Branič

494

„Б Р А Н И Ч*

Пре сзега за то нема никакве потребе, јер су одредбе унифицираног чековног закона, толико либералне, да се са коришћењем извесних допуштених резерви, сваки чек може прилагодити закону, а доношење многобројвих одредаба растурених по разним специјалним законима, стварало би само непотребну пометњу. Можемо изнети као врло карактеристичну чињеницу за потврду нашег предњег мишљења, да се је у пракси показало, да врло мало припадника заинтересованих прквредних кругова зна, да у статутима Народне Банке и у Закону о Поштанској Штедионици постоје извесне специјалне одредбе које се односе на чекове.

Адвокатска Комора Бр. 469 — 22 фебруара 1936 год. Београд. Госаодину Министру Правде. У смислу § 44 сл. ј) Зак. о адвокатима, Комори је част доставити Господину Министру следеће: Према последњем ставу чл. 21 Зак. о таксама вредност наслеђа и легата утврђује се према времену смрти умрлога. Ова одредба одавно је постала несавремена, па чак и социјално врло штетна. Има наследника који данас морају да плаћају насдедну таксу на наслеђе од оставиоца, који је умро пре пет, шест и више година, тј. у времену, када је вредност имања била несумњиво неколико пута већа. Ова несразмера у стварној висини плаћања наследне таксе данас по процеии од пре више година, дошла је као лоследица привредне депресије. Држава је с правом оптеретила пријем наслеђа извесном таксом али држави свакако не може бити циљ, да држи на снази једну одредбу, која данас бар са 400% пресгавља очиту социјалну неправду. Неправду због тога, што се врло често дешава, да наследник или треба да прода цело наслеђе па да плати наследну таксу, или да се због таксе унапред одриче наслеђа. Комора је слободна да Госаодину Министру предложи да иреко финансијског закона за 1936/37 годину издејствује одредбу, да се изврши накнадна ароцена заосшавшшина оних лица, која су умрла од 1921—1930 године ирема садањој вредносши, за све случајеве у којима наследна такса није наилаћена у року иредвиђеном у чл. 27 Зак. о . шаксама, с шим, да се уједно обусшаве све иродаје имања иоиисаних у циљу продаје за наилашу наследне шаксе.

Бесилашиа вежба адвокашских ирииравника у суду. Адвокатској комори, — Београд. Окружни суд за округ београдски моли Адвокатску комору за објашњење, јер по мишљењу Министарства правде одлуку о овоме има да донесе у првом реду Одбор Адвокатске коморе: 1) Како ће се рачунати адвокатским приправницима на вежби код овога суда у потребан стаж осуства, која добијају од Министарства правде за спремање адвокатског испита и боловања која имају док су на стажу. 2) Да ли ће се иста у уверењима само назначити или ће се иста од стажа одбијати од стране овога суда. 3) Исто тако и за адвокатске приправнике који су на вежби код овога суда како ће се рачунати војна вежба, коју треба да отслуже за време стажа док су код овога суда. Редовним суд. приправницима иста се урачунава за стаж и године службе_ Окружни суд за округ београдски 27 јуна 1936 г. у Београду. Су 1168ј36_

Секретар, Драгомир Ивковић.

Претседеик, Владимир Св. Симић.

Пишање наалаше наследне шаксе.

Секретар, Драгомир Ивковић.

Претседник, Владимир Св. Симић

Претседник суда, Ј. Јовановић.