Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 240

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 6

покојницу познавао, мора дубоко уздахнути за онако поштеном и смиреном душом, као што бијаше учитељица Јулка. Бог да је прости и помилује!

мсаије Парежанин, јеромонах манастира Добрићева

послије двадесет дана свога боловања преселио ' се Је у вјечност 22'. априла 1895, а сахрањен је 23. и. м. од тројице дотичних свештеника ман. Добрићева, а било би још свештеника на погребу

му, но због празника, није могао ни један на погребу присуствовати. (Рођен је у селу Панику (котар билећки) 20. јула 1841. г. рукоположен је за ђакона 20. октобра 1864., а за јеромонаха 18. октобра 1865. г. од митрополита Херцеговачо-захумског госп. Прокопија. На погребу било му је мноштво народа из околних села. Парохијани су га врло вољелп^ љубили и поштовали; јер је спрам њих бпо снисходљпв., а и он је свој народ вјерно п топло љубио. Бог да му душу прости, вјечна му памјат !

Потписана општипа потребује једног учитеља за српско-православну вјероисповједну школу у мјесту који ће поред плаге фор. 550. словом : петстотина и педесет, годишње у сразмјерним оброцима мјесечно — примати; а уз то стан и огрјев са довољном башчом имати. Натјецатељ треба да докаже, да је Србин православне вјере, да је доброг моралног вјерског и политичког владања; и да је са добрим успјехом оспособљен за отправљање учитељског звања у основној школи. Учитељу ће спадати у дужност, да поред школске наставе, повјерену му дјечицу учи и црквеном појању, скојнма ће обвезан битп пјевати у цркви при свима богослужењима. Свршени богословци имају первенство. Ко жели ово мјесто заузети, нека се пријави потписаној општипи најдаље до 15. јула по старом календару о. г. и нека своје школске и друге свједочбе уз молбу приложи. Српско-православна црквено школ. општина У КљЈчу 1. јуна 1895. Раде Ђурић. Мирко Јанковић. преседник перовођа Миле А. Попадић. прото и благајник

Овим се разписује стјечај на српско-православну вјероисповједну школу своју у ДоњемВакуфу на упражњено мјестро учитеља. Годишња је плата 600 форинти а. вр. словом шест-стотпна форинти а, вр., стан и огријев. Натјецатељ има доказати, да је србин православне вјере и да је свршио богословију или српску учитељску школу — препарандију. Првенство имају учитељи, који су поред наведеног још коју годину учитељовали. Првенство према реченом, имаће из Расаднпштва српско-православног у Рељеву; — свршени богослови наше отачбине Босне поносне. Учитељу спада у дужност поред школских проппсати предмета, предавања мледежи. још обучавати их цреквеном појању, с којим ће бити обвезан, у недељне и свечане дане долазити у цркву у вријеме вечерњи и јутрењи и при богослужењу у десној пјевници пјевати при свим обредима. Уз то још перовођа бити одбора црквеног: Молбу са документима молитељ имаће послати на подписату општпну, најдаље до конца Јула мјесеца о. г,, када ће се избор учинити и поднијети на потврђење. У Доњем-Вакуфу 7. јуна 1895 год. Српско-правосл. црквено школска општина.

Прза српска штампарија Р. Ј. Савића у Сарајеву,