Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 554

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 12

које су „његове светитве" и које „не треба дирати, већ чувати", како наииса госп. Делић, па дошљедан том што написа и шдржаво., јер сам вели „да не зна друго, него тврдити шта и они ", најбоље је изнио Златоје, баш у оној истој свесди „Б. X. Истонника" у којој се г. Делић онако јуначки нстресао надамном непознатим и непозватим просвјетитељем оцем Вељком. Оволико о подметаљу и извртању.

ПТта се пак тиче опет оног заједљивог писања о мени, то ја одбијам г. Делићу на дару, јер мој Ћ занат а шпе био, а нитп ће икада бити, да омаловажавањем и исмјехивањем другијех, стичем себи неку славу. Лшоглава , на дан цара Уроша 1893. Вељко М. Лукић, свештеник.

Сриске старине. Пише: М. С. Ноповић Родољуб. У удове попадије покојног Буколе Продановића Госпаве. нашао сам Једну књижицу црнијех корица 16 дцм. ду.љине, а 10 дцм. ширине. У цијелој књижици има 41 лист дебеле хартије. На почетној страни написано је: „С ја книгл ОокрлнУе. Ж н-кки^х ч/инок. л'к« карствд. ко оунотрекленп челок'ккол1. н 8 жде рдди. лигк гр-кшндго, рака. ШР(М. ГВ0РГ1А ПРОДДНОЕИТгД. и нсд. ко кеси Фочи. годд нд 1845. 8 Фочи". Одмах на другом почетном листу тгочип.е штампанијем словима; но ја их доносим данагањим пранописом: 1) Од кашља. Кадифа велика (цвијет) верх од смреке пелин: трава рута, слез (шљез) колопптњак: све у залие (у) јену лонцу скухати и пити по мало: на шчесрдца. Испод овога је подвучена линија, а испод ње наетавља рукоппснијем словнма: 2) Кога утроба боли. Узми траве бетонпке то се зове госпино цкиеће и боквице и јагода од ловорике и кувај у вину биеломе и нека пие они ко има болест у себи. оће оздравити, 3) Кога глава бо/до. Узми и кувај спориша н облагај по врх главе с онием споришом оће оздравити.

4) Од костобоље и главобоље. (Види у првашњим лијековима број 25 [у ТГсточнику од 1892. год.] све је псто; само овдје стоји за главобољу, да се привије на главу) и нека стои како и церот док отпане само. На трећем листу почиње штампанијем словима: 5) Ко би отеко око срца за оздравити. Узми жила од споригаа и кувај у впиу бпеломе и пи то внно. •X* 6) Кога зуби боле. Узми луча смолната и соли цјелице и кувај у сирћету добру и чисту лонцу пак док уври на пола исплакивати уста и зубе. Па узми смоле од руевиие и метни па они зуб хгои боли оче (оће) проћи. % 7) Коме уста водне. Гризи копар коријеп нашчесрца. 8) Ако роси рана. Мажи крви магарећом. 9) Одољенов корпјен вари у вину и пи од грознице по доста исцељећеш. 10) Од сраба. Трава оман зове се искрижат па у лонцу залнјепјену скухат добро: да се распане пак помазивати се подоста свуда,