Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 11

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 473

Р а з н о.

Архијерејска служба и посјета у Рељеву. Његово Високопреосвештенство господин АЕ. и митрополит Николај, благоизводио је на Ваведеније одслужити свечану архијерејску службу у новој срп. правосл. сарајевској цркви, те је собом причешчивао српско-правосл. младеж овдашњих градских школа ; а 23 новембра у неђељу, благоизволио је посјетити богословс: и завод у Рељеву, бити на служби Божијој у заводној црквици и и прегледати нова ђачка одијела. Повратак митрополитов. Високопреосвештени господин АЕ и митрополит Николај, послије осмодневног отсуства, повратио се 15. о. мј. из Беча у своју резидеицнју здраво. Госп. Станко Жупански именован је правим професором богословског училишта у Ре. љеву. Овијем исправљамо ноту донешену у новембарској свесци „Источника" етр. 436. ОсвеЂење звона. Гламочки протопрезвитер Стеван Кукрика, осветио је 9. новембра о. год. ново црквено звоно, прилог браће Нинковића у цркви парохијалној на Камену. Јерејско освеЋење цркве у Поточанима прњаворског протопрезвитерата, са уношељем освећеног антиминска, по благослову архијерејском, извргаио је дана 28. септембра т. г. преч парох-надзиратељ г. Ј1ука (Јпачић, уз пропи сани церемонијал.

Добри савјети једнога дједа. Неки старац (дјед), давао је својим унуцима ове лијепе савјете: 1) да рад у неђељне и празничне дане није нпког обогатио; 2) да имање хрђавим начином стечено, није ником корпстило; 3) да чинећи милостињу, није никог осиромашило; 4) да молитва изјутра и у вече није никои, одоцнила у раду, и 5) да непослушно и својевољно дијете никад није било срећно., — Упамтите то, па ћете се доцније и сами увјерити, да је тако. Милијарда је 100 милиона. Неки су израчунали, да ће се концем ове године навршити равна једна милиЈарда минута од рођења Христа Спаситеља. Минут је кратко вријеме, јер их 60 иде у 1 сат, а 1440 у један дан. Из овога се види, шта је то милијарда минута, кад јој треба ]897 година. Старац од 140 година .У Москви (Русија) живи сада неки старац Кузмин, коме се сад навршило равнијех 140 година. Јзило му је 65 година. кад је Наполеон (1812) ударио иа Москву. До прије живио је у Сибирији, ђе је копао злато. Тамо га је давно прогнао његов спахија, онда, док су још сељаци били спахински робови. Из Сибирије дошао је у Ечропу пјешице. Старац добро види, трезвен је, али се помаже са штулама у Х0 ДЈ; Ј е Р М У ј е ) вели , ноге изјело злато у рудокопњама. Књижевг „0 васпитању и учењу глухонијеме дјеце". Саставио г. Вељко Љ>. Рамадановић, учитељ и управитељ завода за глухонијеме у Пожаревцу (Србија), коме се и поруке шаљу. Књизи је цијена Само 35 новчића. Пошто је то јединствена књига у нас- Срба, то би требао да је набави сваки родитељ, коме је зао удес даровао дјецу са таквим недостатцима. Свештеници и учитељи народни требају ту књигу имати, да њоме користе људ. ству н да је широј публици препоруче. Новци се могу слати поштанском интернационалном напут ницом. Срп. нар. приповијетке, загонетке и пословице. Скупио их и на свијет издао Вук Стеф.-Караџић. Књига I. сри. нар. ириуовијешке и загонетке.

вијести. Стр 423 и XVI. Цијеаа у тврдом повезу 3, а у меком 2 динара. Књига II. срп. нар. иословкце ушле су у штампу. а већ се штампају. Скупљени граматички и полемички списи. Књига I. стр. 224. Цијена у меким корнцама 3 динара. — Књига II. стр. 240. Цијеиа у мегсим корицама 3 динара. — Кљнга Ш. свеска I. и II. 510 стр. и једна таблица снимака. Цијена 6 динара (обје). Књига IV. додатцп и регистар. Српске народне пјесме. Скупио их 1[ на свијет издао Вук Стеф.-Караџмћ. Кљига I. различите женске ијесме страна 6о2 и 1/\ X X и 2 листа нота. Цијена ) тврдим корицама 4 а у меким 3 динара; Књига II. у коју су пјсс.ие јуначке најсгарије стр. 648. и VI. Цнјена у