Bosansko-Hercegovački Istočnik

Ов. б

н. х. истс чник

Стр. 221

0, чукајмо се невјерства и криноклества, јер то презире Бог п поштени народ; и кривоклетницн и невјерници неће видјети Божијег лица; јер Господ је само „род праведнијех" 1 ). Кривоклество и невјерство је гријех који руши људски мир, сиокојство и ереку ; подгриза срце, топи душу, губи здравље, помрачује част и добро име. 0, чувајмо се тога, да нас Господ не одбаци од себе! 0 ви старјешине, учите мла^е закону Божпјему и примјерима им предњачите, да не погпну. А Господ ће вас наградити са вијенцем каквог на земљи нема, а који никад не вене. А „тако ви млади слушајте старјешине; а свп се слутпајте међу собом, п стецпте попизности: јер се Бог поноснтима сунроти, а ионижеиима даје благод ат" г). „Поннзите се дакле нод силну руку Божпју, да вас повпси кад дође вријеме'' 3 ). „Све своје брнге баците на 1Б', јер се он брине за вас" 4 ). Ј ) Псал. 13, ст. б. 2 ) 1. посл. Петрова 5, 5. 8 ) 1. посл. Петрова 5, 6. 4 ) I. посл. Петрова 5, 7.

„Будите тријезни п пазите, јер супарнпк ваш, "ђаво, као лав, ричући ходи и тражн, да кога прождере■' 5 ). „Врапите се од п.ега тврђом у вјери, знајући, да се такова страдања догађају вашој браћи по свијету" 6 ). А побједиоци бићемо ми ако у срцу свагда имаднемо Божијег страха и будемо се управњалн по Нзеговијем заповиједима. А иаграду за то даће нам он, какву смртни ни замислити не могу; јер: „Благо онима, којп врше заповијести његове" 7 ). И пјевајмо пресветој Богородици: „Цјшце л1оа преклглл, млдсждо тод КОГОрОДНЦЕ, 1ЦН/ЛТЈЛИ1Ц6 СИрК^Тц И СТрЈНН К1ЛГА иредстдтелћнице, скоркАфил^х рлдосте, Лвиди« л( К1Л1Х покрокителћ.чице, зришн л1ок> К'кд8, зриши лкмо скоркл: пол^ози лж гакк> нел»офн8, и'корлн'| Л1/Ј\ стрлнна: окидВ л<ок> ггкги, разр'кшн т8, мкш волиши : гакад иеилилгл инма по<иоцји разк^к теке ни инк1А предстлтЈлкнии, К1, ни кллпА оут"кшителкниц К1, токжи 1 тске, А Еголити, гакад дл сохранишн Л1А н покр ккши ко к'кки к^ккшкх, ллшнк". (Мол. акат. пресв. Богородице). 6 ) I. посл. Петрова б, 8. в ) I. посл. Петрова б, 9. 7 ) Јов. открив. 22, 14.

ХРОНОЛОШКИ РЕД МИТРОПОЛИТА (ЕПИСКОПА) СРПСКО-ПРАВОСЛАВНЕ ДАБРО -БОСАНСКЕ ЕПАРХИЈЕ.

До данас изашла су три шематизма православне митрополпје п архидијецезе дабро-босанске за годттну 1882. и 188опосебно а за 1884., 1885. и 1886. годину у једној књпзи, дакле свега три књиге. С тога ћемо из тпјех шематнзама доннјети све што је тамо речено о појединим митрополитима, као и хронолошки

ред мнтрополита (епископа) дабро-босанске епархије у неколико поправљен у годинама и мјестимице допуњен са податцима, што су нам до руке дошли. Податци су у главном изва^ени из архиве васељенске патријаршије у Цариграду (Вндн новине „Неологос", број 6466. од 6. фебруара 1891. г.).