Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 318

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 8

школи, стога треба потписатој општнни један учитељ са годишњом платом 500, словом пет стотина фор а. вр и 30. фор путног трошка које ће у сразмјерним оброцима мјесечно примаги, а уз ово стан и огрјев. Ко би ово мјесто заузети желпо, дужан је доказати, да је доброг моралног вјерског и политичног владања п да је са добрим успјехом оспособљен за отправљање учитељског звања у основној школи, нарочито у дрквеном појању.

Натјецатељп нека се са својим молбама обрате на високопречасну А /Е Митрополитску Конзисторију у Сарајеву. Свршенн богословци у Рељевском сјеменишту за овдашњег учитеља првенство имају. Рок стечају траје најдаље до 15. септембра т. г. У Кључу 4. јула 1894. Српско правосл. црквено школска општина.

РУКОПОЛОЖЕНИ.

Раде Милошеви^, свршенп рељевски богослов, родом из села Пискавица, рукоположен је за ђакона и свештеннка у Сарајеву 20. и 24. јула о. г. и уручена му је парохија Пискавице у протопрезвитерату бањалучком. Коста Чавић, родом из Јагодића бугојанског протопрезвптерата, свршенп рељевски богослов и слушалац впше теологије у Черновици, уз свеччне монашке објете прпмно је 17. јулао. г. калуђерски постриг у ман. Озрену, добпвши пме Костантпн, а 24. јула произведен је од митрополита Николајевића у Сарајеву за јерођакопа.

ПОСТАВЉЕН.

Стево Попови +ц свештеник и досадашњи учитељ на срнској вјероисповједној школи у Маглају на Брбасу, декретом А. Е. М. Кон-

зисторије постављен је на упражњену парохију „Виочане^, у прњаворском нротопрезвитерату. ПРЕМЈЕШТЕНИ.

Милош Билбија, досадашњи капелан проге и пароха граховског, по молби његовој, прсмјештен је на повоустројену парохпју Грковце у љевансЕгом протопрезвитерату.

Илија Јакшић, парох пеуљски, ио својевољном пристанку примио се је капелаиије при парохији граховској.

ЧИТУЉА.

ХристиФор ВукојичиЂ, ар. лмандрит манастира Свете Тројице.

Наш узорнти и многогодишњи предеједипк,' примивши тајну св. прнчеиЈћа у четвртак 14. о. м. У 6 часова послије пола дана, пресели се у вјечиост, у 62 години свога живота, у 38 години своје свештенпчке службе, а 15. о. м. у 3 часа

по подне сахрањен је уз учешће цијелога грађанства без разлпке сталежа, нола л узраста. Његово тијело опојали су 10 свештенпка. При погребу двојица су говор држали и то: у црквп ннш свештеник г. Јован В, Госпић а на гробу наш учитељ госп. Јован Митрановпћ. У Пљевљима , 18. јула, 1894. године. Ожалошћена: Српско-правосл. црквено-школска општина.