Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 11

Б.-Х.' ИСТОЧНИК

Стр. 439

пеном „магистра" 1853. године свршио. По новратку из Руеије постављен је за нрофесора биоградске Богословије, а 14. октобра 1854. године посвећен је за епископа шабачког. Када је митрополит Петар Јовановић оставио Србију, то је шабачки епископ Михајило изабран 1859. год. за Архијепископа биоградског п Митрополита цпјеле Србије. Високопреосвећени Мптрополит Мпхајило плодан је црквено-богословски писац и кљижевник. Написао је преко 40 разних дијела, са којима је обогатио нашу црквену књижевност. — Многогодишњем раднику у винограду Господшем за његове црквено-књижевне труде, а прилпком прославе његове четрдесетогодишње архијерејске службе нека је изречена слава са привјествијем : Исиолло, ети Деспота! Јавна благодарност. Овдашња српско-православна црквено-школсгса општина, благоизвољела је, на нашу властиту молбу, уступити у општинској кући, Ћемалуша улица бр. 24 цијели горњи -бој, као бесплатан стан српском православном црквеном пјевачком друштву „Слоги", на чему јој потписани одбор свесрдно захваљује и кличе : Живила на понос и дику српског народа! Из ванредне сједнице одбора српског православног црквеног пјевачког друштва „Слоге" држане у Сарајеву , дне 25. октобра 1894. Одбор. I Александер ш. цар руски умро је у Ливадијп на Крпму 20 октобра ове године у 2 сата и 15минута поСле подне.Владао јеод 13.марта 1881. год. до дана смртн своје — мало впше од 13 год. Стар је бно 49 година. Цара Александра III. због његове човјечности и мирољубивости жале сви европски дворови. Пријесто руске царевине одмах је заузео његор син Никола и проглашен за руског Императора под именој Николај II. Лијек против отрова. Ако се случајно ко превари те узме у себе каква отрова, ваља му одмах дати што да може повраћати; а за то препоручују као најбоље средство да се узме ситне солп пуна

једна кафена шоља па да се помијеша еа пола те шоље горушпце. То двоје да се размути у чаши воде н да се даде болеснику да, пије, па ће одмах настати повраћање. Кад је то прошло; онда се даде болеснику бјеланце од јајета и једна шоља јаке црне кафе. ЧовЈечије тијело има 185 коетију и 500 мускула (мишића). Одрастао човјек пмаЗОфунти крви или пети дио своје тежине. Срце је 6 палаца дугачко, а у промјеру 4 палца; куца 70 пута у минуту. За један сат дахнемо 1200 пута. Средња тежина мозга износи код човјека нешто преко 3 фунте, а код женскиња нешто мање. С мозгом су спојенн сви живци и имах више, него што има данас војника на цијеломе свијету. На сваку четвртину палца наше коже имаде 3500 шупљика (пора), кроз које дишемо п кроз које се испарава наше тијело. „Ж. С." Чудо ОД дјетета. — Ото Пелер зове се то дијете од 1 3 / 4 годнне у Брауншвајгу. Од године старо могаше то дијете већем доста разговијетно говорити и радоваше се, када би му ее показало написано пме „Ото", да га може читати. Али неописана бјеше му радост, када је у том добу једаннут у неким новинама напшао на име „Ото". Значајно ]е, да га није нико на то упозорио. Књнге и новине превртао би у својој кодијесЈЦи дотле, догод не би писмена управо намјестио како треба. У добу од 1— 1 г ј^ годтше стварало је даље слике о писменима и жељно је грамзио за сваком новом ријечи. Данас мозве прочитати то дијете сваку ријеч у новинама, посматраше форме на кућама, кола и капе послужитеља уличних са натписима, знаде имена свију улица, сваку већу радњу са именом господара, а знаде и да броји врло добро. Често странце предусрета са молбом: „Поклоните ми књижицу!" Ово је збиља у пуном смиелу право чудо од дјетета; а за педагоге и лекаре чудна загонетка". 0. 8сћ1>.

ЕЊНЖЕВПЕ ВИЈЕСТИ. Неретљанин, велпки идустровани календар Н. Ћоровић. Година друга. Цијена 1 круна или за просту годину 1895. која има 365 дана. Уз ! 50 новчића. Издање прве српске књижаре и сарадњу српскпх књижевника уређује Светозар 1 штампарије Владимпра М. Радовића у Мостару.