Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 1

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 27

их; дјела милости душевне ове су: ко гријеши, поправљати га ко шта не зна, научити га, ко сумља и очајава насјетовати га и добар му савјет дати, за спасење сваког нашег ближњег Богу се молити, које у жалости тјешити га' свако зло и увреду трпљиво сносити, а не враћ&ти зло за зло 1 ) . . .

') Види: Н. 'Б. Вукичевић — „Кратки катихизис" Панчево 1879. год.

— Навикнимо се благочестиви ХришЛапи и мила Србадијо, на милостињу душевну и тјелесну; лтлосрђе је браИо плод дарова Духа светог!.. — Чинимо сви у нашем кругу и околини — по могућности милостнњу, помажимо сваког, ко од нас помоћи тражи, па била душевна или тјелесна помоћ! — Све Србадијо драга, што ко иште, у име Божје, севап је подјелити, и за душу веома је полезно т. ј. добро!. . . ('Наставиће сеЈ.

ПОСТАНАК И ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ (КАНЕЛЕ) У ХРГАМА ВАСОВИНАМА.

Ова црквнца је иодигнута 1879. године на гроољу у Васовинама (опћ. Хрге) коју је први засновао пок. 1Тедо Божић—Ристанић из истог села, у име тога, што му је јединац умро, те је био намјерио на његовом гробу направити као капелицу; од чега га је одвратио његок братић Никола, пошто су и у њега два одрасла сина у исто вријеме умрла (од оспица, које су онда страшно мориле); те су оба, т. ј, Никола и Недо започели, те им је пошље и њихова родбина помагала — те направили поред гробља на Николиној њиви, од дрвета у облику цркве — капелу — у дуљини од 10\/ 2 мет., широка код пјевница 6 мет. (јер је на крст направљена) а иначе 4 мет.; кисина је З г / 2 метра. Иста је служила досада као капела на гробљу, те се у њој, кад ко умре опјело држало, и кад се чине молитве на гробљу, ту чиниле се. Али како у Храшкој парохији досада не бијаше цркве, него је народ већином ишао цркви у Возућој ; неки опет, којим је ближе у Озрен а некн у Пурачић, то по жељи народа иста капела се мало се поправи и што је потребније за цркву набави се. Због чега свештеник ове парохије (Ристо Стакић) приликом освештања Озренске цркве (иконостаса) умолио је РБегово Високопреосв. госп. Митрополита, те је исти изволио подјелпти освећени антимпнс, а такође благослов и допуштење, да сенаев. Арханђела 94. може освећени антиминс положити и прва божеств. литургија служити; што је тај дан и учињено. Како је тај дан врло студено и рђаво вријеме било, народа није много дошло, и то већином касно.

Јутрењу је око 8 сати, врншо преч. г. падзиратељ Јелић, те је ускора по јутрењи започето п освећење по „Дополнителном Требнику'', које је вршио г. надзиратељ са овдашњим свештеником Стакићем; потом је сљедовала и божеств. литургија, коју су такођер оба поменута свештеника служила. Но свршетку св. литургије г. надзиратељ је лијепом бесједом поучио народ о његовим дужностима према св. матерн цркви и њеним установама, нарочито ноучивши народ, да одсада, пошто имају прилике, што чешће долазе слугоати св. службу и црквене проповиједи. По излеску из цркве, био је код цркве приређен заједнички ручак коме су присутни били свештеници, овдашњи учитељ Г. Дпмовић, жандарски вахмајстор г. Гутеша са госпојом (који је доста настојавао, да се ова црквица освети, а такођер овом приликом је и лијеп прилог цркви учиниој Никола Ристанић, основатељ цркве, који сада станује у Пурачићу, те још неколико виђенијех сељана. Али како је тај дан, врло студен вјетар духао, нпје се могло дуго теферичихи, него се разиђе но кућама, да се у топлој собп намири, што се иа пољу није могло. Према мањини народа, ипак је прилога за цркву лијепо било и то 71 фор. 7 новч. Поука: Нобожни хришАани! Од данас по одобрењу високе земаљске Владе и благослову ЕВеговога внсокопреосвештенства нашега господпна Митрополита, постаје ова зграда, црква парохије Хрга — ваша по Богу мати црква.