Branič

стр . 578.

б р а н и ч

број 16.

година, Ривије је показао ретку „за&аеНе сгШдпе" (критичко оштроумље и разбор) и ти су његови прикази компас за оријентисање и поуздан путевођа кроз шарену масу литерарних појава и продуката, који су се за последњих двадесет и више година јављали на нољу нриватнога и међународнога права." 1 ) Са Ривијером губи правна наука једног од највреднијих нривредника и ауторитета. Одајући част његовој успомени као научнику, споменућемо и његов одлични карактер и лична својства, која су му задобила најискреније и најживље симиатије и код нас, кад је у Авгусгу 1894. походио српску престоницу, где су га његови поштоваоци и пријатељи с пуним срцем дочекали, старајући се свом могућом услужношћу, да му омиле борављење, тако да је однео од нас, као што је сам казивао, најиријатније успомене и утиске.

КЊИЖЕВНОСТ Српско-Хрватска Алекса С. Јовановић, Изборно право женскиња у Краљевини Србпји. (Приложак нашим уставним питањима). Београд, штамн. Св. Николића, 1898. Мита Петровић, Одговор на „приказ" г. Стојана М. Протића у „Делу" књ. 18. о моме делу „Финансије и установе обновљене Србије". Београд, држ. штамп., 1898. Начела социјалие демокрације, (ер®уртски програм) од Карла Кауцког, превод с немачког. Издање груне великошколаца социјалиста. Београд, штамн. М. Јовановића, 1898. Коста Арсенијевић, Јавна политичка исповест. Београд Штам. П. Танасковића 1898. Закон о изменама и допунама у закону о грађ. судс." поступку од 10. Фебруара 1865. Београд, држ. штамн., 1898. „Полицијски Гласник" стручни лист за све нолицијске радове. Уредник Н. Димитријевић. Излази сваке суботе. Бр. 24—32. (Јуни и Јули 1898.). Београд, Држ. штамп.

1) Види рвФерат о А. Ривијеру ив пера у нае најодичнијег претставника науке, коју је предавао и обрађивао Ривије, — у „Делу" свеска за ЛцГуст 1898. стр 326—329,