Bosansko-Hercegovački Istočnik

(Јв. 6

Н.-Х. И.С10ЧНИК,

Стр. 239

Књига је ова намењена у опште еваком, коме је мило двеће, а поглавито нашим дичннм Српкињама. Књига се штамиа , због огромних трошкова, у малом броју и ко ју сад набави, моћиће ј у и имати, јер се неће прештампавати. Књига ће изнети до 50 великих штампаних табака, а биће украшена са преко 700 вештачки израђених и објашњавајуАих слика, које су рађене у Паризу, Лајпцигу, Њујорку, Неапљу. Бечу и у нашој државној штампарији, у којој је и књига најбрижљивије штампа. Књига се само повезача, у нарочитим за п,у израђеним тврдим корицама иродавати, које Ие бити најгосподственије у цвећу и позлату израђене. Ту је и наш дворски књиговезац, г. Енгелхарт, сву евоју вештину употребио. Књига ће дакле и по спољашности подпувце одговарати својој цељи и биће јодинствена књига у нашој књижевности. Она %е бити и најлепши украс на столу у свакој српској ку%и, а трајашнијег, лепшег и кориснијег иоклона за женскиње нема, но-што је ова књига.

Ко жели да има ову прекрасну књигу, тај нека се пожури и најдаље до половине месеца Јула о. г. пријави подписаном писцу, или најближњој књижари, а у Београду Јефти ПавловиИу и коми ., или књижари Вел. Валожића. Цена је повезаној књизи сведена на најнижу меру од 10 динара или 10 круна, Скупљачи добивају на 10 уписника по једну књпгу за њихов труд, за који им, сигуран сам, неће бити жао, кад овако красну књигу добију. Књижари добивају 25% за готов новац а поручбине без новаца, неће се отправљати. Овим се учтиво обраћам лично Вама, да ме скупљањем предбројника подпомогнете, а новци се полажу онда^ кад књига изађе и буде повезана, што ћу Вам ја у своје време јавити. Надам се, да ћете овако лепо и корисно дело препоручити Вашим пријатељима и пријатељицама, и у то име примите српско поздравље! Краљево у мају 1895. Кга1је\ т о (8ег1>]'еп). Бг. Ђорђе Радић.

0ДЛПК0ВАН.

Његово Високопреосвештенство АЕ. и Мнтрополит Дабро босански г. Ђорђе Шшолајевић, изволио је из сједннце конзистсријалне 18. маја ч. г. одликовати ваљаног пароха Хршког Ристу Стакића (из маглајског иротопрезвитерата) уз овакп декрет: „Ви сте се увијек понашали сходно установа црквених, а дужности ваше отправља.шсте на задовољство претпостављене вам духовне власти. — Ваше озбиљно држање у народу,

увијек је придобило поштовање према тако ваљаном пастиру црквеном. Уважавајући све то, ми смо се нашли побуђени и видљиво одликовати вас, и дозволити вам, с благословом архијерејским, да можете носити црвени иојас. Знајући то одликовање цијенити, увјерени смо, да ћете и на даље, у добру напредујући, дјелати у винограду Господњем и тако Нашу милост беспрестано уживати моћи".

ИРОИЗВЕДЕН.

Луку ЛукиЋа, пароха бугојанског и надзиратеља тамошњег протопрезвитерата, извољело је ЕБегово Високопреосвештенство Митрополит Ђ.

Николајевић, приликом своје каноничке посјете, у Глоговцу дана 21. маја о. г. у чин тхротоирезвитера пропзвести. — Честитамо !

Ч II Т У Л А.

Јулка Милашинови^еза, ваљана учптељица на српској дјевојачкој школн сарајевској, преминула је у 24 години свога млађаног живота

16. маја о. г. код свога оца у Сомбору, а 18. и, м. у породичној гробници сарањена. Оплакује ју многобројна родбпна, али и свакп, ко је врлу