Branič

196

,,Б Р А Н И Ч"

Одобрен прелаз адв. приправнику Леону Бор. Карићу од Аврама Мевораха код Самуила Караоглановића. Избрисани из именика адв. приправника: Стеван Гојковић под 24/11. 1937. г. и Миливоје Ристић под 101111. 1937. године. Решено је: 1) Да се писмено позову сви адвокати, који су у заостатку са чланским улогом преко 1 године дана, да плате члански улог или да учине предлог о исплати дуга. Спремљени текст писма прима се јеДногласно; 2) Да се задржи досадашњи облик карте идентитета за адвокате, само да се у тексту учине потребне измене; и 3) Да уредници Бранича Др. Видан Благојевић и Др. Радоје Вукчевић у року од две недеље спреме писмен реферат о начину будућег уређивања часописа.

Седница од 14. априла 1937. године: Уписани у именик адвоката: Александар Трифунац и Жарко Новаков са седиштем у БеОграду. Уписани у именик адв. приправнака: Михаило Влајнић на вежби код Радомира Милаћевића, адв. у Београду, са почетком вежбе од 1|1У. 1937. г., Селимир Стојановић Еа вежби код Милоша Качаревића, адв. у Алексинцу, са почетком вежбе од 31 |П1. 1937. г., Љубиша Најдановић на вежби код Драгољуба Марјановића, адв. у Зајечару, са почетком вежбе од 30|Ш. 1937. г. Драгојин Војиновић на вежби код Вукадина Вукадиновића, адв. у Крушевцу, са почетком вежбе од 8 IV. 1937., Зоран Лукаревић на вежби код Др. Ђорђа Миликића, адв. у Београду, са почетком вежбе од 9-1У. 1937. и Слободан Урошевић на вежби код Антонија Урошевића, адв. у Неготину, са почетком вежбе од 5-1У. 1937. године. Избрисан из именика адв. приправник Исидор Марковић под 24-Ш. 1937. г., с тим, да му се почетак вежбе рачуна од 18-Ш. 1937. године. Одобрен прелаз адвокатским приправницима: Др. Фрањи КлзЈну од Др. Јосипа Холендера код Др. Алберта Вајса, адв. у Београду и Миомиру Сајићу из канцеларије пок. Др. Евгенија Томића у канцеларију Саве Живановића, адв. у Београду. Одобрен упис у именик адв. приправнику Милисаву Радивовићу на вежби код Јована Прендића, ацв. у Београду, под условом да плати уписнину од 300 дин. Поводом акта Студентског правничког друштва Бр. 1207|37. због хапшеша великог броја студената Београдског упиверзитета, решено је, да се напишу претставке Министру унутрашњих послова и Управи Града Београда, пошто је у изгледу повреда закона, а да заменик претседника Милан Живадиновић посети ректора универзитета ради информације. На пррдлог секретара Луке Пешића решено је, да се о брисању адвоката из именика извештавају и судови оног места у коме је избрисаии адвокат имао последње седиште.

ПРИКАЗИ Др. Миодраг Аћимовић, редован професор на Суботичком правном факултету: Кривично право. Књига прва, Општи део. Суботица 1937. стр. 191. (Издање пишчево.) Г. Др. Миодраг Аћимовић професор Универзитета из Суботице недавно ]е објавио први — општи део свога кривичног права намењеног у главном слушаоцима Правног факултета, али корисним и за све оне који желе да се елементарно упознају са науком кривичног права. Често пута врло је важно вратити се на почетак науке, пошто неслагања у теорији и у пракси често настају услед погрешног или неједнаког схватања односног правног или научног појма или израза. Као што у своме предговору каже, г. Др. Аћимовић је избегао сувишно набрајање литературе или излагање неслагања у кривичној правној науци. Задржао је се на немачкој кривично-правној науци, којом је се и наш законодавац инспирисао када је кривични закон доносио. Књига обухвата у три прва дела, прве главе, претходна учења у кривичном праву (појам и диференцирање кривичног права, извори кривичног права, кри-