цркве неколико милиона вјерних и полатинило је неке, а неке поунијатило. Али зар то збнља нешто значи? Прилике времена у томе су помогли прспаганди. Нека се те прилике сјутра промијене и ми смијемо тврдитп — на основу историчких примјера, да би се не само данашњи унијати, одмах повратили матери цркви, него и онн, који су се са свим полатинили, а предци су им били православни, прегалп би опет у православну цркву. Не свједочи ли нам о овоме најновији покрети за прелаз у православље код Чеха, Мораваца, Словенаца, па и код некијех Хрвата?" 1 ) х ) Види „ проиаганда " од Др. Пик. Милаша — садапгњег епископа у Далмацији".

Тгао гато рекох, звање је свегатеничко превелико; па ко је рад, да томе светоме позиву вјерпо одговори, да се пазове прави слуга винограда Господњег, — нек настоји отклонити од себе сваку клицу, која би му љагу панијела. Ово је укратко гато наведох. 8а то, сваком даном приликом радимо за свој народ и драгу вјеру православпу а захвалимо Богу и високој влади, која нам је уЈамчила равноправност пзмеђу осталијех иновјераца, да свак своје брани до погаљедњег издиханија.. Проучавајмо свој народ. Добре обпчаје јога боље утврђујмо, а лоше пскорјењујмо. На завргаетку, пе заборавимо и то. да нам јв братац мио, које вјсре био, ако братски ради и иостуш". Растајућп се с вама — на освнтку пове зоре 1893. године — велим: На иосао! јер „ слободног срсЛа шмаже!" Желн вам: срећу, напредак, мир, задовољство, од драгога Вога, коме нека је слава „ш мкпгк и до к'кка!" Срећна вам пова годпна! Фоча , на Херцеговинп 1893. Ваш иекрени ггријатељ: Мар, С. Поповић-Родољуб, богословац и учитељ.

Може бити (Размишљања код гроба оца свог.)

Поље живота и типшне ! Пекада ћу и ја бити у њедрима твојим! .... Тада прими и мене са миром, а дозволи ми да се сада наслађавам твојом красотом!

Поље живота! Како је у теби све тајанствено; како си дивно и чаробно! .... Ах! ов;1]е је сваки трунчић, свака травчица за мене светиња, Може бити: ова бубица постала је и